Παρακολουθήσεις: Οι έξι απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL

Παρακολουθήσεις: Οι έξι απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL

Ξετυλίγοντας τον μίτο των παρακολουθήσεων

4' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις εταιρείες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στην πολύκροτη υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι η KRIKEL Μονοπρόσωπη ΙΚΕ. Κι αυτό διότι, μεταξύ άλλων, στο διάστημα από το 2018 μέχρι σήμερα έχει συνάψει μια σειρά από συμβάσεις με τις υπηρεσίες της λεωφόρου Κατεχάκη, που καλύπτονται από το απόρρητο.

Η «Κ» κατάφερε να δει τις έξι αυτές απόρρητες συμβάσεις και επιχειρεί σήμερα να ρίξει φως στην υπόθεση, που συνεχίζει να προκαλεί αναταράξεις στη δημόσια ζωή του τόπου.

Η KRIKEL συστάθηκε το 2017 με αρχικό κεφάλαιο 5.000 ευρώ. Είχε έδρα την οδό Πειραιώς στην Ομόνοια και δραστηριότητα το «χονδρικό εμπόριο ηλεκτρονικού και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού». Το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας της, δηλαδή το δεύτερο μισό της χρήσης του 2017, η KRIKEL είχε μηδενικό τζίρο. Το 2018, όμως, η εταιρεία απέκτησε έσοδα 840.000 ευρώ. Τι μεσολάβησε; Η υπογραφή τον Μάρτιο του 2018 της πρώτης από τις έξι απόρρητες συμβάσεις με το ελληνικό Δημόσιο προϋπολογισμού 495.000 ευρώ. Επρόκειτο για σύμβαση – γέφυρα διάρκειας τεσσάρων μηνών με αντικείμενο την τεχνική συντήρηση του συστήματος επικοινωνιών Tetra Sepura της Ελληνικής Αστυνομίας, που αν και είχε παραληφθεί πέντε μήνες νωρίτερα, παρέμενε ανενεργό και δίχως τεχνική υποστήριξη. Η σύμβαση φέρει την υπογραφή του –τότε– αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, ο οποίος εξάλλου ήταν αυτός που είχε το φθινόπωρο του 2017 συμφωνήσει στην οριστική αποδοχή του συστήματος Tetra, υπό μορφήν δωρεάς. Η αρχική πάντως συμφωνία παραχώρησης του συστήματος είχε υπογραφεί τον Δεκέμβριο του 2014, την περίοδο που στο τιμόνι του υπουργείου Δημόσιας Τάξης βρισκόταν ο σημερινός υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. Τη δωρεά εμφανιζόταν να έχει κάνει εταιρεία με εμπορική επωνυμία «Lamas Pinto» και έδρα τη Νέα Υόρκη. Είχε συσταθεί την άνοιξη του 2014 με αρχικό κεφάλαιο 1.000 ευρώ και λίγους μήνες μετά τη δωρεά διέκοψε τη λειτουργία της.

Τη δεύτερη απόρρητη σύμβαση υπέγραψε η εταιρεία KRIKEL με τη Διεύθυνση Προμηθειών της ΕΛ.ΑΣ. τον Ιούλιο του 2018. Φέρει την υπογραφή του πρώην γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Δημήτρη Αναγνωστάκη και είναι προϋπολογισμού 1,6 εκατ. ευρώ. Πρόκειται ουσιαστικά για την κύρια σύμβαση της εταιρείας με την Ελληνική Αστυνομία και αφορά την υποστήριξη λειτουργίας και συντήρηση του συστήματος ασύρματης επικοινωνίας Tetra Sepura. Η διάρκεια της σύμβασης είναι πενταετής και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2023, με δυνατότητα παράτασης.

Το ύψος της σύμβασης είχε συμφωνηθεί μερικούς μήνες πριν από την οριστική υπογραφή της, με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να σημειώνει σε ανακοίνωσή του ότι «κατόπιν διαπραγματεύσεων μειώθηκε το συμβατικά συμφωνηθέν ποσό της ετήσιας συντήρησης από 2,2 εκατ. ευρώ σε 1,6 εκατ. ευρώ, ενώ η εγκαταστάτρια εταιρεία θα προβεί αντισταθμιστικά σε δωρεά σημαντικού αριθμού αστυνομικών αυτοκινήτων».

Σύμφωνα με στοιχεία που είδε η «Κ», τη σύμβαση για λογαριασμό της εταιρείας υπέγραψε ο ––τότε- διαχειριστής της KRIKEL, Πολωνός Πελτσάρ Στάνισλαβ Σίμον, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την εταιρεία από το 2019.

Η «Κ» φέρνει στο φως τις συμφωνίες της εταιρείας με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η οποία βρέθηκε στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος εξαιτίας της πολύκροτης υπόθεσης.

Η επόμενη κατά χρονολογική σειρά σύμβαση της KRIKEL με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και η μόνη που δεν αφορά το σύστημα Tetra Sepura υπεγράφη τον Νοέμβριο του 2019 για λογαριασμό της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙΔΑΠ) της ΕΛ.ΑΣ. Φέρει την υπογραφή του μέχρι πρότινος γενικού γραμματέα Δημόσιας Τάξης Κωνσταντίνου Τσουβάλα, ο οποίος αντικαταστάθηκε το πρωί της Πέμπτης. Η ΔΙΔΑΠ προχώρησε στην αγορά από εταιρεία στη Δανία μέσω KRIKEL ενός συστήματος αντιπαρακολούθησης, αντί 297.000 ευρώ. Πρόκειται για συσκευή που σκανάρει τους σταθμούς βάσης των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και εντοπίζει όσους δεν είναι «χαρτογραφημένοι». Μέσω αυτής της διαδικασίας, ο χειριστής του μηχανήματος μπορεί να διαπιστώνει εάν σε μια περιοχή λειτουργούν «βαλιτσάκια» και άλλες συσκευές παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων. Μέρος της συμφωνίας ήταν και η εκπαίδευση 10 στελεχών της ΔΙΔΑΠ στη χρήση του μηχανήματος.

Οι επόμενες δύο απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL με το Δημόσιο, ήτοι η τέταρτη και η πέμπτη κατά χρονολογική σειρά υπεγράφησαν τον Απρίλιο του 2020. Αφορούσαν την προμήθεια συνολικά 2.400 καινούργιων φορητών ασυρμάτων Tetra Sepura, με την εταιρεία KRIKEL να δεσμεύεται για την παράδοση ακόμα 1.000 υπό μορφή δωρεάς. Κάτι παρόμοιο είχε συμφωνηθεί και το 2018 όταν αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. ήταν ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας και αναπληρωτής υπουργός ο Νίκος Τόσκας, με το αιτιολογικό ότι τα προβλήματα που παρατηρούνταν στη λειτουργία του συστήματος επικοινωνιών οφείλονταν στην παλαιότητα των υφιστάμενων ασυρμάτων, που χρονολογούνταν από το 2004.

Η αντικατάσταση όμως των κ. Τόσκα και Τσουβάλα μετά την πυρκαγιά στο Μάτι «πάγωσε» την προμήθεια. Η νέα διοίκηση στην Κατεχάκη μάλιστα αναζήτησε τρόπους να καταγγείλει τη σύμβαση με την KRIKEL, ενώ στελέχη του υπουργείου έδωσαν το «παρών» σε έκθεση στη Βαρκελώνη, σε αναζήτηση νέου συστήματος επικοινωνιών. Ο νέος –τότε– αρχηγός, Αριστείδης Ανδρικόπουλος, που φημολογείται ότι είχε κάκιστες σχέσεις με τον προκάτοχό του κ. Τσουβάλα, είχε εκδώσει διαταγή με την οποία ζητούσε από τους αστυνομικούς να μη χρησιμοποιούν τους ασυρμάτους Tetra Sepura, αλλά τους αναλογικούς. Τελικά, ενάμιση χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 2020, η συμφωνία συνολικού προϋπολογισμού 1,8 εκατ. ευρώ οριστικοποιήθηκε.

Η έκτη σε διάστημα 4 ετών και τελευταία απόρρητη σύμβαση της KRIKEL με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπεγράφη τον Απρίλιο του 2021 από τον –τότε– αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Μιχάλη Καραμαλάκη, που αύριο αναλαμβάνει και τυπικά καθήκοντα νέου γενικού γραμματέα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Αφορά την επέκταση του συστήματος Tetra Sepura στον Εβρο και το Ανατολικό Αιγαίο με προϋπολογισμό 7,4 εκατ. ευρώ. Η επέκταση του συστήματος κρυπτογραφημένων επικοινωνιών αποφασίστηκε εσπευσμένα μετά τηn κρίση με την Τουρκία, την άνοιξη του 2020 και τη διαπίστωση ότι οι δυνάμεις ασφαλείας που επιχειρούσαν στις ακριτικές περιοχές αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα στις μεταξύ τους επικοινωνίες. Η ολοκλήρωση του έργου αναμένεται τους αμέσως επόμενους μήνες. Μια πληρωμή ύψους 4,9 εκατ. ευρώ από την KRIKEL σε εταιρεία στην Τσεχία τον Απρίλιο του 2021 αφορά την υλοποίηση της εν λόγω σύμβασης.

Αναφορά σε απόρρητες συμβάσεις της KRIKEL με το Δημόσιο χωρίς να παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας (ΕΑΔ) σε διαβαθμισμένο πόρισμα που εξέδωσε τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή