Τουρκία: «Κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν

Τουρκία: «Κόκκινη κάρτα» από την Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί την κυριαρχία των κρατών-μελών, ενώ υπογραμμίζει την ανάγκη σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Μηδενική πρόοδο φέρεται να έχει σημειώσει για ακόμα μία χρονιά η Τουρκία στην πορεία της προς την Ε.Ε., σύμφωνα με προσχέδιο έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη διεύρυνση, το οποίο καλεί την Αγκυρα να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία και ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών, και υπογραμμίζει πληθώρα δημοκρατικών ελλείψεων στο εσωτερικό της χώρας. Η επίσημη έκθεση αναμένεται να δημοσιευθεί σήμερα.

Εξωτερική πολιτική

Πιο συγκεκριμένα, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις επιλογές της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική και τονίζεται η υποχρέωσή της να σέβεται το διεθνές δίκαιο. 

Παράλληλα, στο προσχέδιο σημειώνεται ότι η Επιτροπή αναγνωρίζει τη στρατηγική σημασία της σταθερότητας και της ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να δεσμευθεί η Τουρκία στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και αμοιβαίας ωφέλειας με την Ε.Ε. 

Υπενθυμίζεται ότι στις 23 Ιουνίου το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είχε εκφράσει για ακόμη μία φορά στα συμπεράσματα της συνόδου βαθιά ανησυχία για τις επανειλημμένες ενέργειες και δηλώσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και είχε ζητήσει αποκλιμάκωση των εντάσεων προς όφελος της περιφερειακής σταθερότητας.

Εκτεταμένες παρεμβάσεις

Η έκθεση της Επιτροπής συμπεραίνει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, οι οποίες έχουν ξεκινήσει από το 2005, παραμένουν σε τέλμα, ωστόσο αυτό δεν συνδέεται μόνο με τις επιλογές της Αγκυρας στην εξωτερική πολιτική της. Η Ε.Ε. έχει επανειλημμένως στο παρελθόν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων στη χώρα. 

Οι δημοκρατικοί θεσμοί θεωρούνται ελλιπείς, καθώς έχει παρατηρηθεί εκτεταμένη παρέμβαση των κυβερνητικών αρχών στην ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος. 

Τέλος, η έκθεση σημειώνει ότι υπάρχει κάποια πρόοδος ως προς το μεταναστευτικό, ωστόσο τονίζει ότι η συμφωνία για επιστροφή των παράτυπων μεταναστών από την Ελλάδα στην Τουρκία παραμένει σε αναστολή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή