Εκλογές: Η στρατηγική διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων

Εκλογές: Η στρατηγική διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων

Η Ν.Δ. και ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους στο Κέντρο, ενώ το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ να ενισχύσει τα ποσοστά του

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναλαμβανόμενη, κατηγορηματική διαβεβαίωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι δεν επίκεινται πρόωρες εκλογές έβαλε φρένο στις εργώδεις διεργασίες των κομματικών επιτελείων για τη συγκρότηση ψηφοδελτίων. Η οριστικοποίηση των αποφάσεων, που αρχικά τοποθετείτο αυτή την περίοδο, πήρε αναβολή μερικών εβδομάδων, για τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με δεδομένη την κοινή πεποίθηση ότι η μάχη για την εκλογική επικράτηση θα δοθεί στον χώρο του Κέντρου, καταγράφονται κοινά χαρακτηριστικά στη στρατηγική διαμόρφωσης των ψηφοδελτίων από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Τα δύο πρώτα κόμματα επιδιώκουν να διευρύνουν την επιρροή τους στο Κέντρο και την ίδια στιγμή η Χαριλάου Τρικούπη επιζητεί την κατά το δυνατόν ενίσχυση του ποσοστού προκειμένου να καταγραφεί ως σταθερός πόλος του πολιτικού σκηνικού και συνδιαμορφωτής των εξελίξεων.

Ανανέωση

Και τα τρία κόμματα δίνουν βαρύτητα στην ανανέωση των ψηφοδελτίων με στόχο την προσέγγιση ενός ευρύτερου ακροατηρίου και την προσέλκυση εκείνου του τμήματος του εκλογικού σώματος που στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις έχει επιλέξει να απέχει και αντιμετωπίζει με επιφύλαξη την ανακύκλωση ίδιων προσώπων. Ετσι, τα κομματικά επιτελεία έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα προσέλκυσης νέων προσώπων, πέρα από τις στενά κομματικές γραμμές και με χαρακτηριστικά παραγωγικής προσφοράς στις τοπικές κοινωνίες. Με δυο λέξεις, για υποψηφίους που δεν θα προκύπτουν από τον κομματικό σωλήνα. Στη Ν.Δ. αυτό γίνεται με επίκληση της απήχησης που έχουν σε ένα ευρύτερο ακροατήριο εξωκομματικά στελέχη που επελέγησαν για την κυβέρνηση και έχουν κερδίσει ευρύτερη αναγνώριση για το έργο τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ βασική επιδίωξη είναι αυτή τη φορά, και με αξιοποίηση του κεκτημένου της διεύρυνσης και της εγγραφής νέων μελών, να ξεπεραστούν οι αγκυλώσεις και οι αντιστάσεις που στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις ψαλίδισαν τους σχεδιασμούς της ηγεσίας για «άνοιγμα» των ψηφοδελτίων.

Στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα επιδιώξουν με τα ψηφοδέλτια να καταδείξουν ότι το κόμμα βρίσκεται, σε συνέχεια της ανάδειξης νέας ηγεσίας, σε διαδικασία ανανέωσης συνολικά και ότι παραμένει ένας πολιτικός χώρος θελκτικός για την προσέλκυση νέων ανθρώπων που επιθυμούν να ασχοληθούν με την πολιτική.

Πάντως, και στα τρία κόμματα είναι σαφής η προσπάθεια η διαδικασία ανανέωσης να γίνει χωρίς αναταράξεις και αντιδράσεις, χωρίς να προκληθούν προβλήματα στους υφιστάμενους συσχετισμούς. Ετσι, οι σκέψεις που είχαν ακουστεί για ηλικιακό πλαφόν στις υποψηφιότητες, που ουσιαστικά θα συνεπαγόταν την απόσυρση παλαιότερων στελεχών, δεν δείχνουν να προχωρούν.

Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στα ψηφοδέλτια Επικρατείας, όπου τις προσεγγίσεις πιθανών υποψηφίων έχουν αναλάβει οι κομματικές ηγεσίες, με βάση και το μήνυμα που θέλουν να εκπέμψουν με τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το συγκεκριμένο ψηφοδέλτιο.

Με βάση αυτά τα χαρακτηριστικά, οι διαδικασίες βρίσκονται στο στάδιο της οριστικοποίησης. Στη Ν.Δ. μιλούν για ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων στις αρχές Σεπτεμβρίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να τοποθετούνται κοντά στη ΔΕΘ. Στον ΣΥΡΙΖΑ είχαν ορίσει την 11η Ιουλίου ως καταληκτική ημερομηνία για τις προτάσεις των κατά τόπους κομματικών οργανώσεων ή για τις αυτοπροτάσεις υποψηφίων. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν μετά τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ ανάλογο χρονοδιάγραμμα υπάρχει και στο ΠΑΣΟΚ, όπου η ολοκλήρωση των ψηφοδελτίων θα συνδυαστεί με την παρουσίαση του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή