Πρόσκληση σε επενδυτές από Μητσοτάκη

Πρόσκληση σε επενδυτές από Μητσοτάκη

Μετά τη Λιθουανία, σειρά είχε χθες για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Εσθονία, στο πλαίσιο των επισκέψεων στις βαλτικές χώρες

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τη Λιθουανία, σειρά είχε χθες για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη η Εσθονία, στο πλαίσιο των επισκέψεων στις βαλτικές χώρες. Ο κ. Μητσοτάκης κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με την Εσθονή ομόλογό του, Κάγια Κάλας, στάθηκε στα εξής ζητήματα: ελληνοτουρκικά, μεταναστευτικό, ρωσική εισβολή και επακόλουθη ενεργειακή κρίση και συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, της Ελλάδας και της Εσθονίας. Οσον αφορά την Αγκυρα, ο πρωθυπουργός έστειλε εκ νέου μηνύματα για τήρηση της διεθνούς νομιμότητας, ενώ παράλληλα ζήτησε από όλα τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ να εφαρμόζουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, φωτογραφίζοντας την Τουρκία, καθώς είναι η χώρα που δεν το πράττει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως είπε, ενημέρωσε αναλυτικά την Εσθονή πρωθυπουργό για τις εντάσεις που δημιουργεί η Αγκυρα στο Αιγαίο, τόσο με πράξεις –λίγο αργότερα μάλιστα τουρκική ακταιωρός παρενόχλησε ελληνικό σκάφος του λιμενικού– όσο και με τη ρητορική της, τονίζοντας πως «θα συνεχίσω να λέω ότι υπάρχει μόνο ένας τρόπος επίλυσης των διαφορών με την Τουρκία: το διεθνές δίκαιο», ενώ αναφέρθηκε και στο μεταναστευτικό υπογραμμίζοντας ότι πρέπει να καταδικάζονται χώρες που εργαλειοποιούν τους μετανάστες. Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τις προοπτικές συνεργασίας Ελλάδας και Εσθονίας, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν στο πεδίο της ψηφιακής μεταρρύθμισης. «Εντυπωσιάστηκα από το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής της Εσθονίας όταν σχεδιάζαμε το δικό μας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας πρόσκληση σε εταιρείες τεχνολογίας της Εσθονίας που θέλουν να επενδύσουν στη χώρα μας, λέγοντας πως η Ελλάδα είναι ο κατάλληλος τόπος για να το κάνουν αυτό. Αμέσως μετά πρόσθεσε πως «μακάρι να συζητούσαμε μόνο αυτά, αλλά υπάρχει και ένας πόλεμος στη Γηραιά Ηπειρο», υπογραμμίζοντας πως «Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ» εναντίον όποιου επιδιώκει να αλλάξει τα σύνορα και «παραμένουμε δεσμευμένοι για στρατιωτική στήριξη και καταδικάζουμε και εμείς τις επιθέσεις κατά αμάχων και κρίσιμων υποδομών στην Ουκρανία». Από την πλευρά της η πρωθυπουργός της Εσθονίας ευχαρίστησε την Ελλάδα για το γεγονός ότι ήταν συνταγμένη με την Ε.Ε. στο επίπεδο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προσθέτει ότι «είμαστε φίλοι με τον ρωσικό λαό και όχι με την κυβέρνηση, θα στηρίζουμε πάντα τις κινήσεις της Ε.Ε. για να ασκεί πίεση στη Ρωσία προκειμένου να λήξει ο πόλεμος όσο το δυνατόν συντομότερα».

Ελλάδα και Εσθονία είναι μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε. και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ εναντίον όποιου επιδιώκει να αλλάξει τα σύνορα, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι δύο πρωθυπουργοί τοποθετήθηκαν κατά τη συνέντευξη Τύπου και για την ενεργειακή κρίση, με την κ. Κάλας να σημειώνει πως τώρα είναι η ώρα της δράσης, καθώς «κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κινηθούν βραχυπρόθεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου». Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του αναφέρθηκε στο σχέδιο που έχει εφαρμόσει η Ελλάδα φορολογώντας τα υπερκέρδη και στηρίζοντας τους πιο αδύναμους. Ο κ. Μητσοτάκης, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι αν υπάρξει απαγόρευση μεταφοράς του ρωσικού πετρελαίου τότε η ελληνική πλευρά θα συμμορφωθεί με αυτό. Ωστόσο σημείωσε ότι «δεν θα πρέπει να “πυροβολήσουμε στα πόδια” την ευρωπαϊκή ναυτιλία προς όφελος άλλων χωρών, εκτός Ε.Ε., που θα πάρουν τη δουλειά αν υπάρξουν τέτοιες κυρώσεις. Πρέπει να φροντίσουμε μέτρα που θα πονέσουν τη Ρωσία, αλλά πρέπει να τηρήσουμε την ισορροπία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή