Παρακολουθήσεις: Άπλετο φως

Παρακολουθήσεις: Άπλετο φως

Κρίσεις και «ατυχή» γεγονότα με μείζονες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις όπως οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, δοκιμάζουν την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι σύγχρονες δημοκρατίες -και η Ελλάδα, παρά τις αδυναμίες της, είναι μία από αυτές- διαθέτουν θεσμούς που διασφαλίζουν την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.

Κρίσεις και «ατυχή» γεγονότα με μείζονες πολιτικές και οικονομικές προεκτάσεις όπως οι τελευταίες αποκαλύψεις για τις υποκλοπές, δοκιμάζουν την ομαλότητα και την κοινωνική συνοχή.

Στη διάρκεια των επόμενων εβδομάδων τα Μέσα Ενημέρωσης, το Κοινοβούλιο και η δικαιοσύνη, θα αποτελέσουν τους πρωταγωνιστές μιας προσπάθειας να βρεθεί η άκρη του νήματος.

Οι πολίτες, όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, θέλουν να χυθεί άπλετο φως, να εξακριβωθούν τα όρια ανάμεσα στο νόμιμο και το παράνομο, να μάθουν την αλήθεια. Οι Ευρωπαίοι εταίροι παρακολουθούν.

Τα δύο μεγάλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, ζήτησαν, και η κυβέρνηση αποδέχθηκε, τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για τη διερεύνηση του θέματος. Αυτό είναι ένα θετικό πρώτο θεσμικό βήμα σε μια διαδικασία που στοχεύει στην αποκάλυψη του τι ακριβώς συνέβη και για ποιο σκοπό.

Το κράτος δικαίου, η προστασία των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων, και ένα αξιόπιστο σύστημα ελέγχων και ισορροπιών, είναι τα θεμέλια των σύγχρονων δημοκρατιών. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό στον ευαίσθητο τομέα των μυστικών υπηρεσιών, όπου είναι κρίσιμος ο ρόλος ενός θεσμικά κατοχυρωμένου εποπτικού μηχανισμού ώστε να αποφεύγονται καταχρήσεις.

Καθώς εξελίσσεται η διαδικασία, η απόφαση της κυβέρνησης να διορίσει έναν έμπειρο διπλωμάτη ως νέο επικεφαλής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών είναι ορθή και ακολουθεί τη θετική εμπειρία του πρόσφατου παρελθόντος όταν και άλλοι καταξιωμένοι διπλωμάτες ηγήθηκαν αποτελεσματικά της ΕΥΠ υπηρετώντας επάξια τα εθνικά συμφέροντα. 

Μπροστά στον διάχυτο προβληματισμό και την απαίτηση της κοινωνίας -ψηφοφόρων όχι μόνον κομμάτων της αντιπολίτευσης, αλλά και της κυβέρνησης- για πειστικές απαντήσεις, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η αυριανή παρέμβαση-απάντηση του πρωθυπουργού.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή