Καραμανλής – Μαξίμου: Το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποκλιμάκωση

Καραμανλής – Μαξίμου: Το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποκλιμάκωση

Εντονο παρασκήνιο μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Παναγή Κυριακού ακολούθησε τις αναφορές του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην υπόθεση των παρακολουθήσεων, με τις δύο πλευρές να ρίχνουν τους τόνους και να μεταδίδουν εικόνα συναντίληψης

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφής προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Παναγή Κυριακού έγινε χθες λίγες ώρες μετά την ομιλία του Κώστα Καραμανλή στα Ανώγεια, η οποία προκάλεσε πολλούς μετασεισμούς στο πολιτικό σκηνικό. Το να πέσουν οι τόνοι κρίθηκε απαραίτητο, καθώς εάν συνέχιζε να υφέρπει η φημολογία μιας κόντρας αυτό θα είχε πολλαπλές συνέπειες και για τις δύο πλευρές: για το μεν Μαξίμου θα συνεπαγόταν πολιτικό κόστος, για τον δε Καραμανλή θα ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με τη βασική του αρχή πως δεν πληγώνει την παράταξή του.

Το χρονικό

Την Τετάρτη το βράδυ το κλίμα δεν ήταν καλό. Στο Μαξίμου δεν άρεσαν συγκεκριμένες διατυπώσεις της ομιλίας Καραμανλή. Δεν ήταν μόνο η φράση πως «η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου», που μπορούσε να ερμηνευθεί ως ευθεία αντίθεση στην πολιτική του Μαξίμου, όσο η φράση στην οποία ανέφερε πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο». Η διαρροή που ακολούθησε έδειξε σαφώς την ενόχληση της κυβέρνησης. Την Πέμπτη το πρωί σε επικοινωνία του Μαξίμου με τον πρώην πρωθυπουργό, του ζητήθηκε να βγάλει μία νέα, «διευκρινιστική» ανακοίνωση, κάτι που δεν το συνηθίζει. Παρ’ όλα αυτά ο κ. Καραμανλής έδειξε θετική διάθεση, δείχνοντας πως πράγματι δεν έχει πρόθεση για αψιμαχίες με το Μαξίμου, αφήνοντας τελικά μια διαρροή, που έλεγε πως οι αναφορές του δεν είχαν αιχμή για την κυβέρνηση, σημειώνοντας πως είπε «τα αυτονόητα» και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να μη μείνει καμιά δηλητηριώδης σκιά πάνω από τον δημόσιο βίο».

Το Μαξίμου, αλλά και ο Κ. Καραμανλής, δεν ήθελαν να διαμορφωθεί εικόνα σύγκρουσης, με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού να σημειώνουν χθες πως η ομιλία του δεν εμπεριείχε αιχμές. 

Η αναφορά Οικονόμου

Λίγη ώρα μετά ο Γιάννης Οικονόμου, ερωτηθείς σχετικά, σχολίασε πως δεν υπήρχε «κανένα άδειασμα του πρωθυπουργού» και «καμία αιχμή προς την κυβέρνηση» στη χθεσινή ομιλία του Κώστα Καραμανλή. «Εάν τη διαβάσει κάποιος προσεκτικά θα αντιληφθεί πως κινείται στο ίδιο μήκος κύματος με όσα έχει προτάξει η κυβέρνηση, ήτοι την απόλυτη διαλεύκανση της συγκεκριμένης υπόθεσης» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Η πρώτη πάντως διαρροή που έβγαλε το Μαξίμου δεν βρήκε τους πάντες σύμφωνους από επικοινωνιακής άποψης. «Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε φως παντού και εμείς λέμε το ίδιο», έλεγε στην «Κ» κυβερνητικό στέλεχος, υπογραμμίζοντας πως επί της ουσίας δεν υπάρχει διαφορετική γραμμή και αυτό έχει σημασία. Ενδιαφέρον έχει πάντως πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να «αγκαλιάσει» τη δήλωση Καραμανλή, ερμηνεύοντάς την ως ευθεία αποδόμηση του κ. Μητσοτάκη, ενώ το ΠΑΣΟΚ κράτησε πιο συγκρατημένη στάση, θυμίζοντας και τις πάγιες διαφορές του με τον πρώην πρωθυπουργό για την οικονομική πολιτική της περιόδου 2004-2009. Σε δική του γραμμή ο Ανδρέας Λοβέρδος μίλησε για μέτωπο «Τσίπρα – καραμανλικών», που «το πλήρωσε ακριβά η χώρα» και κατέληξε πως «η ιστορία αυτή δεν πρόκειται να επαναληφθεί ούτε ως φάρσα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή