Ερντογάν: Επιμονή στους υψηλούς τόνους

Ερντογάν: Επιμονή στους υψηλούς τόνους

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. O Ερντογάν επιχείρησε να απαντήσει στις αιτιάσεις του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία, ενώ επέμεινε στη ρητορική της έντασης για το προσφυγικό. Ο κ. Δένδιας είχε καλέσει την Τουρκία να απαντήσει τι συνέβη στην ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη, η οποία κάποτε αριθμούσε 100.000 πολίτες και σήμερα λιγότερο από 5.000.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους στο ταξίδι της επιστροφής του από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε –χωρίς να αναγνωρίσει τι συνέβη στο παρελθόν– ότι «εμείς δεν υπήρξαμε η κυβέρνηση που ήθελε τη μείωση του ελληνικού πληθυσμού στην Τουρκία. Αν μη τι άλλο, η πόρτα μας είναι ανοιχτή». Ο πρόεδρος της Τουρκίας αναφέρθηκε σε κάποια βήματα που πράγματι έχει κάνει για το Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Η σύνοδος του Πατριαρχείου πρέπει να έχει ορισμένο αριθμό μελών. Ο αριθμός τους είχε μειωθεί σε επτά. Επειδή δεν είχε συγκεκριμένο αριθμό, είπα στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο: “Φέρτε τους ιερείς από το εξωτερικό, θα τους δώσω την υπηκοότητα, γιατί πρέπει να είναι πολίτες της Δημοκρατίας της Τουρκίας”. Ετσι συμπλήρωσαν τη σύνοδο».

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την Ελλάδα για την πολιτική της στα ζητήματα της μειονότητας και δήλωσε ότι «δεν υπάρχει όριο στις διώξεις που διαπράττουν αυτή τη στιγμή στους πολίτες μας και τους συμπατριώτες μας στη Δυτική Θράκη. Πρόσφατα, μάλιστα, ήθελαν να διορίσουν τους δικούς μας ιερείς (σ.σ. ιμάμηδες) εκεί. Εμείς σηκωθήκαμε και ορίσαμε τους παπάδες εδώ; Οχι!».

Επίσης, κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για τη στάση της στο μεταναστευτικό. «Είχαμε την ευκαιρία να υποστηρίξουμε την ομιλία μας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ με διάφορες φωτογραφίες. Η συμπερίληψή τους εμπλούτισε την ομιλία μας. Φυσικά είναι αδύνατο να μη συγκλονιστεί κάποιος βλέποντας την οδυνηρή φωτογραφία του μωρού Aσίμ και του Aμντούλ Βαχάπ. Είναι απαραίτητο να τα διαδώσουμε σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, αναφέρθηκε και στην Κύπρο λέγοντας ότι συζήτησε τα θέματα των Κατεχομένων με τον Πούτιν. «Δεν βλέπουμε τη “Βόρεια Κύπρο” ως μια τυχαία χώρα. Φυσικά θα χαρούμε να αρχίσουν απευθείας πτήσεις από τη Ρωσία προς την “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή