Κυρ. Μητσοτάκης: Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι

Κυρ. Μητσοτάκης: Κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι

Σε εκδήλωση του ΥΠΡΟΠΟ για την ασφάλεια, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει μειωθεί η μικρή και η μεσαία εγκληματικότητα

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προτεραιότητα όλων είναι η ασφάλεια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την ασφάλεια και τη μείωση της εγκληματικότητας, στην πρώην Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με αφορμή και την αυριανή γιορτή του προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, του Αγίου Αρτέμιου, ο κ. Μητσοτάκης εξήρε καίριο έργο της αστυνομίας, ευχαριστώντας αρχικά στην ομιλία τους άνδρες και τις γυναίκες της ΕΛ.ΑΣ.

«Η ασφάλεια όλων μας παραμένει η πρώτη μας προτεραιότητα. Να πολεμήσουμε τον φόβο μέσα από μία αποτελεσματική πολιτική ασφάλειας», είπε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η πολιτική ασφάλειας να εφαρμόζεται παρά τις δυσκολίες αλλά και να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Τόνισε ότι η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, με την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος. 

Όπως είπε, μια από τις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας η μετάλλαξη και η εξέλιξη της παραβατικότητας, όπως επίσης και η αξιοποίηση της τεχνολογίας από επίδοξους εγκληματίες κάθε κλίμακας και η ανάδυση νέων υβριδικών απειλών, η υπονόμευση της δημοκρατίας από εξτρεμιστικές πράξεις, αλλά και από ακραία ρητορική.

Αναφέρθηκε επιγραμματικά σε τρεις νέες αποστολές που επωμίστηκε η ΕΛ.ΑΣ τα τρία τελευταία χρόνια: την τήρηση των υγειονομικών μέτρων, τη σημαντική συμβολή της στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών και την υπεράσπιση της εθνικής επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι, όπως συμβαίνει σε κάθε προηγμένη κοινωνία, οξύνονται οι ευαισθησίες των πολιτών και οι απαιτήσεις τους. Σημείωσε ότι είναι δείγμα ωριμότητας της κοινωνίας ότι η κακοποίηση γυναικών – και ιδίως η κακοποίηση των παιδιών, αλλά και η παρενόχληση στον χώρο εργασίας – αναδεικνύονται πια και αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη ευαισθησία και με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

«Η κυβέρνηση υπερακοντίζοντας τις προεκλογικές της δεσμεύσεις, έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για να σας στηρίξει ηθικά αλλά και υλικά στην απαιτητική σας αποστολή», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Μείωση της εγκληματικότητας

Υπογράμμισε ότι τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μείωση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας και δεν είναι τυχαίο ότι μία παλιά πληγή, που έχει τραυματίσει πολλαπλώς την ελληνική κοινωνία, η τρομοκρατική βία έχει πρακτικά ξεριζωθεί.

«Όλοι που πρέπει να λογοδοτήσουν στην ελληνική δικαιοσύνη θα το κάνουν […] Είναι πολλές οι πρόσφατες ιστορίες που συγκλόνισαν την κοινωνία, αλλά εξιχνιάστηκαν και αυτό στέλνει το μήνυμα ότι κανένα σοβαρό έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.», υπογράμμισε.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ότι καταργήθηκαν τα άβατα, σημειώνοντας ότι τα Εξάρχεια παραδόθηκαν στους κατοίκους τους και στους επισκέπτες. Αναφέρθηκε και στις παρεμβάσεις σε φοιτητικές εστίες που είχαν γίνει άντρο παραβατικών συμπεριφορών, αλλά και στις λεπτομέρειες ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή