Ανάλυση: Έναρξη προεκλογικής περιόδου με δίπολο: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Ανάλυση: Έναρξη προεκλογικής περιόδου με δίπολο: «Μητσοτάκης ή Τσίπρας»

Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε πολιτικό επίπεδο αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου με πολύ συγκεκριμένες αναφορές.

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πέραν των (πολλών) πρόσθετων μέτρων τα οποία ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενεργειακή κρίση κατά την ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου στο Βελλίδειο, η ομιλία του σε πολιτικό επίπεδο αποτέλεσε το εναρκτήριο λάκτισμα της προεκλογικής περιόδου με πολύ συγκεκριμένες αναφορές.

Πρώτη: ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «ή συνεχίζουμε μπροστά ή γυρίζουμε πίσω!» προσθέτοντας «ή δίνουμε δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή ρισκάρουμε μια δεύτερη φορά στη συμφορά!». Οι διληματικού τύπου αναφορές συνοδεύτηκαν από μια προειδοποίηση προς τους Έλληνες πολίτες : «Είναι χρέος μου να προειδοποιήσω τους πολίτες: τίποτα απ’ όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένο. Και με μία λάθος κίνηση, όλα μπορεί να γκρεμιστούν. Όμως έτσι λειτουργεί η Δημοκρατία. Αναθέτοντας αυτήν την απόφαση στον λαό και μόνο. Και εκείνος είδε, έμαθε και ξέρει τον δρόμο που θα διαλέξει» κατέληξε.

Η δεύτερη αναφορά του κ. Μητσοτάκη που ήταν ξεκάθαρα προεκλογικού χαρακτήρα ήταν αυτή που αφορούσε την «Ελλάδα του 2030», που δείχνει πως ο πρωθυπουργός θέλει να συνδέσει την τρέχουσα τετραετία με την την επόμενη ως κάτι ενιαίο και αδιαίρετο. Η αναφορά του ήταν ξεκάθαρη:

«Το κλασικό ημερολόγιο» είπε «γράφει ότι εισερχόμαστε στον τελευταίο χρόνο της πρώτης κυβερνητικής μας θητείας. Το κοινωνικό ημερολόγιο, ωστόσο, δηλώνει πως οι ανάγκες των πολιτών ξεπερνούν τις τετραετίες».

Και το εξήγησε ακόμα πιο σαφώς λέγοντας πως οι παθογένειες που είναι ριζωμένες από δεκαετίες δεν ξεριζώνονται έτσι εύκολα (εννοώντας σε μια τετραετία). Και κατέληξε πως «το δικό μας πολιτικό ημερολόγιο θέλει να βλέπει τη σημερινή εικόνα στο φως της Ελλάδας του 2030. Γι’ αυτό και το σύνθημα «το είπαμε το κάναμε» στρέφει, πια, τη δυναμική του προς το αύριο» εννοώντας πως ξεκινά ήδη ο προεκλογικός αγώνας για την επιμένει τετραετία.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης έθεσε ξεκάθαρα τα διλήμματα της επόμενης κάλπης. «Καλούμαστε να επιλέξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης ή της οπισθοδρόμησης. Της σιγουριάς ή της αβεβαιότητας. Του πατριωτισμού ή της εθνικής αμηχανίας. Και της κοινωνικής ευημερίας ή της οικονομικής καθήλωσης» είπε και κατέληξε με το κυριότερο χαρακτηριστικό που θέλει να έχει η επόμενη εκλογική διαδικασία και είναι η ευθεία σύγκριση με τον Αλέξη Τσίπρα: «τώρα ξέρουμε ποιος μπορεί να διαχειρίζεται και να ξεπερνά κρίσεις. Και ποιοι μένουν χαιρέκακοι θεατές» ανέφερε και κατέληξε: «Για αυτό και, όταν έλθει η ώρα, δεν θα εκλέξουμε μόνο κυβέρνηση. Αλλά και Κυβερνήτη του τόπου μας» θέτοντας ευθέως το τελικό δίλημμα των επόμενων εκλογών: πρωθυπουργός Μητσοτάκης ή Τσίπρας.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή