Συνεκπαίδευση ελληνικών F-16 με αμερικανικά F-18

Συνεκπαίδευση ελληνικών F-16 με αμερικανικά F-18

Σε ετοιμότητα η Αθήνα ενόψει των ανακοινώσεων για τις ερευνητικές γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ και του «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν»

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-18 τα οποία απονηώθηκαν από το αεροπλανοφόρο του αμερικανικού ναυτικού «Harry S. Truman», που έπλεε στην ευρύτερη περιοχή δυτικά της Πελοποννήσου, πραγματοποίησαν πτήση δύο μαχητικά F-16 Block 52+ της Πολεμικής Αεροπορίας (Π.Α.). Οι κοινές εκπαιδεύσεις αυτού του τύπου πραγματοποιούνται με κάθε ευκαιρία και αυτή την περίοδο το «Harry S. Truman» βρέθηκε στην Ανατολική Μεσόγειο συνοδεία μιας ομάδας που περιλάμβανε, μεταξύ άλλων, πλοία του ιταλικού και του γαλλικού ναυτικού. Ενώ κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν κοινές ασκήσεις που περιλάμβαναν ελληνικές και τουρκικές φρεγάτες («Κουντουριώτης» και «Κεμάλ Ρέις», αντιστοίχως). Από το ΓΕΕΘΑ τονίζεται ότι η συνεκπαίδευση με τα F-18 του αμερικανικού ναυτικού πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επικαιροποιημένης Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδος – ΗΠΑ, συμβάλλοντας στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας.

Παράλληλα, στην Αθήνα υφίσταται ετοιμότητα ενόψει των ανακοινώσεων για τις νέες ερευνητικές γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ και του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν» στην Ανατολική Μεσόγειο. Για τον σκοπό αυτό, και οι οδηγίες προς ναυτιλομένους που εκδόθηκαν από την ελληνική και την τουρκική πλευρά (NAVTEX και anti-NAVTEX) έχουν προσελκύσει την προσοχή. Προχθές αργά το βράδυ ο υδρογραφικός σταθμός Αττάλειας εξέδωσε μια anti-NAVTEX προκειμένου να διεκδικήσει αρμοδιότητα περιοχής για τον χώρο που δέσμευσε το Πολεμικό Ναυτικό (Π.Ν.), με βάση βεβαίως NAVTEX των ελληνικών Αρχών, στην περιοχή νότια και δυτικά του Καστελλόριζου. Την προηγούμενη εβδομάδα το ισραηλινό ναυτικό είχε ζητήσει (και είχε λάβει από την Αθήνα) άδεια για την εκτέλεση ναυτικών γυμνασίων σε δύο περιοχές στα νότια της Κρήτης. Η μία περιοχή ήταν καθαρά εκτός των ζωνών του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου, ενώ τμήμα της δεύτερης περιλαμβάνει μέρος αυτής της έκτασης. Εως και αργά χθες το βράδυ δεν είχε υπάρξει κάποια αντίδραση από την Τουρκία, ούτε όμως και κάποια ένδειξη κίνησης των Ισραηλινών προς την περιοχή που έχει δεσμευτεί μέχρι και αύριο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή