Στις 14:00 η δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Στις 14:00 η δήλωση του πρωθυπουργού για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα τοποθετηθεί σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για την υπόθεση των παρακολουθήσεων θα τοποθετηθεί σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με δήλωσή του, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει όλα τα δεδομένα που αφορούν την υπόθεση παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση όπως έχει αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, έχει απαντήσει θετικά τόσο στη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των υποκλοπών όσο και στην εκ νέου σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Οικονόμου: Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, ο Γιάννης Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να μείνει η οποιαδήποτε σκιά.

Σχετικά με τα όσα πρόκειται να αναφέρει ο πρωθυπουργός στην τοποθέτησή του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «θα αναφερθεί πάρα πολύ αναλυτικά στη σοβαρή αυτή περίπτωση και θα περιγράψει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα και πώς σκοπεύει να το αντιμετωπίσει».

Αναφορικά με τον τρόπο που θα αντιμετωπιστεί η υπόθεση, τόνισε: «Είμαστε υπέρ της Εξεταστική Επιτροπής. Πρόκειται για μια υπόθεση εξαιρετικά σοβαρή και επιβάλλεται να αποσαφηνιστεί. Δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά. Είχαμε ένα γεγονός που πολιτικά δεν είναι ανεκτό. Δεν είναι κανονικό σε μια δημοκρατία να παρακολουθείται το κινητό ενός ευρωβουλευτή από τις εθνικές αρχές ασφαλείας».

Σημείωσε επίσης πως «αν είχε τεθεί σε γνώση του πρωθυπουργού αυτό δεν θα συνέβαινε. Γι’ αυτό απομακρύνθηκε ο διοικητής της ΕΥΠ και έγινε ανάληψη πολιτικής ευθύνης.»

Προκειμένου, να διευκρινιστούν κάποια πράγματα, καθώς «σε αυτή την υπόθεση ακούγονται και λέγονται πολλά που οδηγούν περισσότερο σε σύγχυση», ο κ. Οικονόμου εξήγησε ότι πρόκειται για δύο διαφορετικές υποθέσεις: «Έχουμε μια νόμιμη επισύνδεση κατόπιν παραγγελίας εισαγγελέως μέσα από το θεσμικό πλαίσιο που λειτουργεί η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών για το τηλέφωνο ενός πολιτικού και συγκεκριμένα του κύριου Ανδρουλάκη, την περίοδο που ήταν Ευρωβουλευτής και υποψήφιος για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτό γίνεται με τον τρόπο που διέπεται η λειτουργία της ΕΥΠ διαχρονικά, με την έγκριση εισαγγελέως. Η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία απολύτως σχέση με όλη τη συζήτηση του προηγούμενου διαστήματος και με την πρώτη μηνυτήρια αναφορά του κ. Ανδρουλάκη για τα predator και τα κακόβουλα λογισμικά».

«Η ελληνική κυβέρνηση ούτε έχει προμηθευτεί ούτε καμία κρατική αρχή χρησιμοποιεί αυτά τα κακόβουλα λογισμικά. Οφείλουμε να ψάξουμε να βρούμε ποιοι με κακόβουλα λογισμικά παρακολουθούν Έλληνες πολίτες», δήλωσε.

Σχετικά με την απόδοση ευθυνών, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε πως «το σύστημα έχει αδυναμίες και μπάζει και χρειάζεται περισσότερα φίλτρα, αλλά να μην τα μηδενίζουμε όλα. Είμαστε απόλυτα δεκτικοί σε προτάσεις».

Για την παραίτηση του κ. Δημητριάδη διευκρίνισε πως «δεν γνώριζε, αλλά παραιτήθηκε από ευθιξία πολιτική».

Αναφορικά με την πιθανή παρακολούθηση και άλλων προσώπων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «με βάση τις πληροφορίες που έχουμε, δεν είναι σε γνώση του πρωθυπουργού η οποιαδήποτε πληροφόρηση για παρακολούθηση πολιτικών προσώπων. Οι απαντήσεις θα δοθούν θεσμικά. Θα κάνουμε αλλαγές και στο θεσμικό πλαίσιο.»

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: «Περιμένουμε απαντήσεις»

Στο θέμα της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη, αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στον τ/σ «Mega» ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

«Στις αρχές Σεπτεμβρίου 2021, η ΕΥΠ άρχισε να παρακολουθεί τον κ. Ανδρουλάκη. Δέκα μέρες μετά έγινε μια προσπάθεια μόλυνσης του κινητού του μέσω του συστήματος Predator, το οποίο είναι ένα σύστημα ρομποτοποίησης του κινητού και μπορεί να παρακολουθήσει το χρήστη κάθε στιγμή. Ο χρήστης χάνει την ιδιωτικότητά του, τις προσωπικές του στιγμές. Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού μέσω Predator απέτυχε και τότε η ΕΥΠ πήρε παράταση για να συνεχίσει την παρακολούθηση», επισήμανε.

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπενθύμισε ότι η ΕΥΠ έχει τεθεί με νόμο υπό τον πρωθυπουργό και σημείωσε:

«Την ίδια ώρα λοιπόν που η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Ν. Ανδρουλάκη λίγο πριν εκλεγεί πρόεδρος του τρίτου κόμματος, έγινε προσπάθεια παγίδευσής του με το λογισμικό Predator, το οποίο είναι παράνομο. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι αυτοί που προχώρησαν σε τέτοιες ενέργειες είχαν το κατάλληλο αισθητήριο για να αντιληφθούν εκείνη την εποχή ποιος επρόκειτο να γίνει ο επόμενος αρχηγός για του ΠΑΣΟΚ. Είχαν καταλάβει λοιπόν ότι η εκλογή μπορεί να ανατρέψει τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως και έγινε» ανάφερε.

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινόπουλο, «τα ερωτήματα που πρέπει να απαντήσει σήμερα ο πρωθυπουργός είναι δύο: Πρώτον, γιατί παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης; Όσα ειπώθηκαν και αφορούν την ανάμειξη της Αρμενίας και της Ουκρανίας στην Ελλάδα διαψεύστηκαν πανηγυρικά από τις πρεσβείες. Ο Ν. Ανδρουλάκης ζητά την ψήφο του ελληνικού λαού για αυτό δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να μη βγει η αλήθεια στο φως. Το δεύτερο, πολύ σημαντικό ερώτημα είναι για ποιο λόγο χρησιμοποιούν αυτές οι εταιρείες που εμπλέκονται, το λογισμικό Predator στην Ελλάδα;» τόνισε.

«Ακόμη είναι πολύ λυπηρό ότι τις τελευταίες μέρες παρατηρούμε την αντίστοιχη τοξικότητα στο δημόσιο διάλογο που επικράτησε την εποχή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και καθοδηγείται από τους ακροδεξιούς κύκλους με τους οποίους άψογα συνεργάστηκαν, τόσο η τρέχουσα κυβέρνηση όσο και η προηγούμενη» επισήμανε.

«Επίσης είναι σημαντικό», ανέφερε στη συνέχεια, «να μείνουμε στο γεγονός ότι η ΕΥΠ όχι μόνο τέθηκε υπό τον πρωθυπουργό αλλά άλλαξε και το προσοντολόγιο προκειμένου να ηγηθεί σε αυτήν ο κ. Κοντολέων, ο οποίος προ δεκαημέρου είπε ασύστολα ψέματα στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, τονίζοντας ότι δεν παρακολουθείται ο κ. Ανδρουλάκης. ‘Αρα σε αυτή την περίπτωση δεν μιλάμε για λάθος χειρισμούς αλλά σκοπιμότητα και σε αυτό περιμένουμε να απαντήσει ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε «ότι τον Ν. Ανδρουλάκη τον εξέλεξαν 300.000 πολίτες. Δεν θα μας σταματήσει κανείς. Η δύναμή μας είναι ο απλός κόσμος και προχωράμε μαζί του, με κανέναν άλλο. Η προσπάθεια για να απαξιωθεί ο Ν. Ανδρουλάκης δεν θα περάσει. Δεν μπορεί σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση να συνεχίσει να στηρίζεται στην παραπληροφόρηση και τα τρολς. Υπάρχουν κανόνες που ορίζουν τη διαφάνεια. Ο Ν. Ανδρουλάκης αναμένεται να ζητήσει την ψήφο των πολιτών στις ερχόμενες εκλογές. Γι αυτό δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε περιθώρια για σκιές. Ο πρόεδρός μας δεν θέλει να μείνει τίποτα κρυφό και αυτό το ξεκαθαρίζουμε. Σεβόμαστε τη δικαιοσύνη και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμαυρώσει, όπως ο κ. Ρωμανός, αυτή τη μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε τόσο καιρό» τόνισε ο κ. Κωνσταντινόπουλος και κατέληξε στη συνέντευξή του αναφέροντας:

«Τέλος, είναι πολύ σοβαρό να δούμε τι γίνεται με το Predator, να επιμείνουμε σε αυτό γιατί απειλεί τη δημοκρατία και δυνάμει κάθε δημόσιο λειτουργό, δημοσιογράφο, πολίτη. Υπάρχουν συμβάσεις της εταιρείας με το δημόσιο από το 2018 και πρέπει να πάρουμε σαφείς απαντήσεις για τη δράση της».

Ν. Ηλιόπουλος: Πόσοι και ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν;

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ περιμένει σήμερα «μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Πόσοι και ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν είτε από την ΕΥΠ είτε από το Predator με εντολή Μητσοτάκη;», τόνισε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ο κ. Μητσοτάκης δεν γνώριζε για παρακολουθήσεις πολιτικών προσώπων. Ο κ. Δημητριάδης ούτε αυτός γνώριζε και παραιτήθηκε από ‘ευθιξία’. Αυτά υποστήριξε σήμερα το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Στην επιλογή ανάμεσα στο ‘εγκέφαλος του σκανδάλου’ ή ‘ανέμελος παραθεριστής’ επιλέγουν το δεύτερο», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. «Αφενός δεν πείθουν κανένα αφετέρου και στις δυο περιπτώσεις παραμένει επικίνδυνος για την δημοκρατία και τους θεσμούς», σημείωσε.

Ο κ. Ηλιόπουλος τόνισε ότι «περιμένουμε να απαντήσει σήμερα στα πραγματικά ερωτήματα και να μην συνεχίσει την αυτογελοιοποίηση ισχυριζόμενος πως δεν ήξερε ή πως ‘ξένες δυνάμεις’ ζήτησαν τις παρακολουθήσεις Κουκάκη – Ανδρουλάκη, κάτι που διαψεύσθηκε». «Περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση στο ερώτημα: Πόσοι και ποιοι άλλοι πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθήθηκαν είτε από την ΕΥΠ είτε από το Predator με εντολή Μητσοτάκη;», ανάφερε ο κ. Ηλιόπουλος.

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή