Ποντάρουν σε «παράσταση νίκης» και… ΠΑΣΟΚ

Ποντάρουν σε «παράσταση νίκης» και… ΠΑΣΟΚ

Η πρωτιά στην κάλπη και το «ναι» Ανδρουλάκη παραμένουν απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε να ευοδωθεί το σχέδιο ΣΥΡΙΖΑ

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιδιαιτέρως υποστηρικτική ομιλία του Γιάνη Βαρουφάκη για τον ΣΥΡΙΖΑ στην προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή, είχε δύο αναγνώσεις στην Κουμουνδούρου. Προβληματίστηκαν όσοι κατάλαβαν πως η Νέα Δημοκρατία θα τη χρησιμοποιήσει, προκειμένου να «τρομάξει» τους κεντροαριστερούς ψηφοφόρους, να μιλήσει για επανάληψη του 2015 και να επανασυσπειρώσει το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Οι πιο αισιόδοξοι είδαν να γίνεται ένα πρώτο βήμα για την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ στο Μαξίμου. Η εκλογική αριθμητική, ωστόσο, δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση. Μόνο με τη στήριξη του ΜέΡΑ25, η προοδευτική διακυβέρνηση από την κάλπη της απλής αναλογικής είναι ουτοπία. Οι προϋποθέσεις για την υλοποίηση του βασικού στόχου του ΣΥΡΙΖΑ είναι δύο: θα πρέπει, όχι μόνον ο Αλέξης Τσίπρας να δει το κόμμα του να κόβει πρώτο το νήμα στις εκλογές, αλλά και το ΠΑΣΟΚ να πει το μεγάλο «ναι».

Η υπόθεση των παρακολουθήσεων έχει αλλάξει τα δεδομένα. Το χάσμα μεταξύ Κυριάκου Μητσοτάκη και Νίκου Ανδρουλάκη έχει προσωπικό χαρακτήρα και οι σχέσεις Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα βγουν από τον «πάγο» μέχρι την άνοιξη του 2023. Ωστόσο ο Νίκος Ανδρουλάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ έκανε σαφές πως θα συνεχίσει τον διμέτωπο. Βάζει στην ίδια ζυγαριά τους δύο πολιτικούς του αντιπάλους και συνεχίζει να ορκίζεται για την αυτόνομη πορεία του. Το χειροκρότημα που κέρδισε ο Χάρης Καστανίδης από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια για τη σύσταση της εξεταστικής επιτροπής δεν συγκίνησε τους «22» της Χαριλάου Τρικούπη.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση θεωρούν πως το παιχνίδι της αυτοδυναμίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει χαθεί. Στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε στην «Κ» πως πλέον «συζητάει τους όρους αποχώρησής του». Μετά και την παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή, το μόνο παράθυρο που βλέπουν ανοιχτό για την επαναπροσέγγιση του ΠΑΣΟΚ είναι ο πρωθυπουργός να παραχωρήσει τη θέση του στο Μαξίμου σε άλλο πρόσωπο μετεκλογικά. Αρκετοί στην Κουμουνδούρου αναμένουν από τον Αντώνη Σαμαρά να πάρει τη σκυτάλη της κριτικής. Οποιαδήποτε αναφορά για υπόγεια συνεννόηση με την καραμανλική πτέρυγα δεν γίνεται αποδεκτή, γιατί «δεν ισχύει», τονίζουν. Oσον αφορά τις παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου και του Νίκου Αλιβιζάτου, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις βλέπουν ως ένα σήμα σε όσους κατάγονται πολιτικά από το Κέντρο και είχαν μετακομίσει στη δεξιά πολυκατοικία να δραστηριοποιηθούν.

Στην Κουμουνδούρου ετοιμάζουν αντεπίθεση μετά τη ΔΕΘ, με παλαιά στελέχη ευρείας αποδοχής και νέα πρόσωπα που έχουν ήδη «κλειδώσει» να βγαίνουν μπροστά.

Το χαρτί της κυβερνησιμότητας είναι αυτό που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη ΔΕΘ, παίρνοντας την «μπουκιά από το στόμα» του πρωθυπουργού. Το δίλημμα της πλειοψηφίας «Μητσοτάκης ή αστάθεια» θα μετατραπεί, όπως έχει σχεδιαστεί, σε «Τσίπρας ή ακυβερνησία», υπενθυμίζοντας σε κάθε ευκαιρία πως η «γαλάζια» παράταξη μόνο στη συνδρομή του Κυριάκου Βελόπουλου μπορεί να ελπίζει.

Ανανέωση και μετριοπάθεια

Στην Κουμουνδούρου ψάχνουν τον τρόπο στον κρίσιμο δείκτη της «παράστασης νίκης» το μπλε να αρχίσει να ξεθωριάζει και το ροζ να γίνει πιο έντονο. Τα πρόσωπα που θα βγουν μπροστά από το κόμμα το επόμενο διάστημα θα παίξουν κομβικό ρόλο. Ο συνδυασμός παλαιών στελεχών ευρείας αποδοχής με νέα που έχουν ήδη συμπεριληφθεί στα ψηφοδέλτια, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί, ευελπιστούν να δώσουν έναν αέρα ανανέωσης αμέσως μετά την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη. Οι λίστες είναι κατά σχεδόν 80% έτοιμες.

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποφασίσει να ανακατέψει την τράπουλα μετά το συνέδριο. Φάνηκε και σε σχέση με την ομάδα που ορίστηκε για την κρίσιμη μάχη της εξεταστικής επιτροπής. Πέρα από πρόσωπα με άριστες νομικές γνώσεις και εμπειρία από ανάλογες διαδικασίες (Δ. Τζανακόπουλος, Γ. Κατρούγκαλος, Γ. Ραγκούσης), στην οκτάδα προστέθηκαν ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης. Δύο από τους «φρουρούς» του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να διαφώνησαν προσυνεδριακά με τον Αλέξη Τσίπρα, ωστόσο με την κίνηση αυτή πιστοποιείται ότι οι συγκρούσεις των τάσεων δεν έχουν θέση στον δρόμο προς τις κάλπες. Εδώ και μήνες άλλωστε εσωκομματικά ζητήματα δεν υπάρχουν. Oσοι θεωρούσαν δεδομένο πως ο Παύλος Πολάκης θα είχε μια θέση στην ομάδα κρούσης, ως αναπληρωτής τομεάρχης για θέματα διαφάνειας, η επιλογή να μη συμπεριληφθεί σηματοδοτεί μια άλλη λογική. Ο Χανιώτης βουλευτής είχε την τάση, όπως φέρεται να έκανε και στην Επιτροπή Θεσμών για την ακρόαση του Θ. Δεμίρη, να στρέφει με το αψύ του ύφος όλα τα φώτα πάνω του. Τη δεδομένη στιγμή αναζητείται το πάντρεμα του «σκληρού ροκ» με τη μετριοπάθεια και εκτιμήθηκε ότι πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια για τον σχηματισμό των μέγιστων δυνατών συμμαχιών μέσα στην Εξεταστική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή