Παράθυρο συναινέσεων για ΕΥΠ

Παράθυρο συναινέσεων για ΕΥΠ

Μετά το τέλος των εργασιών της Εξεταστικής η νομοθετική πρωτοβουλία

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να ληφθούν οι αποφάσεις τον «κατάλληλο χρόνο» για τις απαραίτητες θεσμικές αλλαγές του τρόπου λειτουργίας της ΕΥΠ αποφάσισε χθες η κυβέρνηση, καθώς δεν αποδέχτηκε τις τρεις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ, αφού –όπως τόνιζαν κυβερνητικές πηγές– δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η εξεταστική επιτροπή και δεν έχει βγει το πόρισμα, ως εκ τούτου δεν υπάρχει ολοκληρωμένη εικόνα. Η κυβερνητική θέση διατυπώθηκε διά στόματος του κ. Θάνου Πλεύρη, αφού το νομοσχέδιο στο οποίο κατατέθηκαν αφορούσε θέματα του υπουργείου Υγείας.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι δεν κάνει αποδεκτές τώρα τις τροπολογίες, αλλά «θα τις λάβει υπ’ όψιν» μαζί με τις όποιες άλλες προτάσεις κομμάτων κατατεθούν, όπως επίσης και με τα συμπεράσματα της εξεταστικής επιτροπής, ενόψει της προαναγγελθείσας συνολικής νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ΕΥΠ. Κυβερνητικές πηγές, πάντως, ασκούσαν κριτική στη Χαριλάου Τρικούπη όσον αφορά τον χρόνο που επέλεξε για να καταθέσει τις τροπολογίες, καθώς η Εξεταστική βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη – και μάλιστα σήμερα θα προσέλθει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό ελιγμό».

Ενσωμάτωση

Η κυβέρνηση δεν έκανε δεκτές τις τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, αλλά διά του Θ. Πλεύρη δεσμεύθηκε ότι θα τις λάβει υπ’ όψιν.

Οπως προειπώθηκε την επόμενη εβδομάδα, μετά και την κατάθεση του κ. Ανδρουλάκη αναμένεται να πέσει η αυλαία της Εξεταστικής και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάληψη νομοθετικών πρωτοβουλιών, όπως έχει δεσμευθεί ο κ. Μητσοτάκης. Η καταψήφιση ωστόσο από πλευράς της Νέας Δημοκρατίας των τροπολογιών του ΠΑΣΟΚ δεν συνεπάγεται, όπως τόνισε και ο κ. Πλεύρης, και απόρριψη του όλου του προτάσεων της Χαριλάου Τρικούπη.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως όταν έρθει η ώρα, κάτι που αναμένεται να γίνει τις επόμενες 15 ημέρες, θα διεξαχθεί ολοκληρωμένη συζήτηση για το ποιες πρέπει να είναι οι αλλαγές. Η κυβέρνηση, ούτως ή άλλως, όπως έγραψε η «Κ» την Κυριακή, κοιτάζει προς μία δέσμη μέτρων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την αύξηση των «φίλτρων» από τα οποία θα περνάει η απόφαση της ΕΥΠ για την παρακολούθηση ενός πολιτικού προσώπου, το ενδεχόμενο να περιγράφεται με ακρίβεια η αιτία της παρακολούθησης και να μη γίνεται αορίστως η επίκληση «λόγων εθνικής ασφάλειας», αλλά και την επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι ο παρακολουθούμενος θα μπορεί να ενημερώνεται για τον χρόνο και τους λόγους για τους οποίους είχε τεθεί σε καθεστώς παρακολούθησης.

Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, οι αλλαγές θα γίνουν, και στόχος είναι η εξυγίανση αλλά και η ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, κάτι για το οποίο θεωρητικά συμφωνούν όλα τα κόμματα.

Οι προτάσεις της Χαριλάου Τρικούπη

Επιγραμματικά, οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ΕΥΠ και την ΑΔΑΕ προβλέπουν: 1) Την επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος υπαγωγής της ΕΥΠ στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Σύμφωνα με το ΠΑΣΟΚ, η ρύθμιση στοχεύει «στην αποκατάσταση του κύρους της ΕΥΠ, καθώς αποκόπτεται η σχέση της με τον στενό πυρήνα του επιτελικού κράτους και αφετέρου καθίσταται πολύ πιο συγκεκριμένη η υπουργική ευθύνη». 2) Την επαναφορά ρυθμίσεων που, σύμφωνα με τη Χαριλάου Τρικούπη, αποκαθιστούν το καθεστώς διαφάνειας, καθώς προβλέπουν ότι οι διατάξεις που επιβάλλουν την άρση του απορρήτου οφείλουν να περιέχουν τα εξής στοιχεία: α) Το όργανο που διατάσσει την άρση, β) τη δημόσια αρχή ή τον εισαγγελέα ή τον ανακριτή που ζητούν την επιβολή της άρσης, γ) τον σκοπό της επιβολής της άρσης, δ) τα μέσα ανταπόκρισης ή επικοινωνίας στα οποία επιβάλλεται η άρση, ε) την εδαφική έκταση εφαρμογής και τη χρονική διάρκεια της άρσης, στ) την ημερομηνία έκδοσης, ζ) το όνομα του προσώπου που γίνεται άρση, η) την αιτιολογία της. 3) Την επαναφορά διατάξεων που θα επιτρέπουν στην ΑΔΑΕ να ενημερώνει τους πολίτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή