Μητσοτάκης για Τουρκία: «Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

Μητσοτάκης για Τουρκία: «Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές»

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε κατά την διάρκεια της ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  «Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς την Άγκυρα έστειλε κατά την διάρκεια της ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας το πρωί της Τρίτης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

«Αντιστεκόμαστε στην αναβίωση αυτοκρατορικών οραμάτων, στην παραβίαση των συνόρων. Ανιστόρητες ορέξεις συντρίβονται στις δικές μας κόκκινες γραμμές» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην στήριξης της Ελλάδος στην Ουκρανία με τα λόγια του να έχουν αποδέκτη και την Τουρκία.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του επανέλαβε ότι τα «σύνορα της Ελλάδας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο». «Σε εθνικό επίπεδο μένουμε σταθεροί στις σχέσεις μας. Με τα επιχειρήματα και το Διεθνές Δίκαιο. Με τα οποία συμφωνούν οι σύμμαχοί μας στην Ευρώπη και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ατσάλινες ασπίδες μας πάντα οι Ένοπλες Δυνάμεις. Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλανό και όχι γκρίζο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και κάλεσε τη γείτονα στον δρόμο της λογικής και της ειρήνης.

«Γαλανό θέλουμε και τον ουρανό στις σχέσεις με τους γείτονές μας. Είμαι αισιόδοξος ότι το δηλητήριο της ρητορικής της τουρκικής ηγεσίας δεν φτάνει στους λαούς. Έλληνες και Τούρκοι είναι φίλοι που θέλουν να προκόβουν ειρηνικά. Οι λαοί ξέρουν ότι η γεωγραφία δεν αλλάζει αν κάποιος παραχαράσσει τους χάρτες της. Οι λαοί ξέρουν ότι οι Συνθήκες είναι για να τηρούνται. Περιμένουμε την άλλη πλευρά του Αιγαίου, στο δρόμο της λογικής και της ειρήνης.» σημείωσε.


«Το σχέδιο στήριξης της κοινωνίας θα συνεχιστεί»

Αναφερόμενος στην οικονομία και στην ενεργειακή κρίση ο πρωθυπουργός ζήτησε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο και ξεκαθάρισε ότι η στήριξη της κοινωνίας θα συνεχιστεί. «Κανένας μηχανισμός δεν μπορεί να καλύψει πλήρως ένα παγκόσμιο κύμα ανατιμήσεων. Όποιος το ισχυρίζεται το αντίθετο λέει ψέματα. Χρειάζεται συμπληρωματική λύση γι’ αυτό και εισηγούμαστε κοινή ευρωπαϊκή απάντηση σε κοινό ευρωπαίο πρόβλημα. Πρέπει να τεθεί ένα πλαφόν στην διεθνή τιμή του φυσικού αέριου και να υπάρξει αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από την αυτήν του ηλεκτρικού ρεύματος» ανέφερε ο πρωθυπουργός και επισήμανε πως «Δεν πρέπει οι εθνικοί προϋπολογισμοί να υπονομεύουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Ωστόσο, «Ό,τι και να γίνει στην Ευρώπη το σχέδιο στήριξης της ελληνικής κοινωνίας θα συνεχιστεί χωρίς να υπάρξει διασάλευση της δημοσιονομικής ισορροπίας. Ίσως πρόσκαιρα να μας κοστίσει αλλά δεν θα μας λυγίσει.»

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή