Νέα προμήθεια S-400: Ο Μενέντεζ προειδοποιεί την Αγκυρα

Νέα προμήθεια S-400: Ο Μενέντεζ προειδοποιεί την Αγκυρα

Σαφή προειδοποίηση προς την Τουρκία να μην προχωρήσει σε νέα προμήθεια S-400 από τη Ρωσία απηύθυνε ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία πως πρέπει να ανταποκριθεί στις ευθύνες της ως μέλος της Ατλαντικής Συμφωνίας και ότι δεν πρέπει να κάνει λάθη τα οποία θα έθεταν «σε περαιτέρω κίνδυνο την ασφάλεια των συμμάχων και εταίρων μας στο ΝΑΤΟ και σε όλη την Ευρώπη», απηύθυνε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ. Η κίνηση αυτή του κ. Μενέντεζ προκλήθηκε από τις πληροφορίες που μεταδόθηκαν μέσω του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων TASS, ότι η Αγκυρα προετοιμάζεται να υπογράψει νέα συμφωνία με τη Ρωσία για την προμήθεια του συστήματος S-400.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την ευκαιρία μνημονεύει τόσο τις προκλητικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά όσο και τα εμπόδια που θέτει ο εξ ανατολών γείτονας στην ενταξιακή διαδικασία της Σουηδία και της Φινλανδία στο ΝΑΤΟ.

Για το ενδεχόμενο προμήθειας πρόσθετων S-400 – Eιδική αναφορά στις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου.

«Ανησυχώ βαθύτατα για τις αναφορές ότι η Τουρκία εξετάζει περαιτέρω αγορές του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, μια παράδοση που θα αποτελούσε άλλη μία ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων των ΗΠΑ που επιβάλλονται από τον νόμο για την αντιμετώπιση των αντιπάλων της Αμερικής μέσω κυρώσεων», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μενέντεζ και προσθέτει: «Μεταξύ των συνεχιζόμενων ανταγωνιστικών παραβιάσεων του εναέριου χώρου της Ελλάδας και της καθυστέρησης της ενταξιακής διαδικασίας της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ελπίζω ειλικρινά η Τουρκία να αλλάξει πορεία και να ανταποκριθεί στις ευθύνες της έναντι της αμυντικής συμμαχίας, όντας ο εποικοδομητικός εταίρος στην περιοχή που όλοι ελπίζουμε ότι μπορεί να είναι. Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ξεκάθαρες: οποιαδήποτε επέκταση των δεσμών της Τουρκίας με τον ρωσικό αμυντικό τομέα θα ήταν σοβαρό λάθος».

Παραβιάσεις

Με 80 παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου (31 από μη επανδρωμένα UAV και οι υπόλοιπες από μαχητικά), δέκα παραβάσεις του FIR Αθηνών και μία εμπλοκή από συνολικά δέκα αεροσκάφη –τα τέσσερα εξ αυτών, μάλιστα, οπλισμένα– συνεχίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χθες η τουρκική προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο. Επίσης, καταγράφηκε και μια υπερπτήση από UAV στη νήσο Κίναρο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή