Προφύλαξη από την COVID-19 με τη χορήγηση μονοκλωνικών

Προφύλαξη από την COVID-19 με τη χορήγηση μονοκλωνικών

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld, τα οποία μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι νόσησης από την COVID-19 σε άτομα που δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης λόγω σοβαρής ανοσοανεπάρκειας ή και σε άτομα που λόγω της κατάστασης της υγείας τους έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκίνησε η διαδικασία για τη χορήγηση των μονοκλωνικών αντισωμάτων Evusheld, τα οποία μπορούν να παρέχουν προστασία έναντι νόσησης από την COVID-19 σε άτομα που δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης λόγω σοβαρής ανοσοανεπάρκειας ή και σε άτομα που λόγω της κατάστασης της υγείας τους έχουν αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

Χθες το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων και θα ακολουθείται η ίδια διαδικασία που εφαρμόζεται ήδη για τα αντιιικά φάρμακα, με τη διαφορά ότι τα συγκεκριμένα μονοκλωνικά αντισώματα χορηγούνται ως προφύλαξη από τον κορωνοϊό και όχι για θεραπεία από την COVID-19. Ο γιατρός, εφόσον ο ασθενής του πληροί τα κριτήρια για να λάβει τα μονοκλωνικά αντισώματα, υποβάλλει σχετική αίτηση μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, η οποία εξετάζεται από ειδική επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, απαραίτητες προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Evusheld είναι το άτομο να είναι ηλικίας 12 ετών και άνω και να μην έχει νοσήσει από κορωνοϊό το τελευταίο τρίμηνο. Θα πρέπει να πληροί ένα από τα ακόλουθα κριτήρια: να λαμβάνει θεραπεία με CAR-T cells, να έχει υποβληθεί ή να πρόκειται να υποβληθεί σε μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, να έχει αιματολογική κακοήθεια υπό ενεργό θεραπεία, να έχει υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου και να λαμβάνει ανοσοκατασταλτική αγωγή, να υποβάλλεται σε θεραπεία με βιολογικό παράγοντα που στρέφεται έναντι β-κυττάρων ή να έχει πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες.

Το σκεύασμα Evusheld μπορεί να παρέχει προστασία έναντι νόσησης – Αφορά άτομα που δεν έχουν ικανότητα ανοσιακής απόκρισης.

Η αξιολόγηση των αιτήσεων γίνεται ανά πενθήμερο. Εφόσον η αίτηση εγκριθεί, ο γιατρός συνταγογραφεί το σκεύασμα και ο πολίτης επικοινωνεί με κάποιο από τα 12 νοσοκομεία τα οποία συμμετέχουν στη δράση, για τον προγραμματισμό της χορήγησης του σκευάσματος. Αυτή γίνεται ενδομυϊκά με παρακολούθηση για τουλάχιστον μία ώρα μετά τη χορήγηση. Το άτομο που θα λάβει το Evusheld κατά τη στιγμή της χορήγησης θα πρέπει να έχει αρνητικό μοριακό τεστ για SARS-CoV-2, 24 έως 48 ωρών, και να μην εμφανίζει κανένα σύμπτωμα.

Το Evusheld θα χορηγείται στα νοσοκομεία «Λαϊκό», «Σισμανόγλειο», «Αττικόν», «Μεταξά», «Παπανικολάου», Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, ΑΧΕΠΑ και πανεπιστημιακά Αλεξανδρούπολης, Ιωαννίνων, Πατρών, Ηρακλείου και Λάρισας. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για τα νοσοκομεία που χορηγούν το σκεύασμα στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας (https://www.moh.gov.gr) και των υγειονομικών περιφερειών.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή