Στην Ουκρανία τα BMP-1, στην Ελλάδα τα «Μάρντερ»

Στην Ουκρανία τα BMP-1, στην Ελλάδα τα «Μάρντερ»

Τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα μάχης είναι πιθανόν να λάβουν μέρος στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τη Θεσσαλονίκη αναμένεται να αποσταλούν τις επόμενες ημέρες, σιδηροδρομικώς, 20 σοβιετικής κατασκευής BMP-1 του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία, για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του ουκρανικού στρατού να ανακαταλάβει τις περιοχές της χώρας υπό ρωσική κατοχή. Προς αντικατάστασή τους, η Ελλάδα θα λάβει από τη Γερμανία σε αρχική φάση 20 οχήματα «Μάρντερ», τα οποία, αν είναι δυνατόν, θα παρελάσουν στις 28 Οκτωβρίου. Είναι έτοιμα ήδη ακόμη 20 οχήματα προς ανταλλαγή, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε δεύτερη φάση.

Την ίδια ώρα, αυτή η κυκλική ανταλλαγή των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης με το Βερολίνο, που ανακοινώθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τη Γερμανίδα ομόλογό του Κριστίνε Λάμπρεχτ, παραμένει πηγή ανησυχίας για τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο προορισμός των «Μάρντερ» είναι τα σύνορα του Εβρου, μια και θα ενταχθούν σε μηχανοκίνητες ομάδες του Δ’ Σώματος Στρατού, που είναι υπεύθυνο για τη φύλαξη των χερσαίων συνόρων στην περιοχή. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα «Μάρντερ» αποτελούν μια σαφή ποιοτική αναβάθμιση, όντας πιο μοντέρνα και πιο διαλειτουργικά με τα υπάρχοντα άρματα μάχης «Λέοπαρντ» στον Εβρο, σε σύγκριση με τα σοβιετικά BMP που αποκτήθηκαν το 1994 από το απόθεμα εξοπλισμού της Ανατολικής Γερμανίας.

Η αντιπολίτευση έχει διαφορετική άποψη, όπως αυτή εκφράζεται από τον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας και πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη. «Δεν πρέπει να δημιουργηθεί κενό στην άμυνα και όχι μόνο στα νησιά», σημειώνει, τονίζοντας πως η οποιαδήποτε αντικατάσταση αποτρεπτικού υλικού πρέπει να γίνει με αντιστοίχων δυνατοτήτων οχήματα, με προσοχή στα προσόντα, στη θωράκιση και τον εξοπλισμό τους.

Στην Ουκρανία τα BMP-1, στην Ελλάδα τα «Μάρντερ»-1

Ο κ. Αποστολάκης ανέφερε επίσης το παράδειγμα της Τσεχίας, η οποία προχώρησε σε κυκλική ανταλλαγή με τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η διαδικασία αντικατάστασης μπορεί να πάρει πολύ καιρό. Η Τσεχία, εξηγεί ο πρώην υπουργός, έστειλε τα σοβιετικής κατασκευής άρματα μάχης Τ-72 στην Ουκρανία, αλλά ακόμη δεν έχει λάβει τα συμφωνημένα άρματα μάχης «Λέοπαρντ» από τη Γερμανία, με τελευταίες ενημερώσεις να μιλούν για το τέλος του χρόνου. Ο κ. Αποστολάκης τονίζει ότι η Τσεχία δεν απειλείται όσο άμεσα απειλείται η Ελλάδα.

Ομως, όπως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση πιστεύει ότι τα πρώτα «Μάρντερ» θα είναι σε θέση να συμμετάσχουν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, δίνοντας ένα πολύ μικρότερο χρονοδιάγραμμα για την ανταλλαγή.

«Η Ελλάδα πρέπει να προωθεί ένα διπλωματικό σχέδιο για την ειρήνη», τονίζει ο τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Κατρούγκαλος, εκφράζοντας και μια γενικότερη διαφωνία του κόμματός του με την αποστολή υλικού. Η αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να συνεχίσει τη στήριξη της Ουκρανίας, αλλά ως μέρος ενός ευρύτερου ευρωπαϊκού πλαισίου, πιθανώς πολύ πιο αυτόνομου από αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών, με έμφαση στη διπλωματία παρά στην αποστολή πολεμικού υλικού.

Το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της αποστολής στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία αλλά, όταν είχε ανακοινωθεί η κυκλική ανταλλαγή με τη Γερμανία για τα τεθωρακισμένα, είχε εκφράσει τόσο στις ανακοινώσεις του όσο και στη Βουλή την επιθυμία η κυβέρνηση να κάνει γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τη συμφωνία σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Το ΚΚΕ κάλεσε την κυβέρνηση να επιδιώξει την απεμπλοκή της από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού και η ύπαρξη αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα «πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους και βάζουν τον λαό μας σε μεγάλες περιπέτειες», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση ο Περισσός.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή