Στόχος του «Αρπακτικού» ο Ανδρουλάκης

Στόχος του «Αρπακτικού» ο Ανδρουλάκης

Ιχνη του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator βρέθηκαν στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, έπειτα από έλεγχο στη συσκευή του από υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χθες με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον Αρειο Πάγο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ιχνη του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator βρέθηκαν στο κινητό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, έπειτα από έλεγχο στη συσκευή του από υπηρεσία του Ευρωκοινοβουλίου. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε χθες με την υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον Αρειο Πάγο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ περιγράφει στην αναφορά ότι ήλεγξε τη συσκευή του την 28η Ιουνίου, στο πλαίσιο πρωτοβουλίας που είχε αναλάβει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θορυβημένο από το σκάνδαλο Pegasus – την παρακολούθηση των τηλεφωνικών επικοινωνιών ακόμα και Ευρωπαίων ηγετών, όπως του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, με το λογισμικό της ισραηλινής NSO.

Από τη σάρωση στο κινητό τηλέφωνο του κ. Ανδρουλάκη εντοπίστηκε sms με ηλεκτρονικό σύνδεσμο που συνδέεται όχι με το Pegasus αλλά με το Predator, ένα παράνομο λογισμικό παρακολούθησης με χαρακτηριστικά παρόμοια με αυτά του Pegasus, το οποίο δημιούργησε ανταγωνίστρια εταιρεία της NSO με επωνυμία Cytrox. Το επίμαχο μήνυμα-παγίδα εστάλη στο κινητό του την 21η Σεπτεμβρίου, λίγο πριν από την έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών για την εκλογή νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Μηνυτήρια αναφορά κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για ίχνη του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator στο κινητό του.

Σε αυτό αναφερόταν: «Να δούμε λίγο σοβαρά το θέμα, φίλε, έχουμε να κερδίσουμε». Ακολουθούσε παραποιημένος σύνδεσμος του μπλογκ edolio5.blogspot.com. Πατώντας το link, το λογισμικό θα εγκαθίστατο στο κινητό του κ. Ανδρουλάκη καταγράφοντας κάθε δραστηριότητα της συσκευής.

Από τον έλεγχο της ειδικής υπηρεσίας του Ευρωκοινοβουλίου προέκυψε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διάβασε το μήνυμα χωρίς ωστόσο να πατήσει τον σύνδεσμο και άρα απέφυγε την παγίδευση της συσκευής του. Αναφορά στο λογισμικό Predator (Αρπακτικό) και στην εταιρεία-δημιουργό του, Cytrox, είχαν κάνει σε εκθέσεις τους, τον Δεκέμβριο του 2021, η εταιρεία-κολοσσός Meta, που έχει υπό τον έλεγχό της το Facebook, το Instagram και το WhatsApp, και το εργαστήριο Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο. Προειδοποιούσαν μάλιστα ότι πολλά από τα μηνύματα-παγίδες προσομοιάζουν σε links από ελληνικά ΜΜΕ, ανάμεσα στα οποία της «Καθημερινής», της «Εφημερίδας των Συντακτών», της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κ.ά.

Την παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του με το Predator είχε προ μηνών καταγγείλει και ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης. Στο κινητό του μάλιστα είχε βρεθεί από την ομάδα του Citizen Lab μήνυμα-παγίδα παρόμοιο με αυτό που δέχθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή