Δεν αποδίδουν πολιτικά οι επιθέσεις Ερντογάν στην Ελλάδα

Δεν αποδίδουν πολιτικά οι επιθέσεις Ερντογάν στην Ελλάδα

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Τουρκία, το 51,5% θεωρεί πως «η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκλογική ατζέντα»

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη διατήρηση των υψηλών τόνων κατά της Ελλάδας εξακολουθούν να επιμένουν τα στελέχη της κυβέρνησης του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, παρά το γεγονός ότι η κοινή γνώμη της γειτονικής χώρας αντιλαμβάνεται τη ρητορική ένταση στα ελληνοτουρκικά ως εργαλείο στην προεκλογική ατζέντα του κυβερνώντος κόμματος.

Η δυσκολία διείσδυσης των ελληνοτουρκικών στην προεκλογική ατζέντα του ΑΚΡ φαίνεται, μεταξύ άλλων, στη δημοσκόπηση της εταιρείας Metropoll. Στο ερώτημα αν πιστεύουν ότι «η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τον τελευταίο μήνα είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκλογική ατζέντα», απαντούν θετικά 51,5% και αρνητικά μόλις 26,2%, ενώ 18,6% επέλεξε το «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ». Στη δημοσκόπηση περιλαμβανόταν και ερώτημα σχετικά με το αν αντιμετωπίζουν τους Ελληνες ως εχθρούς. Αρνητικά απάντησε η πλειονότητα των ερωτηθέντων, δηλαδή το 64%, και συγκεκριμένα, όπως αρθρώνεται κατά κομματική τοποθέτηση, το 60,3% των υποστηρικτών του κυβερνώντος ΑΚΡ, το 73,8% του Κεμαλικού CHP, το 65,1% του ΙΥΙ, το 68,6 του ΗDP και το 57,8% του ακροδεξιού ΜΗΡ (Μπαχτσελί). Δημοσκοπήσεις όπως αυτή διαβάζονται και από την Αθήνα ως αδυναμία του κ. Ερντογάν να εργαλειοποιήσει την εξωτερική πολιτική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση στην Τουρκία, το 51,5% θεωρεί πως «η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια προσπάθεια να δημιουργηθεί εκλογική ατζέντα» – Το 64% δεν θεωρεί τους Ελληνες εχθρούς.

Ο ίδιος ο κ. Ερντογάν, πάντως, και χθες κινήθηκε στο γνώριμο ύφος του λέγοντας ότι το κύρος της χώρας του έχει ενισχυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς επίσης και πως «είναι ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα έχει λάβει τα μηνύματα». Οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν έγιναν σε συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ, όπου φαίνεται ότι οι διεθνείς εξελίξεις ήταν το κεντρικό θέμα. Οπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της «Κ» Μανώλης Κωστίδης, στην ίδια συνεδρίαση ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σχολιάζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ότι η Ελλάδα αναμένει τον κ. Ερντογάν στο φως της ημέρας, είπε ότι «εμείς δεν χρειάζεται καν να απαντήσουμε σε αυτά τα λόγια. Εμείς αποφασίζουμε πότε και πού θα πάμε». Ο κ. Τσαβούσογλου παρουσίασε, επίσης, την Ελλάδα ως «εργαλείο» των ΗΠΑ προκειμένου να περιοριστεί η αύξηση της τουρκικής ισχύος στην περιοχή. Ισχυρίστηκε ενδεικτικά, ότι «για πρώτη φορά η Ελλάδα πήρε θέση στο πλευρό των ΗΠΑ. Χρησιμοποιείται επίσης από τις ΗΠΑ. Γιατί η Τουρκία έχει γίνει πιο ισχυρή στην περιοχή και σχεδιάζουν την Ελλάδα ως νέα δύναμη απέναντι σε αυτή τη δύναμη».

Οι Τούρκοι, πάντως, εξακολουθούν να προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματά τους με τις ΗΠΑ και στο πλαίσιο αυτό ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεντάτ Ονάλ, μεταβαίνει σήμερα στην Ουάσιγκτον όπου θα έχει επαφές με την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν και την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ. Σημειώνεται, τέλος, ότι και χθες τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και UAV πέταξαν πάνω από τα νησιά Ανθρωποφάγοι, Αγαθονήσι και Γλάρος Κινάρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή