Aνησυχία Μακρόν για την κατάσταση στο Αιγαίο

Aνησυχία Μακρόν για την κατάσταση στο Αιγαίο

Κατά τη συνάντηση με τον Ερντογάν ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ενα πιο ευρωπαϊκό πρόσωπο επιχείρησε να δείξει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας της Πράγας. Ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες, με πρωταγωνιστή τον Εμανουέλ Μακρόν, φαίνεται να του ξεκαθάρισαν πως πρέπει να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει την ένταση στο Αιγαίο.

Η συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο της Γαλλίας είχε διάρκεια περίπου 30 λεπτών και σύμφωνα με τις τουρκικές πηγές έγινε σε καλό κλίμα και με θετική διάθεση. Πάντως, ο κ. Μακρόν στήριξε την Ελλάδα στο ζήτημα της πολιτικής της Τουρκίας στα ελληνοτουρκικά και σύμφωνα με γαλλικές πηγές «εξέφρασε την ανησυχία του για το Αιγαίο. Ζήτησε την επανάληψη του διαλόγου μεταξύ των δύο μερών για την αποφυγή της κλιμάκωσης και για τη διατήρηση του σεβασμού του διεθνούς δικαίου».

Ο πρόεδρος της Τουρκίας έλαβε «ευρωπαϊκά» μηνύματα και στην τριμερή συνάντηση που είχε με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον Πετρ Φιάλα, πρωθυπουργό της Τσεχίας, της χώρας που έχει την προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο. Και οι δύο πλευρές φέρεται να έθεσαν τους τρόπους προσέγγισης της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες, με την ευρωπαϊκή πλευρά να περιμένει συγκεκριμένα βήματα από την Τουρκία.

Σύντομη συνομιλία, που κράτησε περίπου τρία λεπτά, είχε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον κ. Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε στον κ. Ερντογάν ότι πρέπει να γίνει επιστροφή στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού. Ο κ. Ερντογάν φέρεται να δήλωσε πως συμφωνεί ότι πρέπει λυθεί το Κυπριακό, ωστόσο ανέφερε πως δεν είναι η κατάλληλη ώρα για να δουν το συγκεκριμένο θέμα. Νωρίτερα ο Τούρκος πρόεδρος είχε επαφές με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάν Αλίγιεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν. Και οι τρεις ηγέτες συνομίλησαν μαζί σε μια προσπάθεια προσέγγισης του Ερεβάν με το Μπακού. Ο κ. Ερντογάν κατά τη διάρκεια της επαφής του με τον κ. Αλίγιεφ και τον κ. Μακρόν, απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Γαλλίας, πρότεινε με χιουμοριστική διάθεση να «γίνει η Γαλλία μέλος της κοινότητας των τουρκόφωνων χωρών», ωστόσο του ξεκαθάρισε πως «η Ευρώπη δεν είναι όλα τα πράγματα».

Οι… εθνικοί ύμνοι

Εν τω μεταξύ, η δημόσια δήλωση του πρέσβη της Γερμανίας Ερνστ Ράιχελ περί σαφούς αλληλεγγύης προς την Ελλάδα προκάλεσε μια αντίδραση μέσω Twitter της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα, η οποία άφησε αιχμές για τους… εθνικούς ύμνους της Ελλάδας και της Γερμανίας. «Δεν έχουμε να μάθουμε τίποτα από έθνη οι εθνικοί ύμνοι των οποίων περιέχουν προσβλητικά και επιθετικά στοιχεία ή από εκείνους που πρόσφατα έπρεπε να σβήσουν τέτοια χωρία. Δεν πειράζει. Θυμόμαστε!», αναφέρεται ενδεικτικά από την τουρκική πρεσβεία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή