Μήνυμα Ζελένσκι προς Ελλάδα: «Ευχαριστούμε και για την υλική υποστήριξη»

Μήνυμα Ζελένσκι προς Ελλάδα: «Ευχαριστούμε και για την υλική υποστήριξη»

Με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε χθες στο Κίεβο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε τη βομβαρδιζόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις πρωτεύουσα.

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα συναντήθηκε χθες στο Κίεβο ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Δένδιας, που επισκέφθηκε τη βομβαρδιζόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις πρωτεύουσα.

Η σημαντική αυτή, όπως ο κ. Δένδιας τη χαρακτήρισε, επίσκεψη που συνοδεύτηκε και από νέες επισημάνσεις για τις τουρκικές απειλές κατά της χώρας μας είναι η μοναδική αυτή την περίοδο της κλιμάκωσης του πολέμου επίσκεψη δυτικού αξιωματούχου στην ουκρανική πρωτεύουσα.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι η συνάντηση Δένδια – Κουλέμπα στο γραφείο του Ουκρανού υπουργού διεκόπη καθώς ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για ρωσική επίθεση από αέρος, με τους δύο άνδρες και τα επιτελεία τους να συνεχίζουν τις συνομιλίες σε καταφύγιο. Παράλληλα, ενδεικτικό είναι ότι σύμφωνα με πληροφορίες εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατάστασης ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών ακύρωσε την προγραμματισμένη για σήμερα επίσκεψή του στο Κίεβο.

«Εξετάσαμε όλο το πλαίσιο των διμερών σχέσεων, τη δυνατότητα της Ελλάδας να βοηθήσει την ουκρανική προσπάθεια, αλλά επίσης και τα ευρύτερα ζητήματα του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κ. Δένδιας μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του με τους κ. Ζελένσκι και Κουλέμπα. Και συνέχισε: «Η υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία, και στο διμερές πλαίσιο αλλά και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., έχει μια στέρεα βάση. Η βάση είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο, στην εδαφική ακεραιότητα και την ανεξαρτησία όλων των κρατών, και στον Καταστατικό Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Μήνυμα Ζελένσκι προς Ελλάδα: «Ευχαριστούμε και για την υλική υποστήριξη»-1
Τη βομβαρδιζόμενη από τις ρωσικές δυνάμεις πρωτεύουσα της Ουκρανίας επισκέφθηκε χθες ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας προκειμένου να έχει επαφές με τον πρόεδρο Ζελένσκι και τον ομόλογό του. Η συνάντηση του κ. Δένδια με τον κ. Κουλέμπα διεκόπη, καθώς ήχησαν οι σειρήνες προειδοποίησης για ρωσική επίθεση από αέρος, με τους δύο άνδρες και τα επιτελεία τους να συνεχίζουν τις συνομιλίες σε καταφύγιο.

Ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις με την Ουκρανία, καθώς απειλείται από ένα μεγαλύτερο γείτονα κατά τρόπο που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο κ. Ζελένσκι ευχαρίστησε τον κ. Δένδια για την ηθική και υλική υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία, όπως επίσης και για την πρόταση να ανακηρυχθεί η Οδησσός σε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

Οπως προαναφέρθηκε, ο κ. Δένδιας τόσο στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με τον Ουκρανό ομόλογό του μέσα στο καταφύγιο, όσο και στις μετέπειτα δηλώσεις του μνημόνευσε την επιθετική στάση της Τουρκίας κατά της χώρας μας: «Είχα την ευκαιρία να αναδείξω το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία αντιμετωπίζει παρόμοιες προκλήσεις. Απειλείται από ένα μεγαλύτερο γείτονα κατά έναν τρόπο ο οποίος αντίκειται πλήρως στο διεθνές δίκαιο, και κατά συνέπεια η ελληνική κοινωνία μπορεί πολύ εύκολα να καταλάβει ένα λαό ο οποίος μάχεται για την ανεξαρτησία και την εδαφική του κυριαρχία».

Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε και σε ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο κατά την παραμονή του μαζί με τον Ουκρανό υπουργό εντός του καταφυγίου, όση ώρα δεχόταν πυραυλικές επιθέσεις το Κίεβο: «Ηταν συγκινητικό για μένα και ότι ο Ντμίτρο Κουλέμπα κατά την τοποθέτησή του μέσα σε καταφύγιο επανέλαβε το σύνθημα της Ελληνικής Επανάστασης “Ελευθερία ή Θάνατος”. Δείχνει αυτό ότι η ουκρανική κοινωνία προσλαμβάνει την πρόκληση με τον ίδιο τρόπο που και εμείς την καταλαβαίνουμε». Οι δύο άνδρες υπέγραψαν εντός του καταφυγίου μνημόνιο συναντίληψης των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Ουκρανίας για συνεργασία στον τομέα της διπλωματικής εκπαίδευσης.

Νωρίτερα ο κ. Δένδιας είχε συναντήσεις στην ελληνική πρεσβεία με την πρόεδρο της ομάδας φιλίας Ελλάδας – Ουκρανίας του ουκρανικού Κοινοβουλίου Τετιάνα Πλάσκοβα, τον πρύτανη του κρατικού Πανεπιστημίου Μαριούπολης Μ. Τροφιμένκο και την επιτετραμμένη της πρεσβείας της Κύπρου, Λίνα Θεμιστοκλέους.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT