Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Διεξοδική διερεύνηση για να μη μείνει καμία σκιά

Οικονόμου για παρακολουθήσεις: Διεξοδική διερεύνηση για να μη μείνει καμία σκιά

Ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει νόμο που θα απαγορεύει την εμπορία κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην υπόθεση των παρακολουθήσεων επικεντρώθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, κατά την καθιρεωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Μιλώντας για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι οι ισχυρισμοί περί παρακολούθησης σειράς πολιτικών και μη πολιτικών προσώπων δεν έχουν μέχρι στιγμής την απαιτούμενη τεκμηρίωση.

Σε κάθε περίπτωση, ζήτησε πλήρη διερεύνση της υπόθεσης: «Όσα αναφέρονται – παρότι πλεονάζουν οι αφηγήσεις κι απουσιάζουν τα στοιχεία – οφείλουν και θα διερευνηθούν διεξοδικά από τις αρμόδιες αρχές και από την ελληνική Δικαιοσύνη. Και έτσι πρέπει να γίνει ώστε να μην μείνει καμιά απολύτως υποψία, ώστε καμιά σκιά να μην αιωρείται στο δημόσιο στίβο».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι αν αποδειχθούν όσα αναφέρονται, θα πρέπει να αποδοθούν οι δέουσες ευθύνες σε κάθε επίπεδο και να διωχθούν όσοι παρανόμησαν και όσοι στράφηκαν εναντίον του δημόσιου συμφέροντος. Το ίδιο θα συμβεί, όπως είπε, κι αν δεν ευσταθούν οι ισχυρισμοί αυτοί προς εκείνους που σπέρνουν αυτές τις διαβολές, είπε.

Πρόσθεσε ότι χρειάζεται να τοποθετηθούμε με νηφαλιότητα τόσο στο ζήτημα των παρακολουθήσεων με τα κακόβουλα λογισμικά όσο και στην επιχειρούμενη εργαλειοποίησή του. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για συστηματική προσπάθεια να ταυτιστεί η τακτική των νόμιμων επισυνδέσεων για λόγους εθνικής ασφάλειας με κακόβουλα λογισμικά.

Οπως και χθες, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε την πρόθεση της κυβέρνησης να περάσει νόμο που θα απαγορεύει την εμπορία κακόβουλων λογισμικών στην Ελλάδα.

«Αν παρακολουθείται ο ΥΠΕΞ, μιλάμε για κατασκοπεία»

Η συντριπτική πλειονότητα των ερωτήσεων που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αφορούσε την υπόθεση των παρακολουθήσεων.

Όπως είπε, από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση δραστηριοποιήθηκε προκειμένου να μάθει ποιος χρησιμοποιεί παράνομα λογισμικά παρακολούθησης, προσθέτοντας ότι η έρευνα της ελληνικής δικαιοσύνης είναι σε εξέλιξη και δεν υπάρχουν ακόμα ανακοινώσιμα αποτελέσματα.

«Ο πρωθυπουργός έχει τοποθετηθεί με απόλυτη σαφήνεια και δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο», σημείωσε για την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη από την επιτροπή της PEGA.

Τόνισε ότι καμία δημόσια Αρχή δεν χρησιμοποιούσε τα κακόβουλα λογισμικά, ενώ χαρακτήρισε ατεκμηρίωτο το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento.

Μάλιστα, μιλώντας περί αυτού, σημείωσε ότι «αν έχει φτάσει στο σημείο να παρακολουθείται ο υπουργός Εξωτερικών, τότε μιλάμε για κατασκοπεία». Και πρόσθεσε: «Με τη λογική Σπίρτζη αν παρακολουθούνται συνεργάτες του πρωθυπουργού, παρακολουθείται ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το ποιος θα μπορούσε να θέλει να δει αστάθεια στην Ελλάδα, ο Γιάννης Οικονόμου ανέφερε ότι: «Μπορεί να καταλάβει κανείς ποιος θα είχε όφελος από την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και της χώρας».

Τέλος, απέρριψε οποιοδήποτε σενάριο πρόωρων εκλογών, επαναλαμβάνοντας ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2023, στο τέλος της τετραετίας.

Επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ

Στη συνέχεια, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μίλησε για θεσμικό ατόπημα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και τόνισε ότι για πρώτη φορά στη μεταπολιτευτική ιστορία μας έθεσε θέμα αξιοπιστίας των εκλογών: «Ο ΣΥΡΙΖΑ με το να υιοθετεί δημοσιεύματα χωρίς την απαραίτητη τεκμηρίωση τα οποία δεν έχουν διερευνηθεί από καμία δημόσια αρχή και να προβαίνει σε πολιτικές κρίσεις βασισμένος σε αφηγήσεις αποδεικνύει ότι τρέφεται από συνθήκες πολιτικής ανωμαλίας κι αποσταθεροποίησης».

«Όπως στην υπόθεση Novartis ο κ. Τσίπρας προκαλεί θόρυβο μέσω δημοσιογραφικών ομίλων και σηκώνει σκόνη ενώ έχουν επιστρατεύσει παλαιούς πρωταγωνιστές της υπόθεση με στόχο την πρόκληση αναταραχής. Χωρίς το παραμικρό τεκμήριο, γνωστοί κύκλοι λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία και αποδίδουν στην κυβέρνηση ευθύνες κι αυτό θυμίζει διαφόρους που φόραγαν κουκούλες», είπε ο κ. Οικονόμου.

Κάλεσε την κοινωνία «να αναλογιστεί τι έγινε και τι επιχειρείται να ξαναγίνει στο σκοτάδι και να αποδοκιμάσει τέτοιες μεθοδεύσεις». Τόνισε ότι «η χώρα μας ιστορικά, εθνικά και κοινωνία δεν έχει την πολυτέλεια διχασμών, δεν έχει την πολυτέλεια ανωμαλίας ειδικά σε μια τέτοια συγκυρία. Η Ελλάδα δεν χρειάζεται εθνικές τραγωδίες και η κυβέρνηση θα διασφαλίσει όπως το έκανε πάντα, ότι δεν θα αφήσει κανέναν να κάνει πράξη τις μεθοδεύσεις αυτές».

«Η Τουρκία κάνει πολιτική με φτηνά καψόνια»

Στην αρχή της εισήγησής του, ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά και στην «περιπέτεια» του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, στη Σμύρνη.

«Η τουρκική προκλητικότητα λαμβάνει πια και θεσμικό χαρακτήρα όσον αφορά το συμβάν με τον κ. Τζιτζικώστα. Οφείλουμε να πούμε ότι δεν τιμά τις αρχές της γείτονος χώρας να κάνουν μια φθηνή πολιτική με καψώνια τα οποία αργότερα προσπαθούν να δικαιολογήσουν με ακόμα φθηνότερες προφάσεις», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Και πρόσθεσε: «Ο κ. Τζιτζικώστας όπως και ολόκληρη η ελληνική Πολιτεία προσπαθεί στα ζητήματα με την Τουρκία να είναι μέρος της λύσης ενώ η Τουρκία επιμένει με προκλητικές και απαράδεκτες ενέργειες συνεχώς να είναι μέρος του προβλήματος».

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή