Κυβέρνηση: Ψηλά στην ατζέντα η ασφάλεια

Κυβέρνηση: Ψηλά στην ατζέντα η ασφάλεια

«Θεμελιώδες αγαθό των πολιτών» τη χαρακτήρισε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ανέδειξε μια βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης: την ασφάλεια των πολιτών, με τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εκφράζει την αναγκαιότητα η πολιτική ασφάλειας να εφαρμόζεται παρά τις δυσκολίες αλλά και να προσαρμόζεται σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

Η πραγματικότητα είναι πως η Νέα Δημοκρατία προεκλογικά είχε το θέμα της ασφάλειας πολύ ψηλά στην ατζέντα. Οι έκτακτες κρίσεις, υγειονομική και ενεργειακή, μετέβαλαν τις προτεραιότητες, αλλά δεν τις άλλαξαν ριζικά. Η παρουσία του πρωθυπουργού στην Κατεχάκη επαναφέρει το εκκρεμές, καθώς η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να βάλει ξανά το θέμα της ασφάλειας πολύ ψηλά. Ηδη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος σχεδιάζει προσλήψεις στη ΓΑΔΑ και αύξηση των νυχτερινών περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ., με τον πρωθυπουργό να κάνει παρέμβαση χθες και για τη μείωση της εγκληματικότητας. «Κανένα έγκλημα δεν θα μείνει στο σκοτάδι, η Ελλάδα είναι μια χώρα ασφαλής και αντιμετωπίζει κάθε απειλή» είπε, σημειώνοντας πως η ασφάλεια αποτελεί θεμελιώδες αγαθό του πολίτη γιατί συνδέεται άρρηκτα με τη σταθερότητα, την κοινωνική ειρήνη, την ανάπτυξη, το δικαίωμα στην προκοπή, και «συνιστά αναγκαία προϋπόθεση για την ανεμπόδιστη άσκηση κάθε ατομικού και κοινωνικού δικαιώματος».

Η κυβέρνηση σχεδιάζει νέες προσλήψεις στη ΓΑΔΑ, καθώς και αύξηση των νυχτερινών περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ.

Οι μετρήσεις

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στην Κατεχάκη, όπως προειπώθηκε, μόνο τυχαία δεν ήταν. Οι μετρήσεις που γίνονται στο Μαξίμου δείχνουν μεγάλη ανησυχία των πολιτών για θέματα εγκληματικότητας, καθώς σχεδόν το 80% λέει ότι φοβάται είτε «πολύ» είτε «αρκετά». Πρόκειται για ένα θέμα κομβικής σημασίας για την κυβέρνηση, καθώς διαπερνά οριζόντια όλες τις κοινωνικές τάξεις. Ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε χθες πως «η μετάλλαξη, η ίδια η εξέλιξη της παραβατικότητας, περιλαμβάνεται στις νέες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας της ασφάλειας».

Με το θέμα της ενεργειακής και οικονομικής κρίσης να αποτελεί αναμφίβολα τη σημαντικότερη προτεραιότητα για τον χειμώνα που έρχεται, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να εντάξει στην ατζέντα του και άλλα ζητήματα που ιεραρχούν πολύ ψηλά οι πολίτες και δη οι ψηφοφόροι του κόμματος. Ενα από αυτά είναι η ασφάλεια, εσωτερική και εξωτερική. Στο δεύτερο σκέλος η κυβέρνηση παίρνει υψηλό βαθμό, καθώς έπειτα από πολλά χρόνια η άμυνα της χώρας αναβαθμίστηκε και υπήρξε εξοπλιστικό μπαράζ, το οποίο όπως έχουν δείξει όλες οι μετρήσεις επικροτεί η πλειονότητα των πολιτών. Στο εσωτερικό μέτωπο, ωστόσο, παρά τα πολλά βήματα που έχουν γίνει εμπρός και τα οποία είναι αισθητά, χρειάζονται ακόμα περισσότερα, καθώς μεγάλο μέρος των πολιτών ζητάει ισχυρότερη παρουσία της Αστυνομίας ειδικά στις γειτονιές, όπου εντοπίζονται και τα μεγαλύτερα προβλήματα. Και ο πρωθυπουργός θα δώσει μεγάλη έμφαση στο συγκεκριμένο ζήτημα το τελευταίο 6μηνο της θητείας του. Το τρίπτυχο «οικονομία – ασφάλεια – εξωτερική ασφάλεια» θα κρίνει άλλωστε, σύμφωνα με επιτελείς του Μαξίμου, σε μεγάλο βαθμό τις επόμενες εκλογές, καθώς αποτελεί τη «μεγάλη εικόνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή