Σακελλαροπούλου: «Η Τουρκία επιλέγει και πάλι την όξυνση»

Σακελλαροπούλου: «Η Τουρκία επιλέγει και πάλι την όξυνση»

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τους ετήσιους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για τους ετήσιους εορτασμούς του Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της 28ης Οκτωβρίου. «Η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον μεγαλομάρτυρα Αγιο Δημήτριο, πολιούχο της και συμμέτοχο, όπως τον θέλει ο λαός μας, στην απελευθέρωσή της από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Οκτωβρίου 1912, ανήμερα της γιορτής του», είπε το πρωί αμέσως μετά τη δοξολογία στον Αγιο Δημήτριο. Στη συνέχεια μετέβη στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, όπου ο διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Σωτήριος Κωστάκογλου, παρέθεσε γεύμα προς τιμήν της. Κατά την αντιφώνησή της είπε: «Είστε η ζωντανή συνέχεια του απελευθερωτικού στρατού των Βαλκανικών Πολέμων, που την αυγή της 26ης Οκτωβρίου 1912 εισήλθε νικητής στην πόλη». Εκείνων που μέσα σε λίγα χρόνια διπλασίασαν σχεδόν την έκταση της χώρας και ενσωμάτωσαν στον εθνικό κορμό πολύτιμα κομμάτια Ελληνισμού».

Η κυρία Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε στην Ουκρανία. «Είναι χρέος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα του κόσμου μας απέναντι στον αυταρχικό αναθεωρητισμό και την προκλητική ρητορική». Σε ό,τι αφορά την Τουρκία τόνισε: «Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία δείχνει να επιλέγει πάλι την όξυνση, με κλιμάκωση των προκλήσεων, με επαναφορά των γνωστών πρακτικών και με προβολή νέων ανυπόστατων θέσεων για την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών μας».

Με αφορμή το Ουκρανικό, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τη Θεσσαλονίκη σημείωσε πως «είναι χρέος της Ε.Ε. και της διεθνούς κοινότητας να υπερασπιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα».

Το Κυπριακό

Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι «δεν παύει να αποτελεί κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Η τουρκική επιθετικότητα στα Βαρώσια, στις θαλάσσιες ζώνες της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην ευρύτερη περιοχή μας δεν πρόκειται να κάμψουν την προσήλωσή μας στον κοινό μας στόχο: την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τη συνολική επίλυσή του στη βάση των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ΠτΔ, η οποία κατά το Σύνταγμα είναι αρχηγός του Στρατεύματος, υπογράμμισε ακόμα: «Οι Ενοπλες Δυνάμεις, με το άρτιο επίπεδο εκπαίδευσης, ετοιμότητας και πατριωτικού ήθους που τις χαρακτηρίζει, αποτελούν τον εγγυητή της εθνικής μας κυριαρχίας και της ασφάλειας των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή