Παρακολουθήσεις: «Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη» – Τι αναφέρεται στο πόρισμα της Ν.Δ.

Παρακολουθήσεις: «Νόμιμη η επισύνδεση Ανδρουλάκη» – Τι αναφέρεται στο πόρισμα της Ν.Δ.

Στο πόρισμα της Ν.Δ. αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η επισύνδεση του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη ήταν νόμιμη και ότι ο πρωθυπουργός δεν το γνώριζε.

3' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολοκληρώθηκε εντός του χρόνου που είχε προγραμματιστεί η εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το πόρισμα της πλειοψηφούσας παράταξης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα εξής βασικά συμπεράσματα:

1) Από όλες τις καταθέσεις των μαρτύρων και τα έγγραφα που προσκομίστηκαν στην επιτροπή προκύπτει ότι η παρακολούθηση του κινητού τηλεφώνου του κ. Ανδρουλάκη ήταν απολύτως νόμιμη με βάση το αίτημα της υπηρεσίας της ΕΥΠ που ήταν υπογεγραμμένο από υπηρεσιακούς παράγοντες και από τον διοικητή της ΕΥΠ προς την αρμόδια εισαγγελέα που εξέδωσε τελικά τη σχετική άδεια παρακολούθησης.

2) Η απόπειρα παγίδευσης του κινητού τηλεφώνου με το κακόβουλο λογισμικό Predator δεν διενεργήθηκε ούτε από την ΕΥΠ ούτε από οποιονδήποτε άλλο δημόσιο φορέα, ενώ από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι ο κ. Μητσοτάκης γνώριζε για την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη, η οποία έγινε αποκλειστικά με πρωτοβουλία της ΕΥΠ και του πρώην διοικητή της. Ο ίδιος, δε, ο πρώην διοικητής κ. Κοντολέων κατά την κατάθεσή του ανέφερε πως δεν υπήρξε η παραμικρή ανάμειξη του πρωθυπουργού για την επισύνδεση του κινητού του κ. Ανδρουλάκη.

Οι βουλευτές της πλειοψηφίας σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, καθώς και ότι η ΕΥΠ δεν διαθέτει το Predator.

3) Οσον αφορά τη νομιμότητα της επισύνδεσης για την οποία έγινε πολύς λόγος, προέκυψε το συμπέρασμα –το οποίο η κυβερνητική πλευρά επεκαλείτο με κάθε ευκαιρία και μάλιστα το είχε αναφέρει ως επιχείρημα και ο πρωθυπουργός στη Βουλή– πως, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους σχετικά με την προστασία του απορρήτου των επικοινωνιών, δεν υπάρχει καμία απολύτως εξαίρεση από την άρση του απορρήτου για καμία κατηγορία πολιτών. Χαρακτηριστικά το πόρισμα αναφέρει, σύμφωνα με πληροφορίες, πως δεν μπορεί να αποκλειστεί a priori η εμπλοκή πολιτικών προσώπων σε πράξεις κατά της εθνικής ασφάλειας εν γνώσει ή εν αγνοία τους.

4) Ο τρόπος που εξελίχθηκε η Εξεταστική αποτυπώνει πως εξαντλήθηκαν όλα τα θεσμικά περιθώρια για τη διερεύνηση των καταγγελιών, επιβεβαιώθηκε ότι το Δημόσιο δεν έχει προμηθευτεί παράνομο λογισμικό παρακολούθησης, ενώ από την εξέταση προέκυψε ότι η εταιρεία Krikel είχε συνάψει σύμβαση συνεργασίας και προμήθειας υλικού με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το 2018, δηλαδή επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

5) Επισύνδεση και μάλιστα εις γνώσιν του κ. Τσίπρα έλαβε χώρα και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Από την κατάθεση του διοικητή της ΕΥΠ κατά την περίοδο ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννη Ρουμπάτη, προκύπτει ακόμη ότι η ΕΥΠ δεν είχε ποτέ σχέση με προγράμματα τύπου Predator, ενώ μια επισύνδεση για λόγους εθνικής ασφάλειας είναι νόμιμη όταν υπάρχει εισήγηση από την ΕΥΠ και έγκριση από τη διοίκησή της. Τέλος, όσον αφορά τα διαδικαστικά από εδώ και στο εξής, την Πέμπτη το πρωί θα συνεδριάσει η εξεταστική επιτροπή, όπου θα εγκριθεί το τελικό πόρισμα, ενώ τα πορίσματα των άλλων κομμάτων θα ενταχθούν ως «γνώμες» βάσει του κανονισμού. Ακολούθως το πόρισμα θα κατατεθεί στον πρόεδρο της Βουλής ώστε να δρομολογηθεί συνεδρίαση της Ολομέλειας που, όπως έχει γίνει γνωστό, θα είναι ανοιχτή, δηλαδή θα καλυφθεί τηλεοπτικά.

Πρόσθετες ασφαλιστικές δικλίδες

Tο πόρισμα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα περιλαμβάνει και προτάσεις τις οποίες έχει εξαγγείλει ο πρωθυπουργός ως «αναγκαίες» για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ). Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται η ενίσχυση του πλαισίου νόμιμης άρσης απορρήτου για πολιτικά πρόσωπα, καθώς εκτός από την έγκριση κάθε νόμιμης άρσης απορρήτου από δεύτερο εισαγγελέα θα πρέπει να αξιολογηθεί η ενεργοποίηση επιπλέον «φίλτρου», μάλλον από πολιτικό πρόσωπο. Ο «κύκλος» των πολιτικών προσώπων αφορά μέλη της κυβέρνησης και υφυπουργούς, βουλευτές, ευρωβουλευτές, γενικούς – ειδικούς γραμματείς, καθώς και προέδρους – γραμματείς πολιτικών κομμάτων.

Επιπλέον προβλέπονται αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της. Θα απαγορεύεται η εμπορία από ιδιώτες λογισμικών παρακολούθησης, ενώ θα υπάρξουν και παρεμβάσεις στο πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, με οργανωτική ενίσχυση της ΑΔΑΕ για την επιτέλεση του συνταγματικού της ρόλου, καθώς και η δημιουργία φορέα κυβερνοασφάλειας ως συντονιστικού μηχανισμού.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT