Τη Δευτέρα ανοίγει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου

Τη Δευτέρα ανοίγει η αυλαία του Ειδικού Δικαστηρίου

Στο εδώλιο ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τέταρτο κατά σειράν, μετά τη Μεταπολίτευση, Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει την αυλαία του τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, όταν στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου θα ξεκινήσει η δίκη με κατηγορούμενο τον πρώην υπουργό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Δικάζεται για σειρά παρεμβάσεών του στη Δικαιοσύνη, όταν κατείχε το χαρτοφυλάκιο του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αντιμετωπίζοντας κατηγορία για παράβαση καθήκοντος.

Στο εδώλιο και η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, που δικάζεται για κατάχρηση εξουσίας, αδίκημα που σχετίζεται με την παράλειψή της να αποστείλει στη Βουλή για τα περαιτέρω, αναφορά που είχαν καταθέσει για την υπόθεση Νοvartis βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εις βάρος του τότε υπουργού (επί ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ) Παναγιώτη Κουρουμπλή –που διετέλεσε υπουργός Υγείας– και του αναπληρωτή του Ανδρέα Ξανθού. Ως ηθικός αυτουργός στην παράλειψη Τουλουπάκη δικάζεται ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, σύμφωνα με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου, που άνοιξε τον δρόμο για τη συγκρότηση του δικαστηρίου με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Το βούλευμα

Η έκδοση του βουλεύματος (η απόφαση παραπομπής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της Ελένης Τουλουπάκη σε δίκη) προκάλεσε αίσθηση στο τέλος του περασμένου Ιουνίου, καθώς ο πρώην υπουργός αλλά και η εισαγγελέας απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες που είχαν στρέψει εις βάρος τους δέκα πολιτικοί, οι οποίοι είχαν ενοχοποιηθεί από τους προστατευόμενους μάρτυρες για δωροληψίες από τη Novartis, ενώ από τις καταθέσεις των εν λόγω μαρτύρων δεν αποδείχθηκε τίποτα. Η ενοχοποίηση των δέκα πολιτικών, που προκάλεσε σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση επί χρόνια, τελικώς έληξε δικαστικά με την απαλλαγή των ελεγχόμενων, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως Ελένης Τουλουπάκη, ενώ απαλλακτικό υπήρξε το βούλευμα και για τους επίκουρους εισαγγελείς της Ελένης Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Στέλιο Μανώλη.

Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες για τις οποίες δικάζεται στο Ειδικό Δικαστήριο ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, αυτές δεν αφορούν τη Novartis και την ενοχοποίηση των πολιτικών (Αντώνη Σαμαρά, Γιάννη Στουρνάρα, Παν. Πικραμμένου, Ευάγγελου Βενιζέλου και άλλων) αλλά σε παρεμβάσεις του στο έργο συγκεκριμένων εισαγγελικών λειτουργών. Οι παρεμβάσεις Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης σχετίζονται με τις καταγγελίες που έκαναν εις βάρος του η πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Ράικου (τη διαδέχθηκε η δικαζόμενη Ελένη Τουλουπάκη), η Γεωργία Τσατάνη, που χειρίστηκε την έρευνα για τον Ανδρέα Βγενόπουλο που έχει αποβιώσει, αλλά και ο εισαγγελέας Παναγιώτης Αθανασίου, που χειρίστηκε τη δέσμευση των λογαριασμών του ιδιοκτήτη του ΣΚΑΪ Γιάννη Αλαφούζου, πριν ξεκινήσει ο διαγωνισμός με τις τηλεοπτικές άδειες και με σκοπό να μην μπορέσει να λάβει μέρος στη διαγωνιστική διαδικασία.

Για τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης από πλευράς Παπαγγελόπουλου, θα εξεταστούν στη δίκη και οι τρεις εισαγγελείς που έχουν κάνει τις καταγγελίες, αλλά και δεκάδες άλλοι μάρτυρες για όλες τις πτυχές της δικαζόμενης υπόθεσης, όπως η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, πολιτικοί όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος που έκανε την αναφορά κατά Κουρουμπλή, αλλά και ο εκδότης και δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης.

Η δίκη αναμένεται να κρατήσει καιρό, καθώς πληροφορίες αναφέρουν πως θα προταθούν σειρά δικονομικών ενστάσεων από την πλευρά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, ενώ η πολιτική συγκυρία θα προσδώσει στην όλη υπόθεση χαρακτηριστικά πολιτικής αντιπαράθεσης.

Να σημειωθεί ότι στη δίκη ενώπιον του Ειδικού Δικαστηρίου δεν θα εκδικαστούν ούτε και οι καταγγελίες του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή κατά Παπαγγελόπουλου για ενοχοποίησή του και για απόπειρα εκβίασής του. Η σχετική υπόθεση έκλεισε με το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου, που δεν απέδωσε κατηγορία στον πρώην υπουργό Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, αλλά και σε ελεγχόμενους για την υπόθεση δημοσιογράφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή