Για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, με δύο κύρια αντικείμενα συζήτησης τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά και την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, συζήτησαν χθες τηλεφωνικώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν. Οπως ανακοινώθηκε, βασικός σκοπός της συνομιλίας ήταν ο στενός συντονισμός ώστε η Ουκρανία να συνεχίσει να λαμβάνει βοήθεια προκειμένου να αμυνθεί εναντίον της Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το τηλεφώνημα έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Μπλίνκεν. Παρά το γεγονός ότι οι επίσημες ανακοινώσεις και από τις δύο πλευρές είναι τυπικές, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι απολύτως σαφές ότι στην Ουάσιγκτον υπάρχει ανησυχία σχετικά με τον τρόπο που δραστηριοποιείται στην περιοχή η Αγκυρα, και υφίσταται μια διαρκής και στενή συζήτηση προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κατά τη διάρκεια των επόμενων, πολλαπλώς δύσκολων, μηνών η κατάσταση στο Αιγαίο δεν θα εκτροχιαστεί. Το αμερικανικό ενδιαφέρον για την περιοχή δεν είναι ασύνδετο και με τις πρόσφατες προσπάθειες της Ουάσιγκτον να μεταδώσει μηνύματα ανάγκης να παραμείνουν χαμηλοί οι τόνοι και προς την Αγκυρα, όπως φάνηκε από τις πρόσφατες δύο συναντήσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν. Ανεξαρτήτως του αποτελέσματος των παρεμβάσεων της Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι το ενδιαφέρον παραμένει.
Πρόσθετη βοήθεια με αποστολή βλημάτων στο Κίεβο ζήτησε ο Μπλίνκεν – Δεν θα γίνουν ανεκτές κινήσεις της Αγκυρας με όχημα το τουρκολιβυκό μνημόνιο, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενέστατα στην κατάσταση που επικρατεί στα Ελληνοτουρκικά, κάνοντας λόγο για όλα όσα εκπέμπονται δημοσίως από την Αγκυρα. Καλά πληροφορημένες πηγές έλεγαν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις πιθανώς αποσταθεροποιητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει η προσπάθεια της Τουρκίας να προχωρήσει σε υλοποίηση όσων συμφωνήθηκαν με την κυβέρνηση της Τρίπολης στο νέο τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά στην Τρίπολη παραχώρησε πρακτικά στην τουρκική εταιρεία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) την αποκλειστική εκμετάλλευση κάθε κοιτάσματος που μπορεί να βρεθεί στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, όπως, βεβαίως, αυτή έχει παράτυπα και παράνομα προσδιοριστεί ήδη από τον Νοέμβριο του 2019. Είναι απολύτως σαφές ότι πιθανή προσπάθεια των Τούρκων να κάνουν έρευνες στα νότια της Κρήτης θα οδηγήσει σε νέα παρατεταμένη κρίση.
Κατά τις ίδιες πηγές, ο κ. Μπλίνκεν ευχαρίστησε από την πλευρά του τον κ. Μητσοτάκη για τη στάση που έχει λάβει η Αθήνα από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία. Επιπλέον, ο κ. Μπλίνκεν φέρεται να ζήτησε από τον κ. Μητσοτάκη να συνεχίσει η Ελλάδα να προμηθεύει τις ουκρανικές δυνάμεις με πυρομαχικά. Ηδη αυτές τις ημέρες υλοποιείται η κυκλική ανταλλαγή των γερμανικών τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης Marder με τα BMP-1 του Ελληνικού Στρατού που κατευθύνονται στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Η Ελλάδα έχει, επίσης, παραχωρήσει –και καλείται να συνεχίσει να το πράττει– βλήματα 155 χιλιοστών, τα οποία χρησιμοποιούνται κατά κόρον από το ουκρανικό πυροβολικό. Δεδομένου ότι η πολεμική προσπάθεια εντείνεται, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις αφενός σφίγγουν τον κλοιό στη Χερσώνα, αφετέρου επιχειρούν να κρατήσουν το μέτωπο στα ανατολικά, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για πυρομαχικά.
Καθυστερούν Lynx και Leopard
Στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται η συζήτηση περί απόκτησης τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης τύπου Lynx και μερικού εκσυγχρονισμού των Leopard, όπως φάνηκε και από τη χθεσινή απόφαση για αναβολή της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής, που επρόκειτο να συνεδριάσει σήμερα με αυτό το θέμα, ενόψει και της αυριανής άφιξης στην Αθήνα του καγκελαρίου της Γερμανίας Ολαφ Σολτς. Η «Κ» είχε ήδη προϊδεάσει το αναγνωστικό κοινό της το Σάββατο σχετικά με τις δυσκολίες που συναντά αυτό το εγχείρημα για δύο βασικούς λόγους: Πρώτον, τις πολλαπλές και δικαστικές διαφορές και αμφίδρομες απαιτήσεις που υπάρχουν, οι οποίες πόρρω απέχουν από την επίλυσή τους. Δεύτερον, το δημοσιονομικό περιβάλλον είναι τέτοιο που ένα πρόγραμμα άνω των 3 δισ. ευρώ κρίνεται απαγορευτικό. Αντιθέτως, δεν αποκλείεται να προχωρήσει κάποιο πρόγραμμα αγοράς αριθμού επιπλέον Marder από τη Γερμανία.