Μήνυμα Μπορέλ προς Τσαβούσογλου για τερματισμό υπερπτήσεων

Μήνυμα Μπορέλ προς Τσαβούσογλου για τερματισμό υπερπτήσεων

Οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών αποτελούν και ένα σταθερό επιχείρημα της ελληνικής διπλωματίας, προκειμένου να αναδείξει τον συχνά επικίνδυνο χαρακτήρα του τουρκικού αναθεωρητισμού.

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι υπερπτήσεις ελληνικών νησιών αποτελούν και ένα σταθερό επιχείρημα της ελληνικής διπλωματίας, προκειμένου να αναδείξει τον συχνά επικίνδυνο χαρακτήρα του τουρκικού αναθεωρητισμού. Οι υπερπτήσεις γίνονται αντιληπτές από ΗΠΑ και Ε.Ε. ως περιττές κινήσεις κλιμάκωσης. Ενδεικτικές είναι οι διατυπώσεις που χρησιμοποίησε ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, απαντώντας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με αφορμή την πρόσφατη επιστολή στην οποία κατηγορούσε την Ελλάδα περίπου ως υπαίτιο για την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, απαντώντας στον κ. Τσαβούσογλου πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Μπορέλ τονίζει ότι «οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού, βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος». Ο κ. Μπορέλ αναφέρεται, επίσης, στην ανάγκη για οριοθέτηση της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με διάλογο και πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά κάνει και λόγο για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως έναν από τους τρόπους ειρηνικής επίλυσης των υφιστάμενων διαφορών.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα βρεθεί, βεβαίως, στην ατζέντα των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη. Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να απευθυνθεί στη Γ.Σ. του ΟΗΕ την Παρασκευή (23/9), ενώ από τις πολλές συναντήσεις που προγραμματίζονται ίσως η πλέον σημαντική είναι εκείνη με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης, Μοχάμεντ αλ Μένφι, σε μια περίοδο όπου στη βορειοαφρικανική χώρα η επιρροή της Τουρκίας μεγεθύνεται. Οπως η «Κ» έχει έγκαιρα σημειώσει τις τελευταίες εβδομάδες, η κατάσταση στη Λιβύη κρύβει κινδύνους για τις ελληνικές απόψεις, καθώς υφίσταται προσπάθεια να συγκροτηθεί ένα σχήμα συνεργασίας, στο οποίο εκ των πραγμάτων η τουρκική επιρροή θα παραμένει εδραία. Μάλιστα, η απελπιστική κατάσταση στη χώρα έχει οδηγήσει σε προσπάθεια συνεννόησης ακόμη και μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας, που σε γενικές γραμμές βρίσκονται σε διαφορετικά στρατόπεδα στη συγκεκριμένη κρίση.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της Ε.Ε. τονίζει σε απαντητική επιστολή του πως «βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμά- κωσης και δημιουργούν αρνητική δυναμική».

Χθες ο κ. Δένδιας είχε προγραμματιστεί να έχει, μεταξύ άλλων, τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Κυπριακής Δημοκρατίας Ιωάννη Κασουλίδη και της Αρμενίας Αραράτ Μιρζογιάν. Η κατάσταση στις σχέσεις Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν και οι νέες συγκρούσεις, κάποιες από τις οποίες οδήγησαν σε βολές κατά αρμενικού εδάφους, εκ των πραγμάτων βρίσκονται στο επίκεντρο.

Σήμερα αναμένονται επαφές με τους ΥΠΕΞ Αιγύπτου, Παλαιστινιακής Αρχής, Γεωργίας, Τσαντ και Ρουάντας. Και για σήμερα υπάρχει προγραμματισμένη τριμερής ανάμεσα στους ΥΠΕΞ Ελλάδας, Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου. Προφανώς ο πόλεμος της Ουκρανίας αποτελεί το βασικό θέμα ενδιαφέροντος και επαφών στη Νέα Υόρκη, ωστόσο οι κ. Μητσοτάκης και Δένδιας θα επιχειρήσουν να συναντήσουν κατά το δυνατόν περισσότερους παράγοντες. Ως προς το ενδεχόμενο επαφών με Τούρκους αξιωματούχους, αυτό είναι απόμακρο. Ενώ από την ελληνική πλευρά παρατηρείται με δικαιολογημένη ανησυχία ότι οι Τούρκοι διαμηνύουν και προς τρίτους ότι δεν επιθυμούν επαφές με την Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή