Παρακολουθήσεις: Αίτημα από Τσίπρα για προ ημερησίας

Παρακολουθήσεις: Αίτημα από Τσίπρα για προ ημερησίας

Κλιμακώνει συνεχώς τις ενέργειές του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κώστα Τασούλα και τον ενημέρωσε πως κατέθεσε αίτημα διακοπής της θερινής παύσης εργασιών της Βουλής και διεξαγωγής έκτακτης συζήτησης για το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλιμακώνει συνεχώς τις ενέργειές του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε στο τηλέφωνο τον Κώστα Τασούλα και τον ενημέρωσε πως κατέθεσε αίτημα διακοπής της θερινής παύσης εργασιών της Βουλής και διεξαγωγής έκτακτης συζήτησης για το θέμα των παρακολουθήσεων πολιτικών και δημοσιογράφων. Στην επιστολή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρει πως «ο πρωθυπουργός αποφεύγει την αναγκαία διαδικασία εκτενούς και δημόσιας λογοδοσίας στον χώρο που είναι το φυσικό περιβάλλον αυτής, δηλαδή στη Βουλή, και επέλεξε να απευθύνει διάγγελμα μέσω βιντεοσκοπημένης εξαγγελίας με προετοιμασμένο κείμενο».

Ζητεί από τον πρόεδρο της Βουλής να οριστεί η ημερομηνία για τη διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης που βεβαίως πρέπει να σημειωθεί πως, αν πραγματοποιηθεί, θα είναι μια διαδικασία με μία ιδιαιτερότητα. Θα αφορά τον Νίκο Ανδρουλάκη χωρίς να είναι ο ίδιος παρών.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη δήλωση του πρωθυπουργού, που ζητούσε την παραίτησή του και άμεση προσφυγή στις κάλπες. Με μια σκληρή ανακοίνωση η αξιωματική αντιπολίτευση τον χαρακτήριζε ως αλαζόνα, αμετανόητο και ψεύτη επισημαίνοντας τρία πράγματα:

• «Επλεξε το εγκώμιο για τον εθνικό ρόλο της ΕΥΠ, αλλά στην προσπάθειά του να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δεν δίστασε να την εμφανίσει ως μια υπηρεσία όχι μόνο ανοργάνωτη, αλλά και εκτός ελέγχου.

• Δεν τόλμησε να προφέρει ούτε τη λέξη “Predator”, προσπαθώντας να αφήσει εκτός κάδρου διαπιστωμένες παρακολουθήσεις με το λογισμικό αυτό.

• Δεν είπε κουβέντα για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, όπως του Θ. Κουκάκη».

Το κλίμα στην έκτακτη Πολιτική Γραμματεία του Σαββάτου ήταν ενωτικό, με τα μέλη του οργάνου να συμφωνούν πως η ενδεδειγμένη κίνηση είναι η σύσταση εξεταστικής επιτροπής και η δέσμευση του κόμματος πως το θέμα δεν θα ξεχαστεί όταν οι προοδευτικές δυνάμεις αναλάβουν τη διακυβέρνηση, με τη σκυτάλη να αναλαμβάνει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής.

Η πρόταση μομφής

Μετά την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα προς τον πρόεδρο της Βουλής, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία της «Κ» πως στη συνεδρίαση της Π.Γ. συζήτηση προκάλεσε η θέση της Εφης Αχτσιόγλου και της Θεοδώρας Τζάκρη να εξεταστεί το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει πρόταση μομφής. Ηταν σαφής η τοποθέτηση των στελεχών πως η εξεταστική επιτροπή είναι αυτή τη στιγμή το μέσον για να μη χαθεί από την επικαιρότητα το ζήτημα, αλλά και να βγουν στο φως νέα στοιχεία. «Δεν ξεκινάς με την πρόταση μομφής, αλλά καταλήγεις στην πρόταση μομφής», ανέφερε μέλος του οργάνου.

Οι αντιδράσεις από τα άλλα κόμματα

Για απόλυτη προσήλωση του κ. Μητσοτάκη στη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου σκοτεινού και επικίνδυνου, που υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του ελληνικού λαού, έκανε λόγο το ΚΚΕ.

Ο Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως «ο πρωθυπουργός δεν αναλαμβάνει ποτέ την ευθύνη των κακών, δυσάρεστων και οικτρών επιλογών της κυβέρνησης».

«Ο κ. Μητσοτάκης προΐσταται μιας διαδικασίας αποψίλωσης βασικών ελευθεριών και επιβολής καθεστώτος τύπου Ορμπαν – Ερντογάν», ανέφερε το ΜέΡΑ25.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή