Θεωρείο: Μητσοτάκης στη θέση Καραμανλή;

Θεωρείο: Μητσοτάκης στη θέση Καραμανλή;

Μητσοτάκης στη θέση Καραμανλή; Πού θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές; Οι δύο από τους τρεις νομούς όπου δικαιούται να πολιτευθεί είναι βέβαιο πως θα είναι στην περιφέρεια.

4' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πού θα είναι υποψήφιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις επόμενες εκλογές; Οι δύο από τους τρεις νομούς όπου δικαιούται να πολιτευθεί είναι βέβαιο πως θα είναι στην περιφέρεια. Η Κρήτη πρέπει να θεωρείται βέβαιη για λόγους συμβολικούς και από εκεί και πέρα ο Εβρος ή η Ροδόπη είναι πιθανόν να είναι η δεύτερη επιλογή. Θεωρείται, ωστόσο, απίθανο να κρατήσει ο πρωθυπουργός την έδρα σε κάποιον από αυτούς τους νομούς. Συνεπώς, η τρίτη επιλογή θα είναι αυτή που θα τον βγάλει και βουλευτή. Η μία περίπτωση είναι στην Αττική. Οπου αποφασίσει, πάντως, να κρατήσει την έδρα, είναι σχεδόν βέβαιο πως θα δημιουργηθεί ανισορροπία με τους υπάρχοντες βουλευτές, κάτι που δεν το θέλει και ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτό ένα σενάριο είναι ο πρόεδρος της Ν.Δ. να μεταφερθεί στη συμπρωτεύουσα στην περίπτωση που ο Κώστας Καραμανλής αποφασίσει ότι δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Για το τι μπορεί να κάνει ο πρώην πρωθυπουργός σας έχω ξαναγράψει παλαιότερα και δεν υπάρχει κάτι νεότερο. Στην περίπτωση, όμως, που ο Καραμανλής δεν περιλαμβάνεται στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., τότε το κενό του μπορεί να καλυφθεί από τον πρωθυπουργό, καθώς πλην του συμβολισμού δεν θα δημιουργήσει και κάποια τοπική ανισορροπία.

Στη Β΄ Πειραιά

Εάν πάντως το συγκεκριμένο σενάριο δεν ενεργοποιηθεί και ο πρωθυπουργός επιλέξει το λεκανοπέδιο, μία πιθανή εκλογική περιφέρεια για να πολιτευτεί και να κρατήσει την έδρα είναι η Β΄ Πειραιά. Τη σημειολογία δεν χρειάζεται να την αναλύσω, καθώς πρόκειται για περιοχή με έντονα λαϊκά χαρακτηριστικά και όσο πάμε προς τις εκλογές η Ν.Δ. θέλει να ενισχύσει τα ερείσματά της σε αυτά τα ακροατήρια.

Γέφυρες με το ΠΑΣΟΚ

Στη Ν.Δ. βέβαια, αν έχετε προσέξει, τα στελέχη της και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν βγάλει εντελώς από τη ρητορική τους το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δεν το σχολιάζουν ούτε θετικά ούτε αρνητικά. Προφανώς και αυτό δεν είναι τυχαίο, αλλά μια στρατηγική απόφαση, αφού για την κυβέρνηση το κόμμα του Νίκου Ανδρουλάκη δεν αποτελεί «αντίπαλο», αλλά κατά βάση μια δεξαμενή ψηφοφόρων που θα μπορούσαν να της δώσουν την αυτοδυναμία. Οπως φαίνεται, αυτή η τακτική θα ακολουθηθεί έως τις εκλογές. Υπάρχει όμως και μία ακόμη πρόταση πιο προωθημένη, που ρίχνουν αρκετοί στο τραπέζι του πρωθυπουργού: να πέσουν γέφυρες ξανά προς το ΠΑΣΟΚ, για το ενδεχόμενο που δεν θα επιτευχθεί η αυτοδυναμία.

Το πόμολο του Ανδρουλάκη

Στην εκπομπή του Απόστολου Μαγγηριάδη στην ΕΡΤ έκανε έπειτα από καιρό εμφάνιση ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Πανούσης. Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επιστροφής του στην πολιτική, απάντησε πως «η πόρτα της πολιτικής έχει δύο πόμολα, ένα προς τα μέσα και ένα προς τα έξω. Εγώ την πόρτα την έχω κλειστή. Αν κάποιος θέλει να ανοίξει από έξω είμαι εδώ». Προφανώς και περιμένει τον Ανδρουλάκη να ανοίξει το πόμολο.

Ο Φίλης έβαλε ατζέντα

Σας πάω τώρα πιο αριστερά. Στον ΣΥΡΙΖΑ, όπου το εσωκομματικό παιχνίδι καλά κρατεί, καθώς οι προεδρικοί με τους «53» διαγκωνίζονται διαρκώς για την κατεύθυνση του κόμματος. Στο πλαίσιο αυτό, έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι την ώρα που ο ίδιος ο Τσίπρας συναντιόταν με αρτοποιούς στη Λυκόβρυση, βάζοντας τα θέματα οικονομίας στην κορυφή, ο Νίκος Φίλης κατέθετε ερώτηση για το αστυνομικό τμήμα στην Ομόνοια. Λεπτομέρεια: αρμόδιος τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη είναι ο Χρήστος Σπίρτζης, κάτι που δεν εμπόδισε τον έμπειρο πρώην υπουργό να καταθέσει την ερώτησή του και να βάλει εκείνος την ατζέντα.

«Θα μπλέξουμε»

Πολλές εισηγήσεις για αξιοποίηση καθηγητών στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ δέχεται ο Αλέξης Τσίπρας, όπως είναι η περίπτωση του Φαραντούρη, που θα κατέλθει στην Κεφαλονιά. Μαντέψτε όμως: Οι εισηγήσεις «κολλάνε» πάνω στο βαθύ κόμμα, που αντιτείνουν πως «αυτοί είναι της θεωρίας και όχι της πράξης» και «θα μπλέξουμε».

Ποντάρει στην απεργία

Μεγάλη κινητοποίηση υπάρχει στον ΣΥΡΙΖΑ για την προγραμματισμένη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοεμβρίου. Μάλιστα, είναι προγραμματισμένη μια πανελλαδική σύσκεψη των συντονιστών των οργανώσεων-μελών του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να κινητοποιήσουν τα μέλη για τη συμμετοχή στην απεργία, μιας και στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως, αν η συμμετοχή είναι μαζική, θα σταλεί μήνυμα στην κυβέρνηση.

Τα παράπονα στον δήμαρχο

Καμία εμπλοκή δεν είχε το ΥΠΕΞ με το ψιλομπάχαλο που έγινε με τις προσκλήσεις και μη προσκλήσεις για την επέτειο της ναυμαχίας του Ναυαρίνου. Αρμόδιες πηγές έλεγαν πως το θέμα ήταν αποκλειστικά αρμοδιότητα του δημάρχου Πύλου και Νέστορος, Παναγιώτη Καρβέλα, ο οποίος ήταν τελικά αυτός που κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της… Ρωσίας, η πρεσβεία της οποίας κατήγγειλε πως για πρώτη φορά δεν εκλήθη στον εορτασμό του ιστορικού γεγονότος.

Επίθεση φιλίας από Δούρου

Επίθεση φιλίας δέχτηκε από πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Ανδρουλάκης την Πέμπτη το βράδυ κατά την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη «Μπρούτζινος». Αυτόπτες μάρτυρες μου μετέφεραν ότι η Ρένα Δούρου συνομιλούσε επί πολλή ώρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, υπό τους ήχους του πιάνου του Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος ήταν ομιλητής για το βιβλίο του συγγραφέα, αλλά μοιράστηκε και κάποιες μεγάλες επιτυχίες του με τους παρευρισκομένους.

Στο Μαξίμου ο Κατσανιώτης

Το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου, μου είπαν αυτόπτες μάρτυρες, πως πέρασε εντός της εβδομάδας ο υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Αχαΐας Ανδρέας Κατσανιώτης, ο οποίος είχε τετ α τετ με τον πρωθυπουργό. Φαντάζομαι πως η συζήτηση έγινε και με τις δύο του ιδιότητες καθώς ο Αχαιός χειρίζεται το θέμα των αποδήμων, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα εκλέγεται σε ένα νομό όπου η Νέα Δημοκρατία έχει ανάγκη να ανεβάσει τα ποσοστά της, αφού παραδοσιακά ψηφίζει Κεντροαριστερά.

Εγκαίνια και υστεροφημία

Πολλοί είδαν πίσω από τις συνεχόμενες παρουσίες του Αντώνη Σαμαρά σε εγκαίνια κυβερνητικών έργων πρόθεση στήριξης της κυβέρνησης. Προφανώς υπάρχει και αυτή η πτυχή, αλλά δεν είναι η μόνη. Ο πρώην πρωθυπουργός θέλει να χτίσει μεθοδικά την υστεροφημία του και τα εγκαίνια στα οποία παραβρέθηκε αφορούσαν έργα που ξεκίνησαν επί των ημερών του: το μετρό Πειραιά και το Ελληνικό. Μάλιστα, όπως λένε άνθρωποι που γνωρίζουν τις σκέψεις του πρώην πρωθυπουργού, ο Σαμαράς θα συνεχίσει να κινείται στην ίδια γραμμή όλο το επόμενο διάστημα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή