Ο Ερντογάν επιχειρεί εκβιασμό για τα F-16

Ο Ερντογάν επιχειρεί εκβιασμό για τα F-16

Θα πάρουμε από αλλού μαχητικά, διαμηνύει στις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος

3' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Με νέες δηλώσεις ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιτέθηκε για ακόμη μια φορά εναντίον της Ελλάδας και των θέσεων της Αθήνας. Αυτή τη φορά, ωστόσο, απέφυγε να αμφισβητήσει την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και να μιλήσει για στρατιωτική επιχείρηση. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απείλησε και τις ΗΠΑ πως σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η διαδικασία της αγοράς και εκσυγχρονισμού των F-16, τότε η Αγκυρα θα απευθυνθεί για αγορά μαχητικών σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ρωσία!

Κατά τη διάρκεια της επιστροφής του από τα Βαλκάνια, όπου περιόδευσε, ο κ. Ερντογάν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους αν η Τουρκία «ετοιμάζεται για στρατιωτική επιχείρηση», όπως τουλάχιστον υπονόησε ο ίδιος τις προηγούμενες ημέρες. Ο πρόεδρος της Τουρκίας απάντησε ότι «πιστεύω ότι τα σημεία που έχω εκφράσει και το μήνυμα που θέλω να περάσω είναι εξαιρετικά σαφή. Η στάση της Ελλάδας απέναντι στην Τουρκία τον τελευταίο καιρό είναι ανεξήγητη. Από τη μια υπάρχουν παραβιάσεις που έχουν κάνει στο Αιγαίο, υπάρχουν παρενοχλήσεις κατά των αεροσκαφών μας, ορισμένα εκ των οποίων εκτελούν αποστολές του ΝΑΤΟ, υπάρχουν παρεμβατικές ενέργειες έως και κλείδωμα ραντάρ με πυραύλους S-300. Εχετε ακούσει ποτέ τίποτα για τους S-300 της Ελλάδας από αυτούς που μίλησαν για το περιστατικό μας με τους S-400; Οι S-300 είναι επίσης της Ρωσίας και οι S-400 είναι της Ρωσίας. Αλλά δεν βγήκε φωνή. Συνεχίζουν να εξοπλίζουν τα νησιά ακριβώς κάτω από τη μύτη μας ενάντια στο αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς που προκύπτει από συμφωνίες».

Νέα ακραία ρητορική κατά της Αθήνας, χωρίς όμως αμφισβη-τήσεις της ελληνικής κυριαρχίας.

Εν συνεχεία, ο κ. Ερντογάν εξέφρασε το παράπονό του για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας πως «εάν έχουμε την ευκαιρία να συναντηθούμε με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών όταν πάμε στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, θα αναφερθούν επίσης τα βήματα που έκαναν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε αυτό το σημείο και θα μιλήσουμε για αυτά τα θέματα». Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για μαξιμαλιστικές θέσεις σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «αντί να μιλούν απευθείας με την Τουρκία, χρησιμοποιούν σχεδόν τακτικές απειλής διαμαρτυρόμενοι συνεχώς για εμάς στα Ηνωμένα Εθνη, στις ΗΠΑ, στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ακόμη και στο ΝΑΤΟ, του οποίου είμαστε ένα από τα ισχυρότερα μέλη. Φυσικά, αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Σε όποια γλώσσα καταλαβαίνουν, ανοίγουμε παρένθεση και μιλάμε σε αυτή τη γλώσσα. Καταλαβαίνω ότι καταλαβαίνουν και αυτοί».

Το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρόεδρος της Τουρκίας ρωτήθηκε για τις εξελίξεις με το αίτημα της χώρας του για αγορά και εκσυγχρονισμό των F-16. Ο κ. Ερντογάν υπενθύμισε τη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν στη Μαδρίτη και υποστήριξε πως είχε μια θετική προσέγγιση για τα F-16. Ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι «ελπίζω ότι η Αμερική δεν θα μας οδηγήσει σε διαφορετικούς δρόμους. Αυτό που εννοώ με τα διαφορετικά μονοπάτια είναι ότι δεν είναι μόνο η Αμερική που πουλάει μαχητικά αεροσκάφη στον κόσμο. Η Βρετανία τα πουλάει, η Γαλλία τα πουλάει, η Ρωσία τα πουλάει. Με άλλα λόγια, υπάρχει η δυνατότητα να τα αγοράσεις από παντού. Υπάρχουν, λοιπόν, εκείνοι που μας κάνουν σήμα γι’ αυτό».

Μήνυμα για διάλογο

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν, μετά τη συνάντησή τους στις Βρυξέλλες, κάλεσαν σε διάλογο την Ελλάδα και την Τουρκία, για τη μείωση της έντασης. «Οποιεσδήποτε μεταξύ τους διαφορές πρέπει να επιλυθούν με διπλωματικά μέσα. Στο ΝΑΤΟ έχουμε δημιουργήσει αυτό που ονομάζουμε μηχανισμό αποσυμπίεσης, στον οποίο μπορούν να συμμετέχουν», δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ. Ο κ. Μπλίνκεν, αφού τόνισε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι δύο σημαντικοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, εξέφρασε την επιθυμία του οι δύο πλευρές «να επιλύσουν τις διαφορές τους με εποικοδομητικό πνεύμα και διάλογο. Στο παρελθόν συνέβη αυτό και τώρα περιμένουμε να κάνουν το ίδιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή