Κορώνες Ερντογάν με πρόσχημα τους S-300 και αναφορά στα F-35

Κορώνες Ερντογάν με πρόσχημα τους S-300 και αναφορά στα F-35

Τον ψευδή ισχυρισμό ότι η Αθήνα «κλείδωσε» με S-300 τουρκικό F-16 επανέλαβε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αυτή την αφορμή και έμμεσο τρόπο ζήτησε να μην προχωρήσει η προμήθεια F-35 που έχει δρομολογήσει η Αθήνα.

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Nέα επίθεση κατά της Αθήνας με τον ψευδή ισχυρισμό ότι χρησιμοποίησε το ρωσικό σύστημα S-300 προκειμένου να «κλειδώσει» τουρκικό F-16 εξαπέλυσε ο Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, ενέπλεξε το ΝΑΤΟ, ενώ συνέδεσε το θέμα με την πρόθεση της Ελλάδας να προμηθευτεί F-35, καθώς και με το «όχι» του Κογκρέσου στην προμήθεια F-16 από την Αγκυρα, λόγω των S-400 που έχει αγοράσει από τη Μόσχα.

«Η Ελλάδα δεν είναι αντίστοιχη χώρα με εμάς. Οι πρόσφατες εξελίξεις αποκάλυψαν την αλήθεια σε όλους. Το κλείδωμα ραντάρ στο αεροσκάφος μας F-16 από το ρωσικό S-300 είναι εχθρική συμπεριφορά. Ειδικά αν αυτό το αεροπλάνο εκτελεί καθήκοντα ΝΑΤΟ, σημαίνει ότι στόχευε απευθείας στο ΝΑΤΟ. Στην πραγματικότητα, έχει αμφισβητήσει το ΝΑΤΟ και τους συμμάχους του, όχι εμάς», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος. Ενώ αμέσως μετά έσπευσε να προσθέσει: «Αναρωτιόμαστε πώς θα αντιδράσει η ίδια η Αμερική στην ενεργοποίηση των συστημάτων S-300. Δεν θα χρησιμοποιούσαμε F-35 και S-400 στο ίδιο σύστημα. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι η Ελλάδα, που δεν γνωρίζει σύνορα, θα διαπράξει αυτή την απερισκεψία. Το θέμα δεν είναι η χρήση ρωσικών αεροπορικών συστημάτων και αμερικανικών συστημάτων μαζί, αλλά η Τουρκία. Το μόνο νόημα για να μας δοθούν τα αεροπλάνα που απαιτούμε είναι ως ένδειξη φιλίας προς τη χώρα μας».

Ο Εβρος

Με τη φράση «βιώνουμε περίοδο κορύφωσης της τουρκικής προκλητικότητας» και την επισήμανση ότι «όλα τα δεδομένα δείχνουν κλιμακούμενη επίθεση και υλοποίηση του σχεδίου εργαλειοποίησης δυστυχισμένων ανθρώπων», ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τ. Θεοδωρικάκος, χθες, σε ειδική συνεδρίαση κοινοβουλευτικής επιτροπής, περιέγραψε την κατάσταση στα ανατολικά σύνορά μας και ειδικά στον Εβρο.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη σημείωσε ότι «από τις αρχές του έτους απετράπη από την αστυνομία η είσοδος 154.102 παράτυπων μεταναστών», προσθέτοντας ότι «μόνο τον Αύγουστο, επιχείρησαν να εισβάλουν στην Ελλάδα 36.386 παράνομοι μετανάστες από τα χερσαία σύνορα στον Εβρο». Στο πλαίσιο αυτό, προανήγγειλε αφενός την «επέκταση του φράχτη σε όλο το μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Εβρο» και αφετέρου τη λήψη μέτρων «αναβάθμισης ηλεκτρονικού συστήματος επιτήρησης με ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή