ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Διπλή επίθεση κατά Ελλάδας και Ε.Ε. από την Αγκυρα

Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών για το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και αναφέρει πως για οι δηλώσεις αυτές «δεν έχουν καμία σημασία και αξία».

Διπλή επίθεση κατά Ελλάδας και Ε.Ε. από την Αγκυρα

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα αντέδρασε έντονα στις δηλώσεις της Αθήνας και των Βρυξελλών για το μνημόνιο κατανόησης που υπογράφηκε μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης και αναφέρει πως για οι δηλώσεις αυτές «δεν έχουν καμία σημασία και αξία». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Τανζού Μπιλγκίτς ισχυρίστηκε πως «η αντίρρηση σε αυτή τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ δύο κυρίαρχων κρατών είναι αντίθετη τόσο στο διεθνές δίκαιο όσο και στις βασικές αρχές του ΟΗΕ».

Ο κ. Μπιλγκίτς υποστήριξε πως η Ελλάδα «έχει μαξιμαλιστικές θέσεις και προσπαθεί να καταπατήσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και της Λιβύης. Η υποστήριξη της Ε.Ε. στα μαξιμαλιστικά αιτήματα της Ελλάδας και η στάση της να αποφεύγει τον ειλικρινή διάλογο και να εμποδίζει τα διεθνή ένδικα μέσα είναι αντίθετη τόσο με το δικό της κεκτημένο όσο και με το διεθνές δίκαιο. Η Ε.Ε. δεν είναι διεθνές δικαστικό όργανο για να ερμηνεύει ή να αποφαίνεται επί συμφωνιών μεταξύ κυρίαρχων τρίτων χωρών», ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας. Η Αγκυρα έκανε υποδείξεις στις Βρυξέλλες, ζητώντας «η Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της να μην υπερβαίνουν τα όρια και τις αρμοδιότητές τους και να σεβαστούν την κυριαρχία και την ισότητα των κρατών, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές του ΟΗΕ».

Εν τω μεταξύ ο κυβερνητικός εταίρος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριξε την ίδια θέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και μίλησε για «κατεχόμενα νησιά τα οποία δόθηκαν στην Ελλάδα με την προϋπόθεση ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικούς σκοπούς και ότι δεν θα είναι εξοπλισμένα». Στην ομιλία του στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, ο κ. Μπαχτσελί ισχυρίστηκε πως «9 τουρκικά νησιά που δόθηκαν σε χρήση της Ελλάδας στο Βόρειο Αιγαίο υπό την προϋπόθεση να παραμείνουν χωρίς στρατιώτες και όπλα έχουν γεμίσει με στρατιώτες και όπλα.

Ελληνικά νησιά ανήκουν λόγω στρατιωτικοποίησης πλέον στην Τουρκία, ισχυρίστηκε ο Μπαχτσελί.

Ως εκ τούτου, η κυριαρχία, τα δικαιώματα κυριότητας, οι περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας και ο εναέριος χώρος των νήσων Βορείου Αιγαίου –της Θάσου, της Σαμοθράκης, της Λήμνου, του Αγίου Ευστρατίου, της Λέσβου, των Ψαρών, της Χίου, της Σάμου και της Ικαρίας– ανήκουν αναμφίβολα και νόμιμα πλέον στην Τουρκία. Το ίδιο ισχύει και για τα Δωδεκάνησα».

Οι δηλώσεις του προέδρου του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης έγιναν μια ημέρα μετά τη συνέντευξη του Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε υποστηρίξει πως «δεν μπορείτε να εξοπλίσετε τα νησιά. Δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιήσετε νησιά με μη στρατιωτικό καθεστώς. Εάν το κάνετε, είναι σαν να αποχωρείτε από τη συνθήκη».

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, τέλος, επιτέθηκε στον Νίκο Δένδια και δήλωσε ότι «ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών είναι ένας πολεμοχαρής, ένας έμπορος διαρκούς έντασης. Αν η Ελλάδα απαγόρευε στον Δένδια να μιλάει για 6 μήνες, για έναν χρόνο, θα είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση της έντασης».