Μεταναστευτικό: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Μεταναστευτικό: Επέκταση του φράχτη στον Έβρο

Σχέδιο για 80 επιπλέον χιλιόμετρα, ακόμη και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει κατά 80 χιλιόμετρα τον φράχτη στον Εβρο επανέλαβε χθες ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης. Οπως τόνισε, η Ελλάδα δεν θα γίνει «ξέφραγο αμπέλι» και επέμεινε ότι «η Τουρκία δεν είναι εμπόλεμη χώρα». Με αυτή την αποστροφή ο υπουργός υπεραμύνθηκε της θέσης που έχει πολλές φορές εκφράσει, ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επιστρέφονται σε αυτήν.

Ηδη έχει κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση σχετικό αίτημα ώστε να χρησιμοποιηθούν κοινοτικά κονδύλια για το συγκεκριμένο έργο, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εμφανίζεται αρνητική στην ικανοποίηση του αιτήματος. Σημαντικός ανασχετικός παράγοντας θεωρείται το γεγονός ότι σε περίπτωση που χρηματοδοτηθεί η Ελλάδα για την επέκταση του υφιστάμενου φράχτη, ανάλογα αιτήματα θα εκφράσουν και άλλα κράτη-μέλη, τα οποία μάλιστα θα θελήσουν να στήσουν πολύ μεγαλύτερες σε μήκος κατασκευές, για τις οποίες τα κονδύλια που απαιτούνται είναι πολλαπλάσια. Ωστόσο η κυβέρνηση έχει τονίσει ότι είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στο έργο της επέκτασης ακόμη και χωρίς την οικονομική συνδρομή της Ε.Ε., χρησιμοποιώντας εθνικά κονδύλια.

Στην επέκταση του φράχτη «σε όσο περισσότερα χιλιόμετρα μπορούμε» έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, στην αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει άλλωστε και ο σχεδιασμός του φράχτη. Ωστόσο εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της περιοχής αναφέρουν ότι τα σύνορα στον Εβρο εκτείνονται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων συνολικά, όμως η επέκταση του φράχτη είναι δύσκολη έως και ανέφικτη λόγω του ποταμού και των προσχώσεών του. Ο υφιστάμενος φράχτης στον Εβρο σήμερα έχει συνολική έκταση 38 χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 27 χιλιόμετρα κατασκευάστηκαν πριν από ενάμιση χρόνο. Τότε η ανάδοχος εταιρεία είχε προχωρήσει και στην ενίσχυση του φράχτη προσθέτοντας σε όλο το μήκος των 12,5 χιλιομέτρων (το τμήμα αυτό είχε κατασκευαστεί από την κυβέρνηση Σαμαρά και εκτείνεται κατά μήκος των χερσαίων συνόρων από τις Καστανιές έως τη Νέα Βύσσα) συρματόπλεγμα ύψους 5 μέτρων, αντί για 3,5 μ. που ήταν προηγουμένως.

Ο υπουργός Μετανάστευσης υπεραμύνθηκε της θέσης ότι οι μετανάστες που φτάνουν από την Τουρκία μπορούν να επαναπρο-ωθούνται σε αυτήν.

Στο θέμα του εντοπισμού των 38 μεταναστών στη νησίδα του Εβρου ο κ. Μηταράκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι δεν ήταν ελληνικό έδαφος. Και η Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού όσο και το Κτηματολόγιο δήλωσαν ξεκάθαρα ότι το στίγμα που είχαν δώσει οι μετανάστες ήταν εκτός της ελληνικής επικράτειας.

Δομές προσφύγων

Αυτή τη στιγμή, δήλωσε, στη χώρα μας φιλοξενούνται 18.000 αιτούντες άσυλο, σε δομές φιλοξενίας που συνολικά φτάνουν τις 34. Στο τέλος του έτους θα πρέπει όλοι οι αιτούντες άσυλο να αποχωρήσουν από τα διαμερίσματα στα οποία διαμένουν σε όλη τη χώρα, καθώς ολοκληρώνεται το σχετικό πρόγραμμα και λήγει η σχετική χρηματοδότηση από την Ε.Ε. Υπενθυμίζεται ότι όσοι αποκτούν την ιδιότητα του πρόσφυγα δεν δικαιούνται φιλοξενία και σίτιση αλλά μπορούν να ενταχθούν σε πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για χρονικό διάστημα έως και 1 χρόνο. Αναφερόμενος στις προσφυγικές ροές δήλωσε ότι «πέρυσι είχαμε τους χαμηλότερους αριθμούς σε αφίξεις την τελευταία δεκαετία, με 8.500 μετανάστες». Φέτος ωστόσο έως και χθες συνολικά 7.000 μετανάστες είχαν περάσει στην Ελλάδα είτε μέσω θαλάσσης είτε από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο. Σήμερα το πρωί αναμένεται τελικά να μετακινηθούν από το νησί των Κυθήρων οι 237 μετανάστες που έφτασαν με τρία ιστιοφόρα και παραμένουν στο λιμάνι.

Επεισόδια με 5 προσαγωγές στον Ελαιώνα

Στην προσαγωγή πέντε ατόμων νεαρής ηλικίας μεταξύ των οποίων, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας Τούρκος, ένας Γάλλος και ένας Γερμανός, προχώρησε η αστυνομία χθες το πρωί στη δομή φιλοξενίας μεταναστών στον Ελαιώνα. Νωρίς το πρωί, ομάδα 15-20 ατόμων είχε συγκεντρωθεί στην είσοδο της δομής εμποδίζοντας το προσωπικό να εισέλθει. Η παρέμβαση της αστυνομίας προκάλεσε μεγαλύτερες αντιδράσεις και πετροπόλεμο, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν οι προσαγωγές. Η διαμαρτυρία οργανώθηκε στο πλαίσιο των αντιδράσεων για την απόφαση της κυβέρνησης να κλείσει τον συγκεκριμένο καταυλισμό και να μεταφέρει τους διαμένοντες σε άλλες δομές, οι οποίες ωστόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερη απόσταση από την Αθήνα, όπως το Σχιστό, η Κόρινθος ή η Θήβα. Τα άτομα τα οποία έκλεισαν την πόρτα του καταυλισμού, ωστόσο, δεν διαμένουν στη δομή, αλλά συγκεντρώθηκαν προκειμένου να συμπαρασταθούν στους μετανάστες που αντιδρούν στη μετακίνηση. Η έκταση όπου στήθηκε ο καταυλισμός ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, ο οποίος την είχε παραχωρήσει προσωρινά για χρήση στο υπουργείο Μετανάστευσης το 2015, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προσφυγική κρίση.  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή