Παρακολουθήσεις – ΠΑΣΟΚ: «Η υπόθεση μόλις άρχισε»

Παρακολουθήσεις – ΠΑΣΟΚ: «Η υπόθεση μόλις άρχισε»

Ως το πρώτο, μόνο, βήμα στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως το πρώτο, μόνο, βήμα στην κατεύθυνση διαλεύκανσης της υπόθεσης των παρακολουθήσεων χαρακτηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για σύσταση εξεταστικής επιτροπής στη Βουλή. «Η υπόθεση μόλις άρχισε», λένε χαρακτηριστικά από τη Χαρ. Τρικούπη, η οποία έπειτα από τις καταιγιστικές προχθεσινές εξελίξεις αναδεικνύει πλέον ξεκάθαρα ζήτημα πολιτικών ευθυνών στο κυβερνητικό στρατόπεδο, μιλώντας για «σκηνικό το οποίο θυμίζει άλλες εποχές». Θέτει, δε, στον πυρήνα –και όχι απλώς στο κάδρο– της υπόθεσης τον ίδιο τον πρωθυπουργό, καθώς, όπως σημειώνεται, οι παραιτηθέντες Γρ. Δημητριάδης και Παν. Κοντολέων σηματοδοτούν άμεση σύνδεση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώτος ως στενότατος συνεργάτης του κ. Μητσοτάκη και ο δεύτερος ως διοικητής της ΕΥΠ, υπηρεσίας που τελεί υπό τη δικαιοδοσία του πρωθυπουργικού γραφείου.

Η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει ότι θα φτάσει «μέχρι τέλους» μέσω της εξεταστικής επιτροπής και της Δικαιοσύνης.

Το αίτημα για εξεταστική επιτροπή, το οποίο η κυβέρνηση μέσω του Γιάννη Οικονόμου διεμήνυσε ότι θα κάνει αποδεκτό, αποτέλεσε ένα εν πολλοίς αναμενόμενο βήμα για το ΠΑΣΟΚ, μιας και η Χαρ. Τρικούπη θέλει να παραμείνει στη «θεσμική οδό», ενώ διατηρεί έτσι και την πρωτοβουλία των κινήσεων στο αντιπολιτευτικό έδαφος. Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε, σε αυτήν τη φάση, να προσδώσει στην υπόθεση εκλογικό πρόσημο, αφού κάτι τέτοιο ίσως δημιουργούσε μιαν αίσθηση εργαλειοποίησης της υπόθεσης σε πολιτικό επίπεδο. Πάντως, δύο εκ των στενότερων συνεργατών του στον ηγετικό πυρήνα, οι Ανδρέας Σπυρόπουλος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, έθεσαν εμμέσως, αλλά και ευθέως, ζήτημα «ηθικής νομιμοποίησης» της κυβέρνησης. Στη Χαρ. Τρικούπη εκτιμούν, μάλιστα, ότι στόχος δεν ήταν η παρακολούθηση, αλλά ο εκβιασμός του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, μέσω της παγίδευσης του κινητού του τηλεφώνου.

Σε κάθε περίπτωση, το δεδομένο είναι ότι όχι απλώς παγιώνεται, αλλά διευρύνεται σημαντικά το «πράσινο» μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου, το οποίο ξετυλίγεται εδώ και περίπου δύο εβδομάδες, με απρόβλεπτη, πλέον, πιθανή διάρκεια. Γεγονός που αποτυπώνεται και στην ανεπιτυχή προσπάθεια επικοινωνίας του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Νίκο Ανδρουλάκη το απόγευμα της Παρασκευής. Από τη Χαρ. Τρικούπη υπογράμμιζαν ότι ο υπουργός Επικρατείας όπως και ο διοικητής της ΕΥΠ «είπαν ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής» πριν από μερικές ημέρες, όταν είχαν αρνηθεί τα περί εμπλοκής σε υποθέσεις παρακολουθήσεων. Οι ίδιες κομματικές πηγές ανέφεραν επίσης ότι θεσμικά θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και όχι ο κ. Γεραπετρίτης, μέσω ενός sms, όπως σημείωναν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή