Τοξικό κλίμα και ακραία πόλωση έως τις κάλπες

Τοξικό κλίμα και ακραία πόλωση έως τις κάλπες

Να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας κάλεσε τον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός, ενώ εκείνος ζήτησε παραίτηση της κυβέρνησης

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την είσοδο της χώρας σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο πολωτικού κλίματος και τοξικότητας σηματοδότησε η χθεσινή προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση των πολιτικών αρχηγών στη Βουλή για το θέμα των παρακολουθήσεων. Μια συζήτηση η οποία, όπως αναμενόταν, χρωματίστηκε από τη νέα «μονομαχία» του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, την οποία φάνηκε ότι επιδίωκε εξαρχής ο κ. Αλ. Τσίπρας, καθώς η συνεδρίαση διεξήχθη ως γνωστόν κατόπιν δικού του αιτήματος, προκειμένου να εμφανιστεί ως ο κύριος εκφραστής του αντικυβερνητικού λόγου, μια και ο πρωταγωνιστής της αποκαλυφθείσας τηλεφωνικής παρακολούθησης, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ως μη βουλευτής, απουσίαζε από την Ολομέλεια.

Ο κ. Κυρ. Μητσοτάκης, αφού κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ότι επιδιώκει να μπει η χώρα σε περίοδο αστάθειας, τόνισε: «Εγώ θα αναλάβω το όποιο πολιτικό κόστος να οδηγήσω τη χώρα σε σταθερό λιμάνι. Θα τον περάσουμε αυτόν τον δύσκολο χειμώνα. Δεν θα φυγομαχήσω». Κάνοντας ένα βήμα περισσότερο, ο κ. Μητσοτάκης έριξε το γάντι στον πολιτικό του αντίπαλο, να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας: «Τώρα, σηκωθείτε στο βήμα και καταθέστε πρόταση δυσπιστίας και ελάτε όλοι μαζί να μετρηθούμε. Αν δεν το κάνετε, είστε και πάλι ένας θρασύδειλος πολιτικός. Μακάρι να την καταθέσετε και να πάμε σε συζήτηση τριών ημερών. Θα ξαναβρείτε 157 βουλευτές “μπετόν αρμέ” μέχρι να πάμε στις επόμενες εκλογές», είπε χαρακτηριστικά.

Λίγο πριν ο κ. Τσίπρας, που άφησε αναπάντητη αυτή την πρόκληση που του απηύθυνε ο πρωθυπουργός, είχε καλέσει εκ νέου τον κ. Μητσοτάκη να παραιτηθεί και «να μη βυθίζει άλλο την πολιτική ζωή σε κλίμα ζόφου και ανωμαλίας», ενώ παράλληλα κατέστησε σαφείς τις προθέσεις του ως προς τη στάση την οποία θα τηρήσει τους προσεχείς μήνες: «Σε ό,τι μας αφορά, δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τον ανένδοτο θεσμικό αγώνα για την υπεράσπιση της δημοκρατίας», είπε χαρακτηριστικά.

«Οι επισυνδέσεις επί ημερών σας ήταν 54.000. Μία μία τις κοιτάξατε και είστε σίγουρος ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση βουλευτή ή δημοσιογράφου;», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα ο πρωθυπουργός.

Ως προς το ζήτημα της κοινοβουλευτικής έρευνας επί του θέματος των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, αξιοσημείωτο είναι ότι Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 συμφώνησαν να διερευνηθεί από εξεταστική επιτροπή και το ζήτημα των παρακολουθήσεων του τηλεφωνικού κέντρου του Κομμουνιστικού Κόμματος, οι οποίες καταγγέλθηκε ότι άρχισαν το 2016, επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Ο κ. Τσίπρας πάντως έδειξε αρνητικός, αφού απέρριψε γενικότερα την πρόταση του πρωθυπουργού για έρευνα σε βάθος δεκαετίας.

Και ενώ οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονταν με μεγάλη ένταση και ανταλλαγή οξύτατων εκφράσεων, ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας στις διαρκείς επιθέσεις του κ. Τσίπρα ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. γνωρίζει ποιοι πολιτικοί παρακολουθούνται από την ΕΥΠ, κάλεσε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να διαβεβαιώσει το Κοινοβούλιο ότι δεν άκουγε επί δικής του πρωθυπουργίας κανέναν πολιτικό, δημοσιογράφο ή επιχειρηματία. Ο κ. Τσίπρας απάντησε αρνητικά, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει: «Οι επισυνδέσεις που έγιναν επί ημερών σας ήταν 54.000 περίπου. Μία μία τις κοιτάξατε για να είστε τόσο σίγουρος ότι δεν γινόταν καμία παρακολούθηση είτε βουλευτή είτε δημοσιογράφου;»

Στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης, τέλος, ήταν και το γεγονός ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έπειτα από φορτισμένη διαμαρτυρία του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη, ανασκεύασε αρχικό ισχυρισμό του ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής ο κ. Γεραπετρίτης είχε πει ψέματα για τις επίμαχες υποθέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή