Στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας προσχωρεί η Ελλάδα

Στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας προσχωρεί η Ελλάδα

Την προσχώρηση της Ελλάδας στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας (TAC) στη Νοτιοανατολική Ασία, έπειτα από την ομόφωνα σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών του ASEAN, θα υπογράψει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την προσχώρηση της Ελλάδας στο Σύμφωνο Φιλίας και Συνεργασίας (TAC) στη Νοτιοανατολική Ασία, έπειτα από την ομόφωνα σύμφωνη γνώμη των κρατών-μελών του ASEAN, θα υπογράψει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος βρίσκεται στην Πνομ Πενχ της Καμπότζης γι’ αυτόν τον σκοπό αλλά και για επαφές με τους ομολόγους του των κρατών-μελών (Ταϊλάνδη, Καμπότζη, Ινδονησία, Ινδία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Μπρουνέι). Εκτός από τον κ. Δένδια, το σύμφωνο θα υπογράψουν σήμερα οι εκπρόσωποι της Δανίας, της Ολλανδίας, του Ομάν, του Κατάρ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ελληνική πλευρά έχει βεβαίως η συνάντηση του κ. Δένδια με τον Κινέζο ομόλογό του. Η σημερινή προσχώρηση της Ελλάδας στο TAC αποτελεί μια διαδικασία που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2020, όταν ο κ. Δένδιας το είχε ζητήσει εγγράφως από τον Βιετναμέζο ομόλογό του (τότε την κυλιόμενη προεδρία του ASEAN είχε το Βιετνάμ).

Ο ASEAN αποτελεί έναν οργανισμό που εκπροσωπεί χώρες με πληθυσμό που προσεγγίζει τα 600 εκατ. κατοίκους και έχει συνολικό ΑΕΠ άνω των 3 τρισ. ευρώ. Ο οργανισμός ιδρύθηκε το 1967 από την Ταϊλάνδη, τη Σιγκαπούρη, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και τις Φιλιππίνες, ενώ στη συνέχεια προσχώρησαν ακόμη πέντε χώρες, το Μπρουνέι (1984), το Βιετνάμ (1995), το Λάος (1997), η Μιανμάρ (1997) και η Καμπότζη (1998). O ASEAN ειδικά στο επίπεδο των οικονομικών σχέσεων υπογράφει συμφωνίες δεσμευτικές για τα μέλη του με μεγάλους παγκόσμιους δρώντες, όπως οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ρωσία αλλά και η Ε.Ε. Με τον οργανισμό έχει στενές οικονομικές σχέσεις και η Τουρκία (η οποία άλλωστε συμμετέχει επίσης ως παρατηρητής στη σύνοδο αυτών των ημερών), που, μεταξύ άλλων, προβάλλει ως υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μουσουλμάνων της ευρύτερης περιοχής, επιχειρώντας στενές σχέσεις με την Ινδονησία, το κράτος με τον μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στον πλανήτη.

Τα πολιτικά οφέλη για τη χώρα από τη συμμετοχή του κ. Δένδια στη σύνοδο των χωρών ASEAN.

Για την Ελλάδα, βέβαια, η πολιτική στόχευση είναι διαφορετική και εδράζεται στην ανάγκη σύσφιγξης των σχέσεων με τα κράτη-μέλη ενός οργανισμού ο οποίος λειτουργεί με βάση τις αρχές του αμοιβαίου σεβασμού της κυριαρχίας, της ισότητας, της εδαφικής ακεραιότητας, της διευθέτησης των διαφορών με ειρηνικό τρόπο και της αποκήρυξης απειλής ή χρήσης βίας. Επιπλέον, ο ASEAN αποτελεί ισχυρό συνήγορο της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), γεγονός μάλλον αναμενόμενο, καθώς τα μέλη του το επικαλούνται ως βασικό επιχείρημα για τη διευθέτηση των διαφορών με την Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ο κ. Δένδιας αυτές τις τρεις ημέρες, σε όλες τις επαφές που κάνει με ομολόγους του των κρατών-μελών, παρουσιάζει τις ελληνικές θέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αντικρούοντας την αμφισβήτηση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή