Εξεταστική – Παρακολουθήσεις: Κατάθεση Ρουμπάτη για ΕΥΠ, Πιτσιόρλα

Εξεταστική – Παρακολουθήσεις: Κατάθεση Ρουμπάτη για ΕΥΠ, Πιτσιόρλα

Τι δήλωσε για την κατάθεση στην Εξεταστική με αντικείμενο τις παρακολουθήσεις

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το θέμα του απορρήτου να κυριαρχεί και πάλι, είτε όσον αφορά την τήρηση της μυστικότητας όσων λέγονται στις συνεδριάσεις, είτε ως δυνατότητας να το επικαλεστούν μάρτυρες της ΕΥΠ προκειμένου να αρνηθούν να απαντήσουν σε ερωτήσεις, συνεχίστηκαν οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής για τις υποκλοπές. Στη χθεσινή πρωινή συνεδρίαση κατέθεσε ο διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών την περίοδο της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ Ι. Ρουμπάτης, ενώ το απόγευμα το κατώφλι της Εξεταστικής πέρασε και ο τέως διοικητής Π. Κοντολέων, με την κατάθεσή του να συνεχίζεται σήμερα.

Ο κ. Κοντολέων φέρεται, επικαλούμενος το απόρρητο σχετικά με πληροφορίες για τη λειτουργία και το έργο της ΕΥΠ, να αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών-μελών της επιτροπής. Με αφορμή αυτό, και σύμφωνα με πληροφορίες, από την αντιπολίτευση υποβλήθηκε εκ νέου το αίτημα να ζητηθεί από τον πρωθυπουργό –ως άμεσος προϊστάμενος της υπηρεσίας– να άρει το καθεστώς του απορρήτου για τις υπό διερεύνηση υποθέσεις. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η πλειοψηφία δεν συμφώνησε, αναζωπυρώνοντας τις αντιπαραθέσεις μεταξύ βουλευτών πλειοψηφίας και μειοψηφίας. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κοντολέων επισήμανε πως ο πρωθυπουργός δεν έχει ενημερωθεί για επισυνδέσεις που αποδείχθηκαν άνευ αποτελέσματος, ούτε πριν, αλλά ούτε και έπειτα από αυτές.

Δεν έδωσε πληροφορίες για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ο Π. Κοντολέων, επικαλούμενος το απόρρητο.

Νωρίτερα, και όσον αφορά την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ κατά την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, διαρροές σχετικά με αναφορές του κ. Ρουμπάτη για το εάν παρακολουθείτο ο πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και μετέπειτα στέλεχος των κυβερνήσεων του κ. Τσίπρα, Στ. Πιτσιόρλας, οδήγησαν τον πρώην διοικητή της υπηρεσίας να προβεί σε διευκρινιστική δήλωση. «Αυτό που είπα είναι ότι ενημέρωσα τον Αλέξη Τσίπρα στην αρχή του 2016, μου είπε να προχωρήσω κανονικά και αν χρειαστεί να του στείλω τα στοιχεία που θα προκύψουν στη Δικαιοσύνη. Τόνισα επίσης ότι ποτέ δεν επανήλθα, γιατί είχα όλες τις απαραίτητες οδηγίες για να πράξω τα νόμιμα». Ως προς την ουσία της υπόθεσης που διερευνάτο, ο κ. Ρουμπάτης έκανε λόγο μεταξύ άλλων για κεφάλαια από εκπεσόντα ηγέτη χώρας του Κόλπου και ανέφερε πως «το 2013 η Αρχή για το Ξέπλυμα Χρήματος είχε ενημερώσει την ΕΥΠ για μεγάλα ποσά που διακινούνταν για την αγορά μεγάλων εκτάσεων στην Ελλάδα» από κάποια πρόσωπα. Για να προσθέσει: «Σε αντίθεση με γεγονότα του πρόσφατου παρελθόντος, κανένας –ούτε ο τότε πρωθυπουργός– δεν ενεπλάκη στην ουσία της υπόθεσης». Από την πλευρά του ο κ. Πιτσιόρλας σχολίασε ότι για το ζήτημα αυτό θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Για άλλες πτυχές των υποθέσεων που διερευνά η Εξεταστική, ο κ. Ρουμπάτης φέρεται να σημείωσε πως ενώπιον της Βουλής δεν υπάρχει απόρρητο. Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε πως εκτός από τα ηλεκτρονικά αρχεία υποθέσεων με τις οποίες ασχολείται η ΕΥΠ τηρούνται και γραπτές σημειώσεις, οι οποίες θα πρέπει να υπάρχουν ακόμα και στην περίπτωση καταστροφής των ηλεκτρονικών αρχείων.

Τέλος, ο κ. Ρουμπάτης με αφορμή τις χθεσινές «διαρροές» και για ορισμένα δημοσιεύματα που –όπως κατήγγειλε– παραποιούσαν τα λεχθέντα του, υπογράμμισε: «Λυπάμαι που το περιεχόμενο μιας κατάθεσης η οποία θα έπρεπε να είναι μυστική, διαρρέεται πλαστογραφημένη στη δημοσιότητα. Οσοι το έπραξαν δεν έχουν ιδέα για το πόσο ευαίσθητα είναι για τη χώρα κάποια γεγονότα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή