Τουρκία – Μεταναστευτικό: Διαστρέβλωση των θλιβερών γεγονότων

Τουρκία – Μεταναστευτικό: Διαστρέβλωση των θλιβερών γεγονότων

Ευθύνες στην Ελλάδα επέρριψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τους γυμνούς μετανάστες στον Εβρο

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Η Αγκυρα συνεχίζει τη σκληρή ρητορική εναντίον της Ελλάδας, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κατηγορεί την Αθήνα και τον Frontex πως κλείνουν τα μάτια σε θανάτους προσφύγων και μεταναστών, και τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος AKP, Ομέρ Τσελίκ, να επαναλαμβάνει τις απειλές για εισβολή σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτοί οι όροι της τουρκικής κυβέρνησης!

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αναφερόμενος στις αποκαλύψεις της Αθήνας για τους γυμνούς μετανάστες στον Εβρο, δήλωσε ότι «πρέπει πραγματικά να είσαι ξεδιάντροπος και απρόσεκτος για να προσπαθείς να δείχνεις σωστός ακόμη και στην πιο άδικη κατάσταση, όπως η Ελλάδα. Μόνο η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό».

Ο κ. Τσαβούσογλου κατηγόρησε τον Frontex πως είναι συνένοχoς σε όσα συμβαίνουν στο Αιγαίο και τον Εβρο. «Δυστυχώς, όλα αυτά συμβαίνουν επειδή η Ελλάδα τρυπάει τις λέμβους, κάτι που έχει αποτυπωθεί ευρέως στις εικόνες και αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν στη μέση της θάλασσας». O Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε και τις Βρυξέλλες πως κλείνουν τα μάτια στις εξελίξεις. «Δυστυχώς υπάρχουν κράτη-μέλη της Ε.Ε. που θέλουν να το πιστέψουν αυτό, που θέλουν να αποδεχθούν όλα όσα λέει η Ελλάδα ως αληθινά. Τα ψέματά τους έχουν αποκαλυφθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ευθύνες στην Ελλάδα επέρριψε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών για τους γυμνούς μετανάστες στον Εβρο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας Φαχρεντίν Αλτούν ισχυρίστηκε ότι «ο (Ελληνας) υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου με τις αναρτήσεις ψευδών, λανθασμένων περιεχομένων προσπάθησε να καταδείξει τη χώρα μας ύποπτη». Ο κ. Αλτούν σε ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε ότι «οι ελληνικές αρχές, συνεργαζόμενες με τον Frontex, πρέπει να λογοδοτήσουν για τα μωρά που έγιναν αιτία να πνιγούν στο Αιγαίο, τους ανθρώπους που έγδυσαν, χτύπησαν με ζώνες και άφησαν να πεθάνουν από το κρύο στον Εβρο».

Εν τω μεταξύ, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ομέρ Τσελίκ, αφού έθεσε τους όρους της Τουρκίας απείλησε με το ίδιο σύνθημα που χρησιμοποιεί ο Ταγίπ Ερντογάν. «Αν μπείτε σε επιθετική στάση απέναντί μας θα ξεκινήσει αυτό το “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”». Ο κ. Τσελίκ επιτέθηκε και στον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο, τονίζοντας πως πρέπει να προκαλεί ανησυχία στην Ελλάδα «που μιλάει με τέτοια ψυχολογία εφήβου».

Τέλος, τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του προέδρου των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραΐμ Καλίν. Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία: Εκφράστηκαν οι προσδοκίες της Τουρκίας για την άνευ όρων ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης του αιτήματος προμήθειας και εκσυγχρονισμού των F-16 από το Κογκρέσο των ΗΠΑ και η ικανοποίηση για την υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης σε αυτή τη διαδικασία. Παράλληλα, «υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία δεν θα διστάσει να προστατεύσει τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά της στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο, ενώ σημειώθηκε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να βάλει τέλος στις ενέργειες και τις προκλητικές δηλώσεις της που αγνοούν το διεθνές δίκαιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή