Επίτιμη δημότης Σαμοθράκης η κ. Σακελλαροπούλου

Επίτιμη δημότης Σαμοθράκης η κ. Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη χθες στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 110 ετών από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρέστη χθες στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 110 ετών από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης. Μετά τη συμμετοχή της στη δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοίμησης της Θεοτόκου ακολούθησε κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο των Πεσόντων, όπως συμβαίνει σχεδόν πάντα σε ανάλογες εκδηλώσεις. Στη συνέχεια, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ανακηρύχθηκε επίτιμη δημότης του νησιού. Κατά την αντιφώνησή της, αφού υπογράμμισε ότι η Σαμοθράκη πλήρωσε ακριβά τη συμμετοχή της στην Επανάσταση του 1821, δήλωσε: «Με συγκίνηση λοιπόν κι εγώ, μια εκ μητρός Θρακιώτισσα, γίνομαι και Σαμοθρακιώτισσα, δημότης ενός νησιού πανάρχαιου και μυστηριακού, ενός τόπου που διαφυλάσσει την ιερότητά του σε κάθε γωνιά της φαντασμαγορικής του φύσης. Ζαθέη Σαμοθράκη, δηλαδή σεπτή και αγιότατη ονομάζει τη νήσο σας ο Ομηρος».

Η Πρόεδρος προέβη σε μια πανοραμική περιγραφή της ιστορίας του νησιού, ξεκινώντας από την κατοίκησή του από Πελασγούς και Θράκες και τον εποικισμό του, από τον 8ο αιώνα π.Χ., από Ελληνες της Σάμου. Η κ. Σακελλαροπούλου διάβασε εδάφιο από το χρονικό του Αναστάσιου Χρηστομάνου που επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1893 και έγραψε: «Οι ιδιωματισμοί της γλώσσης είναι γνησίως ελληνικοί, αι παραφθοραί σπάνιαι, η προφορά άμεμπτος, πολλές φορές στους διαλόγους παρεμβάλλονται λέξεις βυζαντινές και αρχαιοελληνικές, ενώ η τουρκική γλώσσα είναι ανύπαρκτη».

Παρέστη χθες στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 110 ετών από την απελευθέρωση του νησιού.

Η Πρόεδρος συνέχισε με Ιωνα Δραγούμη που επισκέφθηκε τη Σαμοθράκη το 1906 υπό την ιδιότητά του ως προξένου της Ελλάδας στην Αλεξανδρούπολη. «Οι ξένοι καταχτητές, εκεί που θαρρούσαν πως είχαν υποτάξει ολότελα το νησί και το είχαν κάνει παντοτινά δικό τους [….] έφευγαν από το νησί και έμεναν πάλι οι Σαμοθρακίτες, Σαμοθρακίτες ακέριοι».

Τέλος, η κ. Σακελλαροπούλου, συνεχάρη τον δήμαρχο επειδή εργάστηκε για την αποκατάσταση των υποδομών που καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το νησί. «Χαίρομαι που προστατεύετε αυτό το σπάνιο τοπίο που ακόμη αντηχεί από τους ψιθύρους των Ναϊάδων και των Νηρηίδων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή