Επιχείρηση τουρκική «αυτοάμυνα»

Επιχείρηση τουρκική «αυτοάμυνα»

Με νέα επιθετική ρητορική η Τουρκία συνεχίζει να ανεβάζει το θερμόμετρο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του ανησυχητικού φαινομένου παρουσίασης του τουρκικού αναθεωρητισμού ως «αυτοάμυνας» έναντι της Ελλάδας από τους πλέον στενούς συνεργάτες του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται η Αθήνα. Η αύξηση της έντασης, διόλου τυχαία, καταγράφεται λίγες ώρες μετά το μήνυμα που κατέφθασε από το Βερολίνο και το Παρίσι διά στόματος των υπουργών Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ και Γαλλίας Κατρίν Κολονά περί απόρριψης κάθε υποψίας συζήτησης σχετικά με τα δικαιώματα κυριαρχίας της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου. Και τούτο διότι, πέρα από την επιτόπια αντίδραση του υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με την κ. Μπέρμποκ, ακολούθησαν παρεμβάσεις από τα στελέχη του πυρήνα της κυβέρνησης Ερντογάν, τον εκπρόσωπό του Ιμπραήμ Καλίν και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Στις συνεντεύξεις που παραχώρησαν οι κ. Καλίν και Ακάρ τις τελευταίες δύο ημέρες, η Αθήνα παρουσιάζεται να έχει αποδυθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης της Αγκυρας στους συμμάχους, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία. Οι δηλώσεις αυτές αποκτούν ιδιαίτερη βαρύτητα καθώς καταγράφονται λίγες ημέρες πριν από την έξοδο του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο (9 Αυγούστου), δίχως να έχει ακόμα προσδιοριστεί επακριβώς η γεωγραφική περιοχή στην οποία θα κινηθεί. Επ’ αυτού προχθές ο κ. Καλίν σημείωσε ότι «οι περιοχές που λέγεται πως είναι διαφιλονικούμενες έχουν σχέση με τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας. Για εμάς δεν υπάρχει περιοχή που να είναι διαφιλονικούμενη. Ομως η Ελλάδα μέσω των νησιών έχει μαξιμαλιστικές θέσεις. Λόγω επτά νησιών στην περιοχή διεκδικεί θαλάσσια περιοχή 40.000 τ. χλμ.».

Μπαράζ προκλητικών δηλώσεων από στενούς συνεργάτες του Ερντογάν, λίγες ώρες μετά το μήνυμα που κατέφθασε από το Βερολίνο και το Παρίσι υπέρ της Ελλάδας.

Προληπτική δράση

Χθες ο κ. Ακάρ ήταν ακόμη πιο επιθετικός, κατηγορώντας την Ελλάδα για στάση που είναι «ανώμαλη». Οπως μεταδίδει ο Μανώλης Κωστίδης, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας είπε ότι «δεν πήγαν μόνο στις ΗΠΑ για να μη μας δοθούν τα F-16, πήγαν και στη Γερμανία και είπαν “μη δώσετε τα υποβρύχια”». Ο κ. Ακάρ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια ότι «με επιθετική ρητορική και επιθετικές πράξεις χαλάνε το πιθανό θετικό κλίμα το οποίο θα μπορούσε να δημιουργηθεί μεταξύ των δύο χωρών». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην αύξηση του αμυντικού προϋπολογισμού της Ελλάδας, ενώ επανήλθε στο επιχείρημα της παραχώρησης των νησιών του Αιγαίου στην Ελλάδα υπό τον όρο της αποστρατιωτικοποίησης. Ακολούθως, ωστόσο, ο κ. Ακάρ απείλησε ευθέως με προληπτική δράση που, όπως είπε, πηγάζει από το δικαίωμα αυτοάμυνας. «Πήγαν και εγκατέστησαν αεροδρόμια, άρματα μάχης, όλμους. Τότε αυτό δεν μας δημιουργεί το δικαίωμα για αυτοάμυνα; H εγκατάσταση των όπλων μπροστά στη μύτη μας δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα μας; Τι θα συμβεί αν αντιδράσουμε; Δεν γίνεται συζητήσιμη η κυριαρχία αυτών των νησιών λόγω της στρατιωτικοποίησης;» είπε ενδεικτικά.

Η στήριξη της εδαφικής ακεραιότητας της Ελλάδας από τη Γερμανία και τη Γαλλία ικανοποιεί την Αθήνα, δίχως ωστόσο να την καθησυχάζει. Συγκρατείται η ιδιαίτερα προχωρημένη δήλωση της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, η οποία σημείωσε ότι «η Γαλλία είναι πλήρως αλληλέγγυα απέναντι σε όλες τις προσπάθειες υπονόμευσης της κυριαρχίας της Ελλάδας και απέναντι σε όλες τις απειλές που θα μπορούσαν να βλάψουν την κυριαρχία της. Θα παραμείνουμε λοιπόν προσεκτικοί ως προς την εξέλιξη της κατάστασης και μπορείτε να βασιστείτε σε εμάς». Αντιθέτως, στο εσωτερικό της Γερμανίας η αυτονόητη υποστήριξη της εδαφικής ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους της Ε.Ε. προκάλεσε επικρίσεις από πλευράς των Χριστιανοδημοκρατών και δη του βουλευτή και εμπειρογνώμονα της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Γιόχαν Βάντεφουλ, ο οποίος υποστήριξε ότι η στάση της κ. Μπέρμποκ «δεν ήταν χρήσιμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή