Απλετο φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Απλετο φως στην υπόθεση Ανδρουλάκη

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά το αίτημα του κ. Μητσοτάκη προς τον κ. Τασούλα

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, στις 2 μ.μ. σήμερα, θα συζητηθεί η υπόθεση της απόπειρας παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη. Στη συνεδρίαση, όπως έγινε γνωστό χθες, θα παραστούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καθώς και οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.

Χθες το πρωί επικοινώνησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασούλα και, αφού υπογράμμισε την ανάγκη να διαλευκανθεί απόλυτα και γρήγορα η υπόθεση με τη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, ζήτησε να συγκληθεί η επιτροπή το ταχύτερο δυνατόν. Από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι στόχος είναι να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης τάχιστα, ώστε να μην πλανώνται σκιές και υποψίες που βαραίνουν τη δημόσια συζήτηση και το πολιτικό τοπίο. Για τον λόγο αυτό και ο πρωθυπουργός είχε την επικοινωνία με τον πρόεδρο της Βουλής, στον οποίο έθεσε το αίτημα για σύγκληση της επιτροπής άμεσα. Κυριάρχησε η σκέψη ότι μόνο αρνητικούς συνειρμούς θα μπορούσε να προκαλέσει καθυστέρηση στη σύγκληση της επιτροπής, που θα έδινε έδαφος να ασκηθεί κριτική για αδιαφορία, στην καλύτερη περίπτωση, ή ακόμα και για προσπάθεια συγκάλυψης.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ είχε ήδη από προχθές καταθέσει αίτημα για άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας. Ανάλογο αίτημα κατέθεσε χθες και ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή που απηύθυναν στον κ. Τασούλα οι βουλευτές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.

Στη συνεδρίαση θα παραστούν ο διοικητής της ΕΥΠ και ο επικεφαλής της ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών.

Κατάθεση τροπολογίας

Από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατατέθηκε χθες στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος, που συζητείται στη Βουλή, τροπολογία με θέμα «Αποκατάσταση και ενίσχυση της αρμοδιότητας της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών και προστασία των πολιτών απέναντι σε διαδικασίες άρσης του απορρήτου». Ουσιαστικά με την τροπολογία ζητείται να ενημερώνεται ο παρακολουθούμενος μετά τη λήξη της παρακολούθησής του από την αρμόδια αρχή, δηλαδή την ΑΔΑΕ. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρεί ότι η τροπολογία που είχε ψηφιστεί το 2021 και καταργούσε την αρμοδιότητα της ΑΔΑΕ να γνωστοποιεί την άρση απορρήτου στον άμεσα ενδιαφερόμενο διευκολύνει την καταχρηστική αξιοποίηση της σχετικής δυνατότητας. Μάλιστα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτουν ευθύνες και στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ για την ψήφιση της τροπολογίας αυτής.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να κινηθούν με μικρή καθυστέρηση στο θέμα αυτό γιατί, όπως αναφέρεται, δεν θέλησαν να δοθεί η εντύπωση ότι συντάσσονται με το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ και τους χειρισμούς του. Οταν ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος ενεργειών της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα, προχώρησαν στις δικές τους ενέργειες στη Βουλή. Μάλιστα διαμηνύουν ότι θα συνεχίσουν να παρεμβαίνουν σε όλα τα επίπεδα και αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα κοινοβουλευτικά εργαλεία, προκειμένου να προχωρήσει η ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και να μην εξανεμισθεί σε επιφανειακούς και επικοινωνιακούς χειρισμούς ο έλεγχος που ξεκινά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή