Η Τουρκία προαναγγέλλει αύξηση δυνάμεων της Στρατιάς του Αιγαίου

Η Τουρκία προαναγγέλλει αύξηση δυνάμεων της Στρατιάς του Αιγαίου

Παρά τη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Παρά τη συνάντηση του εκπροσώπου της τουρκικής προεδρίας Ιμπραήμ Καλίν και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, την Κυριακή στην Κωνσταντινούπολη, η Τουρκία συνεχίζει να διατηρεί την έντονη ρητορική εναντίον της Ελλάδας, με τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP να ανακοινώνει την αύξηση των δυνάμεων της Στρατιάς του Αιγαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σάλιβαν ζήτησε από την τουρκική πλευρά να προτιμήσει τον διάλογο και τη διπλωματία για την επίλυση των διαφορών στην Αν. Μεσόγειο. Οι δύο άνδρες στη συνομιλία τους έθεσαν ζητήματα όπως την αγορά των F-16 από την πλευρά της Τουρκίας, την πολιτική της Αγκυρας σχετικά με τη Ρωσία, την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ο Ιμπραήμ Καλίν ανέφερε στον Τζέικ Σάλιβαν ότι «η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο» και δήλωσε ότι «οι επιθετικές ενέργειες της Ελλάδας αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο και είναι απαράδεκτες».

Ο υπουργός Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Milliyet, ανέφερε ότι «το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάννης και το άρθρο 14 της Διάσκεψης Ειρήνης των Παρισίων το καθιστούν σαφές: Δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιήσετε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς. Εάν το κάνετε, είναι σαν να αποχωρείτε από τη Συνθήκη». Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως αυτή η θέση του κ. Ακάρ είναι μια προειδοποίηση της Αγκυρας για την προοπτική αλλαγής συνόρων σε περίπτωση που η Αθήνα δεν αποσύρει τα στρατεύματά της από τα νησιά.

«Τις δυνάμεις μας στο Αιγαίο θα τις αυξήσουμε σε επίπεδα που κανένας δεν θα μπορεί να απειλεί τη Γαλάζια Πατρίδα», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο εκπρόσωπος του AKP Ομέρ Τσελίκ κατηγόρησε τις ΗΠΑ για τον τρόπο που στηρίζουν την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία και κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση για «επιθετική, προκλητική και μαξιμαλιστική πολιτική». Ομως ο κ. Τσελίκ ανακοίνωσε πως «λόγω αυτής της κατάστασης η Τουρκία από εδώ και πέρα θα αυξήσει περισσότερο τη στρατιωτική στήριξη στην ΤΔΒΚ και με περισσότερα όπλα. Από την άποψη της ισορροπίας δυνάμεων, τις δυνάμεις της στο Αιγαίο η Τουρκία θα τις αυξήσει σε επίπεδα που κανένας δεν θα μπορεί να απειλεί τη Γαλάζια Πατρίδα, τη χερσαία πατρίδα και την εναέρια πατρίδα», είπε. Η δήλωση αυτή δείχνει τις προθέσεις της Αγκυρας, πως τις επόμενες ημέρες σχεδιάζει να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις της που βρίσκονται απέναντι από τα ελληνικά νησιά.

Ο κ. Ερντογάν στην ομιλία του στο τουρκικό Κοινοβούλιο, αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική της χώρας του, δήλωσε ότι «τα 78 νεκροταφεία πεσόντων ηρώων [σ.σ. “μαρτύρων”] μας σε 34 διαφορετικές χώρες του κόσμου χαράσσουν τα φυσικά όρια της εξωτερικής μας πολιτικής. Κανείς δεν μπορεί να περιορίσει τον ορίζοντα της Τουρκίας σε 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή