Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κρίσιμοι νομοί στον δρόμο προς τις κάλπες

Οι πολιτικοί αρχηγοί και οι κρίσιμοι νομοί στον δρόμο προς τις κάλπες

Στους δρόμους βγαίνουν κομματικές ηγεσίες και στελέχη, καθώς η πρώιμη έναρξη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου συνοδεύεται από πολλές περιοδείες ανά την Ελλάδα για προσέγγιση του εκλογικού ακροατηρίου

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στους δρόμους βγαίνουν κομματικές ηγεσίες και στελέχη, καθώς η πρώιμη έναρξη της παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου συνοδεύεται από πολλές περιοδείες ανά την Ελλάδα για προσέγγιση του εκλογικού ακροατηρίου. Προγράμματα περιοδειών είχαν σχεδιαστεί από τα κομματικά επιτελεία ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού, όταν ακόμη θεωρούνταν πολύ πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες μέσα στο φθινόπωρο. Τα σχέδια που τότε «πάγωσαν» τώρα ενεργοποιούνται εκ νέου, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών.

Νέα Δημοκρατία

Στην κυβέρνηση και τη Ν.Δ. ήδη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αρχίσει τις επισκέψεις στην περιφέρεια. Χθες βρέθηκε στην Καρδίτσα και η επιλογή δεν ήταν τυχαία. Με στόχο να αναδειχθεί ότι η κυβέρνηση βρέθηκε κοντά στους πολίτες όταν υπήρξε ανάγκη, οι περιοχές που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές βρίσκονται κατά προτεραιότητα στο πλάνο επισκέψεων κυβερνητικών κλιμακίων προκειμένου να φανεί ότι έγιναν έργα, δόθηκαν αποζημιώσεις και κινητοποιήθηκε ο κρατικός μηχανισμός για αποκατάσταση των ζημιών. Από το πρωθυπουργικό επιτελείο αναφέρουν ότι οι επισκέψεις του πρωθυπουργού θα συνεχιστούν, με στόχο να βρεθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές της χώρας. Αντίστοιχα, περιοδείες οργανώνονται για υπουργικά και κομματικά στελέχη. Ιδιαίτερη βαρύτητα από τη Ν.Δ. δίνεται στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου καταγράφεται αύξηση της επιρροής της Ελληνικής Λύσης. Παράλληλα, στη Ν.Δ. θα ήθελαν να διατηρήσουν την επικράτηση σε όλες τις μονοεδρικές, που πέτυχαν στις προηγούμενες εκλογές. Και, βεβαίως, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού ψηφοφόρων, τα μεγάλα αστικά κέντρα μπαίνουν στις προτεραιότητες.

Περιοδείες ανά την Ελλάδα προγραμματίζουν ο πρωθυπουργός και οι κ. Τσίπρας και Ανδρουλάκης – Σε ποιες περιοχές δίνουν έμφαση τα κομματικά επιτελεία.

ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζονται επίσης για μεγάλη εξόρμηση στην περιφέρεια, η οποία θα αρχίσει αμέσως μετά την 28η Οκτωβρίου. Προγραμματίζονται επισκέψεις σε όλες τις πρωτεύουσες νομών και περιφερειών και στόχος είναι ο Αλέξης Τσίπρας να συμμετέχει στις περισσότερες από αυτές και όπου αυτό δεν είναι εφικτό, το κόμμα να εκπροσωπηθεί από ισχυρά στελέχη. Οπως αναφέρουν πηγές της Κουμουνδούρου, θα υιοθετηθεί ένα νέο μοντέλο επικοινωνίας στις περιοδείες αυτές, καθώς δεν θα απευθύνονται οι επισκέψεις στο κομματικό ακροατήριο και τα κατά τόπους μέλη, ούτε θα έχουν τη μορφή εκφώνησης ομιλιών. Προγραμματίζονται συσκέψεις, στις οποίες θα προσκαλούνται εκπρόσωποι τοπικών φορέων, όπως οι κατά τόπους εμπορικοί σύλλογοι, επιστημονικοί φορείς, παραγωγικές ομάδες κ.λπ. Στις συναντήσεις αυτές θα παρουσιάζονται από την πλευρά των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ οι βασικές προγραμματικές προτάσεις του κόμματος, που δημοσιοποιήθηκαν από τον κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ και θα γίνεται ζύμωση με τους τοπικούς φορείς, ώστε να ακούγονται οι δικές τους προτάσεις και παρατηρήσεις, προκειμένου κατά περιοχές να προκύπτουν οι αναγκαίες προσαρμογές. Στην Κουμουνδούρου αναδεικνύουν ιδιαίτερα το ζήτημα της ακρίβειας. Ετσι, βαρύτητα δίνεται στις περιοχές που θεωρούν ότι πλήττονται περισσότερο. Οπως η Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας του ενεργειακού κόστους, οι αγροτικές περιοχές, καθώς αυξάνεται το κόστος παραγωγής, αλλά και οι λαϊκές συνοικίες των μεγάλων αστικών κέντρων, καθώς θεωρείται ότι εκεί είναι πιο έντονο το αποτύπωμα της αύξησης του κόστους διαβίωσης. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι σημειολογικά έχει σημασία να καταφέρουν να κερδίσουν κάποιες από τις μονοεδρικές περιφέρειες και δίνουν βαρύτητα και σε αυτό. Ειδική περίπτωση αποτελεί η Κρήτη, όπου και λόγω καταγωγής από εκεί των κ. Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη, είναι πιο δύσκολη η εκλογική μάχη.

ΠΑΣΟΚ

Στη Χαριλάου Τρικούπη συνδυάζουν το μεγάλο πρόγραμμα περιοδειών του προσεχούς διαστήματος με την παρουσίαση του νέου προγράμματος του ΠΑΣΟΚ. Οι σχετικές εκδηλώσεις θα γίνουν στις έδρες όλων των περιφερειών της χώρας και γίνεται προσπάθεια ο Νίκος Ανδρουλάκης να δώσει το «παρών» σε όσο περισσότερες μπορέσει. Βασική επιδίωξη είναι να αποκατασταθεί η σύνδεση με το ακροατήριο που ψήφιζε για χρόνια ΠΑΣΟΚ. Οι περιφέρειες με αγροτικό πληθυσμό, αλλά και περιοχές όπου παραδοσιακά το κόμμα συγκέντρωνε υψηλά ποσοστά, όπως για παράδειγμα η Κρήτη, όπου διατήρησε σημαντικές δυνάμεις ακόμη και στις πιο δύσκολες περιόδους της αποδυνάμωσής του, είναι σε προτεραιότητα. Επιπλέον, το ενδιαφέρον εστιάζεται στην περιοχή της Αττικής, όπου τα στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι υπάρχει δυνατότητα επαναδιεκδίκησης σημαντικής μερίδας των ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή