Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα

Μητσοτάκης προς Άγκυρα: Κανείς δεν μπορεί να παίζει με την Ελλάδα

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός, λίγο πριν την αναχώρησή του για τη Νέα Υόρκη, για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.

Ερωτηθείς για τα ελληνοτουρκικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι «η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις». «Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι. Το 63% των Τούρκων δεν θεωρούν την Ελλάδα απειλή. Είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρχουμε, αυτά που μας ενώνουν είναι περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν», σημείωσε, μιλώντας στον ραδιοσταθμό Sfera. 

«Θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε. Χρειαζόμαστε κάθε μέρα αυτή την ένταση και αυτό το δηλητήριο;», είπε ακόμη.

Κλιμακωτή η επιδότηση στο ρεύμα

Mιλώντας για τα μέτρα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κλιμακωτή , ώστε να δοθούν κίνητρα στους πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης.

«Όσο πιο πολύ εξοικονομείς ρεύμα σε σχέση με τον περσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιδότηση», ανέφερε, μεταξύ άλλων. 

«Θα υπάρχει μία οριζόντια επιδότηση του φυσικού αερίου», είπε ακόμη, σημειώνοντας ότι είναι ένα μεγάλο ζήτημα γιατί αφορά 700.000 καταναλωτές.

Ο πρωθυπουργός σε άλλο σημείο της δήλωσής τουςανακοίνωσε ότι σήμερα θα ανακοινωθεί το πλαίσιο παρέμβασης για όλο το χειμώνα. Αναφορικά με τη ρήτρα αναπροσαρμογής δήλωσε ότι την ακυρώσαμε στην πράξη τη ρήτρα αναπροσαρμογής» ενώ όσον αφορά το κόστος ενέργειας παραδέχτηκε ότι είναι υψηλό, αλλά είναι χαμηλότερα από πριν και τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον κατώτατο μισθό λέγοντας ότι «αυξήσαμε τον βασικό μισθό 63 ευρώ συνολικά ενώ από την 1η Μαϊου θα υπάρξει νέα αύξηση».

Μιλώντας για την αύξηση του κατώτατου μισθού δήλωσε ότι είναι «ρύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Άρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία. Άρα, δεν πρέπει να διακινδυνεύσουμε την πορεία της γρήγορης αποκλιμάκωσης της ανεργίας» πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης για το θέμα αυτό.

Ιδιαίτερη αναφορά αποτέλεσε το πρόγραμμα στεγαστικών δανείων για νέους που ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να εξηγεί ότι η νέα στεγαστική πολιτική αποφασίστηκε καθώς «τα τελευταία δύο χρόνια είδαμε απότομη αύξηση στις τιμές των ενοικίων. Είπαμε να σχεδιάσουμε ένα πρόγραμμα για νέους, κάπου έπρεπε να βάλουμε ένα όριο. Βασικός πυλώνας είναι η απόκτηση ενός σπιτιού με ένα πολύ χαμηλότερο επιτόκιο, ώστε κανείς να πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ενοίκιο στην ελεύθερη αγορά και να του μείνει το σπίτι στο τέλος».

Όπως δήλωσε ο πρωθυπουργός «μπορείς με χαμηλότερη δόση, από ό,τι θα πλήρωνες ενοίκιο, να αποκτήσεις ένα σπίτι». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφησε ανοιχτό παράθυρο για διεύρυνση του αριθμού των δικαιούχων λέγοντας ότι «θα ξεκινήσουμε με 10.000 δικαιούχους και, αν πάει καλά, είμαστε έτοιμοι να δεσμεύσουμε περισσότερους πόρους». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT