Κινητικότητα στην «αριστερή πολυκατοικία»

Κινητικότητα στην «αριστερή πολυκατοικία»

Η κινητικότητα στην «αριστερή πολυκατοικία» είναι έντονη, καθώς τα κόμματα ανασυντάσσονται και ψάχνουν μια νέα αφετηρία, με ζητούμενο την είσοδο στη Βουλή.

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κινητικότητα στην «αριστερή πολυκατοικία» είναι έντονη, καθώς τα κόμματα ανασυντάσσονται και ψάχνουν μια νέα αφετηρία, με ζητούμενο την είσοδο στη Βουλή. Μέχρι στιγμής η μοναδική δύναμη που έχει πάρει πολιτική απόφαση να απευθύνει πρόσκληση στις δυνάμεις της Αριστεράς για συμπόρευση, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η Λαϊκή Ενότητα (ΛΑΕ). Το προσκλητήριο –με υπόδειγμα του Μελανσόν στη Γαλλία– είναι ανοιχτό για ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, με τους δύο τελευταίους σχηματισμούς να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα της πανελλαδικής συνδιάσκεψης που ολοκληρώθηκε πριν από δυο ημέρες. Ηταν ένα πρώτο βήμα; Στελέχη της ΛΑΕ εξέφραζαν στην «Κ» την αισιοδοξία τους πως κάτι θετικό θα προκύψει. Το κόμμα μετονομάστηκε σε Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, εντάσσοντας στις τάξεις του στελέχη, όπως οι καθηγητές Κ. Λαπαβίτσας, Γ. Κουζής κ.ά. Τέσσερις πρώην υπουργοί (Δ. Στρατούλης, Ν. Χουντής, Ν. Βαλαβάνη, Κ. Ησυχος) εξακολουθούν να έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο, αποτελώντας πόλο έλξης για την κατάρτιση των νέων ψηφοδελτίων. «Ξαναφτιάχνουμε το σπίτι μας», αναφέρουν χαρακτηριστικά, αφήνοντας πίσω το κακό ποσοστό του 2019. Επενδύουν στη νεολαία, καθώς στις φοιτητικές εκλογές τα ποσοστά τους ήταν πολύ καλά.

Τι σχεδιάζουν ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων η Λαϊκή Ενότητα, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο Π. Λαφαζάνης. 

Μπορεί η Ζωή Κωνσταντοπούλου να διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Δ. Στρατούλη και τους άλλους πρώην συντρόφους της, ωστόσο έχει αποφασίσει η Πλεύση Ελευθερίας να έχει αυτόνομη πορεία. Από τη στιγμή μάλιστα που, όπως αναφέρουν από το κόμμα, ο Γιάνης Βαρουφάκης «κλείνει το μάτι» στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανέναν λόγο να μπει σε κάποια συζήτηση. Το 2019 ήταν το πρώτο εξωκοινοβουλευτικό κόμμα της Αριστεράς με ποσοστό 1,47%. Η κ. Κωνσταντοπούλου έχει μπει για τα καλά στο προεκλογικό παιχνίδι. Τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησε περιοδείες σε Θεσσαλονίκη, Νάουσα, Δράμα, Βόλο και Χαλκίδα. Η κατάρτιση των ψηφοδελτίων προχωράει και οι συμπράξεις με μη επαγγελματίες της πολιτικής, ανεξαρτήτως κομματικού στίγματος, είναι προτεραιότητα, όπως αναφέρουν. Περιβάλλον, δικαιώματα παιδιών και γυναικών είναι στην κορυφή της ατζέντας. Για την εξωτερική πολιτική προτάσσουν την άμεση επέκταση των χωρικών υδάτων και την κατάργηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Είναι δεδομένο πως στον προεκλογικό αγώνα που έχει ξεκινήσει, οι μικρότεροι σχηματισμοί θα δεχθούν πιέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Στη μάχη της κάλπης δίνει και πάλι το «παρών» ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. Μπορεί να αποχώρησε από τη ΛΑΕ, συγκρότησε όμως πρόσφατα το ΔΗΚΕΑ. Ενα δημοκρατικό, κοινωνικό, πατριωτικό, αντιιμπεριαλιστικό κίνημα στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν πρόσωπα ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας του παρελθόντος. Πηγές του ΔΗΚΕΑ αναφέρουν πως η προσπάθεια είναι «να διαμορφωθεί ένα νέο σύγχρονο ΕΑΜ χωρίς τα λάθη του παρελθόντος, με στόχο να σταθεί όρθια η χώρα με επίκεντρο την εθνική ανεξαρτησία, την τεχνολογική και παραγωγική ανασυγκρότηση, την επαναθεμελίωση του κράτους, την κοινωνική δικαιοσύνη και τη βαθιά δημοκρατία». Το νέο κίνημα τάσσεται υπέρ της Ρωσίας στον ουκρανικό πόλεμο, διότι θεωρεί ότι με αυτή τη στάση «υπηρετείται το συμφέρον της Ελλάδας και ένας νέος πολυπολικός κόσμος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή