Πρόταση Κομισιόν: Δύο στόχοι για τη μείωση κατανάλωσης – Φόρος στα υπερκέρδη

Πρόταση Κομισιόν: Δύο στόχοι για τη μείωση κατανάλωσης – Φόρος στα υπερκέρδη

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για τον καθορισμό υποχρεωτικού στόχου μείωσης της ενεργειακής κατανάλωσης, καθώς και πρόταση εισφοράς στις ενεργειακές επιχειρήσεις για τη διοχέτευση των «υπερκερδών» προς τους καταναλωτές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το προσχέδιο της πρότασης, η Κομισιόν θα προτείνει την επιβολή μίας «κατ’ εξαίρεση και προσωρινής» συνεισφοράς σε εταιρείες πετρελαίου, φυσικού αερίου, άνθρακα και σε διυλιστήρια βάσει της φορολογητέας κερδοφορίας τους κατά το φορολογικό έτος του 2022.

Επίσης, θα προτείνει δυο στόχους για τη μείωση της ζήτησης: έναν στόχο για μείωση της συνολικής κατανάλωσης και έναν υποχρεωτικό στόχο για μείωση της ζήτησης κατά συγκεκριμένες ώρες αιχμής.

Σύμφωνα με το προσχέδιο που περιήλθε στην κατοχή το Bloomberg, η πρόταση θα θέτει πλαφόν στα υπερκέρδη των ενεργειακών επιχειρήσεων που παράγουν από πηγές εκτός του φυσικού αερίου, θέτοντας όριο στην τιμή της ενέργειας που παράγεται από τεχνολογίες όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης ή η πυρηνική.

Υπενθυμίζεται πως η νέα πρόταση θα παρουσιαστεί αυτή την εβδομάδα, λίγες ημέρες μετά την έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο και ανέδειξε την ύπαρξη σοβαρών διαφωνιών εντός του μπλοκ. Το προσχέδιο επίσης θα πρέπει βέβαια να λάβει έγκριση από τους Ευρωπαίους επιτρόπους.

Πηγή: Μoneyreview

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT