Θεωρείο: Σύναξη του ΕΛΚ στη Βουλιαγμένη

Θεωρείο: Σύναξη του ΕΛΚ στη Βουλιαγμένη

Μεγάλη σύναξη του ΕΛΚ αναμένεται στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου

4' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη σύναξη του ΕΛΚ αναμένεται στην Ελλάδα από τις 2 έως τις 4 Δεκεμβρίου, oπότε θα έρθουν στον Αστέρα της Βουλιαγμένης πρόεδροι, πρωθυπουργοί και αρχηγοί αντιπολίτευσης που ανήκουν στην ευρωπαϊκή οικογένεια της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και οι δύο κυρίες της Ε.Ε., Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και Ρομπέρτα Μέτσολα. Θέμα της συνάντησης, το μέλλον της Κεντροδεξιάς αλλά και το ποιοι θα είναι υποψήφιοι για την ηγεσία της Ευρώπης το 2024. Το γεγονός ότι αυτή η συζήτηση για το μέλλον της Κεντροδεξιάς γίνεται στην Ελλάδα, και μάλιστα με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, δείχνει πόσο υπολογίσιμο μέγεθος είναι για το ΕΛΚ η Νέα Δημοκρατία και ο πρόεδρός της. Και κάτι ακόμη: ο χρόνος που διεξάγεται η συνάντηση δείχνει πως το ΕΛΚ θέλει να είναι το πρώτο κόμμα που ανοίγει τη σχετική συζήτηση, προλαβαίνοντας μεταξύ άλλων και τον φίλο Εμανουέλ Μακρόν.

Αλλάζει το μοντέλο

Η άμεση καρατόμηση του βουλευτή Πάτση δείχνει πως το μοντέλο αντιμετώπισης των κρίσεων από το Μαξίμου έχει αλλάξει σε σχέση με το παρελθόν. Ουσιαστικά το Μαξίμου έδρασε με τον ίδιο τρόπο στην περίπτωση του βουλευτή Γρεβενών όπως και στην υπόθεση των υποκλοπών, με τον πρωθυπουργό να ζητάει παραιτήσεις. Θυμίζω πως την πρώτη τριετία, στις διάφορες κρίσεις ο πρωθυπουργός δεν είχε προχωρήσει ποτέ σε καρατομήσεις. Η αλλαγή στο μοντέλο δεν έγινε «στον αέρα». Ολες οι μετρήσεις δείχνουν πως το μεγάλο πλεονέκτημα της κυβέρνησης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός και όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές πρέπει να προστατευτεί με κάθε τρόπο. Το δίλημμα, εξάλλου, στο τέλος θα είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας».

Αλλαγές στο «πόθεν έσχες»

Ούτως ή άλλως η κυβέρνηση ετοίμαζε αλλαγές στο «πόθεν έσχες» εντός του Νοεμβρίου, καθώς τούτο αποτελεί συγκεκριμένη δέσμευση για αποταμίευση χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μετά την υπόθεση Πάτση, οι αλλαγές αποκτούν άλλη βαρύτητα, καθώς δείχνουν πως ο έλεγχος στα «πόθεν έσχες» είναι διάτρητος. Το βάρος για τις θεσμικές αλλαγές πέφτει για μία ακόμη φορά στον Γεραπετρίτη, ο οποίος καλείται να ετοιμάσει το πλαίσιο.

Φλερτ ΣΥΡΙΖΑ – Τατούλη

Φεύγω και σας πάω στα αυτοδιοικητικά. Στην Πελοπόννησο φαίνεται πως υπάρχει φλερτ μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Πέτρου Τατούλη, ο οποίος έχει δηλώσει πως θα είναι ούτως ή άλλως εκ νέου υποψήφιος. Η αντιπολίτευση φαίνεται πως τον «γλυκοκοιτάζει», καθώς, όπως λένε πολλά στελέχη, η περίπτωση του πρώην υπουργού και περιφερειάρχη ταιριάζει στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σηματοδοτεί και το άνοιγμα στον κεντρώο χώρο, όπου πάντα τοποθετούνταν ο Αρκάς πολιτικός.

Σενάριο Βλάση

Από την άλλη, για τη Ν.Δ. όλα είναι ανοικτά. Οπως σας έχω ξαναγράψει, η περίπτωση να μη στηρίξει τον Παναγιώτη Νίκα είναι ο ίδιος ο περιφερειάρχης να δηλώσει πως δεν θα διεκδικήσει νέα θητεία, καθώς ως εν ενεργεία έχει το προβάδισμα. Σε περίπτωση που ο Μεσσήνιος πολιτικός αποφασίσει να αποχωρήσει, η βεντάλια θα ανοίξει και υπάρχουν διάφορα σενάρια, όπως αυτό του βουλευτή Μεσσηνίας Περικλή Μαντά, αλλά και του βουλευτή Αρκαδίας Κώστα Βλάση, ο οποίος δηλώνει πως δεν ενδιαφέρεται για τη θέση, αλλά προσθέτει «αυτή τη στιγμή», που σημαίνει πως μπορεί να αλλάξουν τα δεδομένα σε επόμενη φάση.

Θετικό αποτύπωμα

Με τη συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ ο Αλέξης Τσίπρας δοκίμασε να απευθυνθεί στο μετριοπαθές κοινό. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε ήπιος και είχε συγκεκριμένη στόχευση: να πει στον μεσαίο χώρο πως αποτελεί εναλλακτική λύση και όχι κάποιον «μπαμπούλα». Οι συνεχείς αναφορές του στη μεσαία τάξη, αλλά και η αποστροφή του για το μεταναστευτικό, όπου ουσιαστικά πήρε αποστάσεις από την πολιτική των ανοιχτών συνόρων, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.

Το παράπονο Λοβέρδου

Ο Γιάννης Λοβέρδος δεν είναι από τους βουλευτές που ανήκουν στο «πάνω ράφι» της Ν.Δ., για να το πω ευγενικά. Το σχόλιό του μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για τις απευθείας αναθέσεις από τα ΕΛΤΑ ήταν πραγματικό καρφί: «Εμείς παρακαλάμε για μία μετάθεση προσωπικού στα ΕΛΤΑ και άλλοι πλουτίζουν», είπε, αποτυπώνοντας το κλίμα που υπάρχει στην Κ.Ο. της Ν.Δ.: οι βουλευτές αισθάνονται πως υπάρχει ένα κονκλάβιο από ελίτ και οι βουλευτές απλώς βρίσκονται εκεί για να σέρνουν το κάρο στα δύσκολα.

Τέλος η ανοχή από Μητσοτάκη 

Ο Μητσοτάκης έχει αντιμετωπίσει πολλές και δύσκολες κρίσεις στις οποίες έχει πάρει υψηλό βαθμό. Στις μεγάλες μάχες, λοιπόν, το πρόσημο είναι θετικό. Και κάπου η μπάλα δείχνει να χάνεται «από κάτω». Η περίπτωση του Ανδρέα Πάτση, η «σκιά» των απευθείας αναθέσεων στην επικεφαλής του Μητρώου Στελεχών, Ρεβέκκα Πιτσίκα, η «γκρίζα» περίπτωση του βουλευτή Μαραβέγια, οδηγούν την κυβέρνηση στην ανάγκη να απολογείται διαρκώς για πράγματα που δεν είναι κεντρικά, αλλά αναμφίβολα αγγίζουν τη Ν.Δ., αφού πρόκειται για στελέχη της. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως έλεγε στη στήλη συνεργάτης του, έχει αποφασίσει πως η ανοχή πλέον σε τέτοιες περιπτώσεις θα είναι μηδενική, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του βουλευτή Γρεβενών, που η διαγραφή του ήταν άμεση, «σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε οι ίδιες πηγές, που ουδέποτε διέγραψε στέλεχός του για θέματα αρχών.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT