Φάκελος Παρακολουθήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί σημεία… επισύνδεσης με το ΠΑΣΟΚ

Φάκελος Παρακολουθήσεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητεί σημεία… επισύνδεσης με το ΠΑΣΟΚ

Στην Κουμουνδούρου δεν περιμένουν την εμφάνιση ενός νέου αυγουστιάτικου και ελληνικού «smoking gun» που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έγινε πριν από 48 χρόνια στην Αμερική.

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην Κουμουνδούρου δεν περιμένουν την εμφάνιση ενός νέου αυγουστιάτικου και ελληνικού «smoking gun» που θα ρίξει την κυβέρνηση Μητσοτάκη, όπως έγινε πριν από 48 χρόνια στην Αμερική. Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται, μετρούν ήδη τα κέρδη της υπόθεσης των παρακολουθήσεων από την ΕΥΠ και μιλούν για το «μαρτύριο της σταγόνας» που θα κληθεί να περάσει η Νέα Δημοκρατία.

Περιμένουν να υπάρξουν απτά αποτελέσματα από τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής; Ενδεχομένως μόνο κάποιες νέες αποκαλύψεις που θα μπορούσαν να στοιχειοθετήσουν το βασικό τους επιχείρημα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ήταν δυνατόν να μη γνώριζε την παρακολούθηση ενός πολιτικού αντιπάλου του, από τη στιγμή που η ΕΥΠ υπαγόταν στο πρωθυπουργικό γραφείο. Μια κοινή πρόταση για τη σύσταση της επιτροπής –που είναι κατά βάση ένα πολιτικό κείμενο– ή, πηγαίνοντας πιο μακριά, ένα κοινό πόρισμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, με τη σύμπραξη ίσως του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, θα μπορούσε να είναι το καλύτερο «ταμείο» από τη διαδικασία που θα εξελιχθεί το φθινόπωρο στη Βουλή. Αυτό προϋποθέτει συνεννόηση και δημιουργία ενός ισχυρού αντιπολιτευτικού μετώπου, του οποίου προσπαθεί ήδη να ηγηθεί ο Αλέξης Τσίπρας. Από τη στιγμή που αυτό γίνει πράξη, το νέο αφήγημα θα είναι έτοιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ στην πορεία προς τις εκλογές: «Κοινοβουλευτική μειοψηφία, κοινωνική πλειοψηφία».

Και επειδή μέλος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για το ΠΑΣΟΚ είναι ο Χάρης Καστανίδης, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μίλησαν στην «Κ» έδειξαν ξεκάθαρα την προτίμησή τους στον πρώην υπουργό ως το πρόσωπο που επιθυμούν να «τρέξει» τις διαδικασίες για τη Χαριλάου Τρικούπη. Αποτελεί τη «φωτογραφία», άλλωστε, για το ΠΑΣΟΚ με το οποίο επιθυμούν να συνεργαστούν. «Οι επισυνδέσεις αποσύνδεσαν τη Χαριλάου Τρικούπη από την αγκαλιά της Ν.Δ.», λένε στην Κουμουνδούρου. Η «ψυχική σχέση που είχαν οι δύο έχει αλλοιωθεί», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, υποστηρίζοντας πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης κινδυνεύει να μείνει χωρίς σύμμαχο στις δεύτερες εκλογές. Στην αναβίωση του αντιδεξιού μετώπου στοχεύουν τώρα στον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επαναπατρίσουν τους απογοητευμένους ψηφοφόρους, να ανεβάσουν τα κακά δημοσκοπικά ποσοστά πολλών χρόνων και να αλλάξουν τον κρίσιμο δείκτη της παράστασης νίκης. «Η αντιδημοκρατική εκτροπή είναι εκ των πραγμάτων η λυδία λίθος που θα κρίνει την προσήλωση όλων στη δημοκρατία και στο κράτος δικαίου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ».

«Θα στηρίξουμε τον Ανδρουλάκη, περιμένοντας και τη δική του ανταπόκριση», λένε στην Κουμουνδούρου.

Εμπόδια

Δεν σημαίνει πως τα προβλήματα με το ΠΑΣΟΚ ξεπεράστηκαν. Τα εμπόδια για την προοδευτική διακυβέρνηση είναι ακόμη πολλά. Σχεδόν κανείς στην Κουμουνδούρου δεν πιστεύει πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα σταματήσει έτσι απλά το διμέτωπο. Ηδη η δεξιά του πτέρυγα έχει αρχίσει να του βάζει «βέτο» πως λοξοκοιτάει προς τον ΣΥΡΙΖΑ. Μια πρώτη κίνηση δημόσιας στήριξης του Νίκου Ανδρουλάκη έκανε ο Αλέξης Τσίπρας την εβδομάδα που πέρασε, παρεμβαίνοντας υπέρ του στην κόντρα που είχε με τον Γιάννη Οικονόμου. Αυτή η τακτική αναμένεται να συνεχιστεί, αλλά με μέτρο. «Θα δώσουμε στον Ανδρουλάκη τη στήριξη που χρειάζεται στον βαθμό που και εκείνος ανταποκρίνεται», δήλωνε στην «Κ» στέλεχος της Κουμουνδούρου το οποίο έχει γνώση των σχεδιασμών που γίνονται. Αν οι σχέσεις δεν βελτιωθούν, ενδεχομένως το επόμενο διάστημα να αρχίσουν τα «καμπανάκια» στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ προς το ΠΑΣΟΚ για τον κίνδυνο «ποταμοποίησής» του. Πάντως το γεγονός ότι στη πρόσφατη δήλωσή του ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη έδειξε την «πόρτα της εξόδου» στον Κυριάκο Μητσοτάκη αξιολογήθηκε πολύ θετικά στην Κουμουνδούρου.

Ο στόχος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα του να αναδειχθεί ο βασικός πόλος ενός μετώπου δημοκρατίας απέναντι στην κυβέρνηση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει αν το ΠΑΣΟΚ καταφέρει, λόγω της άμεσης εμπλοκής του στην υπόθεση, να στρέψει όλους τους προβολείς πάνω του. Οι ισορροπίες είναι λεπτές και στην Κουμουνδούρου επιθυμούν να κάνουν κινήσεις χειρουργικής ακρίβειας το επόμενο διάστημα. Δεν είναι τυχαία η απόφαση που ελήφθη το περασμένο Σάββατο να ζητηθεί η διεξαγωγή προ ημερησίας συζήτησης στη Βουλή, όπου η απουσία του Νίκου Ανδρουλάκη, που είναι το κεντρικό πρόσωπο της υπόθεσης, θα είναι εμφανής. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει να αφήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε καμία άλλη δύναμη.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπλήρωσε επίσης προς τους συνεργάτες του πως «το βάρος πέφτει τώρα στις θεσμικές αλλαγές που απαιτούνται». Σε αυτή τη γραμμή, κομματικές πηγές αναφέρουν πως στην πρόσφατη Πολιτική Γραμματεία συζητήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει προγραμματικές πρωτοβουλίες και συγκλίσεις με άλλες δυνάμεις γύρω από τα ζητήματα του ελέγχου της ΕΥΠ, της ανεξάρτητης λειτουργίας της δημόσιας τηλεόρασης, του κράτους δικαίου, της ελευθεροτυπίας κ.λπ. Οσον αφορά τον πολιτικό σχεδιασμό, το αίτημα για πρόωρες εκλογές και σχηματισμό προοδευτικής διακυβέρνησης από τις κάλπες της απλής αναλογικής με πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει η βασική γραμμή με την οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα πάει στη ΔΕΘ το διήμερο 17-18 Σεπτεμβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή