Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς

Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς

«Ντροπή και αίσχος να κατηγορούμαι με απίστευτα ψέματα ότι παρακολουθούσα υπουργούς», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

8' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν υπάρχει κανένα απολύτως αποδεικτικό στοιχείο και δεν υπάρχει καμία σύνδεση με μένα», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, εκφράζοντας τη βαθιά ενόχληση για το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento, σημειώνοντας εμφατικά: «Ντροπή και αίσχος».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «πίσω από τον κ. Βαξεβάνη κρύβεται ο κ. Τσίπρας, που θέλει να βουλιάξει τον τόπο στη λάσπη», σημειώνοντας ότι εάν ο εκδότης του Documento δεν φέρει στοιχεία θα είναι «εθνικά επικίνδυνος».

Πρόσθεσε ότι «δεν γίνεται η πολιτική αντιπαράθεση να πέφτει σε αυτό το επίπεδο, δεν γίνεται να κατηγορείται ο πρωθυπουργός ότι παρακολουθούσε υπουργούς του χωρίς αποδείξεις», σημειώνοντας ότι αποκλείει να «υπάρχει Έλληνας που πιστεύει ότι στον ελεύθερο χρόνο μου παρακολουθούσα τους υπουργούς της κυβέρνησης μου».

«Ουδέποτε ισχυρίστηκα ότι δεν υπάρχει κέντρο που χειρίζεται το κακόβουλο λογισμικό predator, αλλά είναι πολύ διαφορετικό αυτό, από το να κατηγορεί κάποιος τον πρωθυπουργό ότι ενορχηστρώνει αυτήν την παρακολούθηση», είπε ερωτηθείς σχετικά, σημειώνοντας ότι «από τη πρώτη στιγμή δεχθήκαμε ότι υπάρχει πρόβλημα, δεν γνωρίζουμε από που προέρχεται, θα ξεδιαλύνουμε αυτό το κουβάρι».

«Δεν γνωρίζω από ποιον γίνονται οι παρακολουθήσεις, πρέπει να το μάθουμε, δεν είναι η ΕΥΠ, που χειρίζεται κακόβουλα λογισμικά και εγώ δεν έχω καμία ανάμειξη», υπογράμμισε και επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα είναι η πρώτη χώρα που θα απαγορεύσει ρητά τη χρήση κακόβουλων λογισμικών.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «προσωπική ευθύνη του πρωθυπουργού για παρακολούθηση των υπουργών δεν νοείται» και συμπλήρωσε: «Εδώ και επτά χρόνια στοχοποιούμαι διαρκώς με επιθέσεις λάσπης – η προσπάθεια εκσυγχρονισμού έχει ενοχλήσει πολλούς». 



«Προκαλώ τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας»

Τόνισε δε ότι προκαλεί τον κ. Τσίπρα να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Να μιλήσουμε για όλα στη Βουλή. Και να διαπιστώσουμε αν η κυβέρνηση έχει την εμπιστοσύνη της Βουλής. Θα πάρει εκκωφαντική απάντηση», τόνισε για να συμπληρώσει: «Δεν θα αφήσω τη χώρα να βουλιάξει σε αυτό τον άθλιο βούρκο. Οφείλω να οδηγήσω τη χώρα με ασφάλεια σε εκλογές».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε: «Κάνουμε ό,τι μπορούμε, δεν είναι εύκολη υπόθεση η διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών», ενώ κληθείς να σχολιάσει τον χρόνο των εκλογών τόνισε: «Οι εκλογές θα γίνουν το 2023, στην ώρα τους».

Και πρόσθεσε: «Δεν θα συρθώ σε εξελίξεις από επαγγελματίες εκβιαστές».

«Ορισμός της συκοφαντίας»

Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «ορισμό της συκοφαντίας» τα δημοσιεύματα, λέγοντας: «Η περίπτωση Novartis είναι ακριβώς ίδια υπόθεση. Δέκα άνθρωποι κρεμάστηκαν στα μανταλάκια για να αθωωθούν στη συνέχεια».

Σε ερώτηση για την απομάκρυνση του κ. Δημητριάδη είπε: «Δεν τηρήθηκαν οι διαδικασίες. Ανελήφθησαν οι ευθύνες, απομακρύνθηκαν άνθρωποι, διορθώνουμε τη λειτουργία της ΕΥΠ».

«Οφείλουμε όλοι να κάνουμε αυτό που πρέπει να ρίξουμε φως σ’ αυτή την υπόθεση. Το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, αλλά παγκόσμιο», τόνισε. 

«Δεν είμαστε αντικείμενα εκβιασμού»

Ο κ. Μητσοτάκης κλήθηκε να απαντήσει στις χθεσινές δηλώσεις της διοίκησης του Ολυμπιακού περί εγκληματικής οργάνωσης και τόνισε: «Ο Ολυμπιακός πήρε τρία πρωταθλήματα, αν δεν κάνω λάθος με 26, 19 και 18 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο, τα τελευταία τρία χρόνια. Πού ακριβώς ήταν αυτή η εγκληματική οργάνωση τότε; Αυτό ως προς το συγκεκριμένο σχόλιο, το οποίο περιμένω να καταδικαστεί με απόλυτη σαφήνεια από τη διοίκηση της ομάδος».

«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους τους ρόλους εδώ. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μία ομάδα ή να ελέγχουν κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης ή ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν -αλλάζοντας απόψεις από τη μία μέρα στην άλλη- τη διαδρομή της χώρας», σημείωσε και υπογράμμισε:

«Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα καθορισμένοι. Η κυβέρνηση έχει λαϊκή νομιμοποίηση. Εκλεγόμαστε από τον λαό. Θέλουμε τους επιχειρηματίες συμμέτοχους στην προσπάθεια προόδου της χώρας. Δεν είναι όμως ούτε υποβολείς μας, ούτε είναι φορείς των δικών τους συμφερόντων που πιέζουν την κυβέρνηση για να γίνει το δικό τους χατίρι».

«Άρα, το μήνυμα το οποίο στέλνω προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά ούτε δεχόμαστε πιέσεις, ούτε είμαστε αντικείμενα εκβιασμού. Και καλά θα κάνουν όλοι να αναλογιστούν ποιοι είναι οι ρόλοι τους», κατέληξε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς-1

Προβληματική η επιλογή Πάτση

Σε ερώτηση για την υπόθεση Πάτση, ο κ. Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε προβληματική την επιλογή του βουλευτή, είπε ότι αναλαμβάνει την ευθύνη.

«Προφανώς η επιλογή του κ. Πάτση ήταν προβληματική. Οφείλουμε την επόμενη φορά να είμαστε πιο αυστηροί σε όσους θα μπουν στα ψηφοδέλτια της ΝΔ. Αναλαμβάνω την ευθύνη που μου αναλογεί. Χρειάζεται αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου για όσους είναι υπόχρεοι να καταθέτουν δηλώσεις πόθεν έσχες», υπογράμμισε.

«Όχι» σε μείωση ΦΠΑ

«Το ”καλάθι του νοικοκυριού” είναι μια προσπάθεια να βοηθήσουμε τα νοικοκυριά να αντιμετωπίσουν την εισαγόμενη ακρίβεια», είπε ο πρωθυπουργός και ήταν κάθετα αντίθετος στην οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, καθώς «κανείς δεν μας εγγυάται ότι θα περάσει στον τελικό καταναλωτή. Θα στερήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό σημαντικά έσοδα. Όσες χώρες το εφάρμοσαν απέτυχαν παταγωδώς».

«Θα επιμείνουμε σε ένα πλαίσιο το οποίο στηρίζει το διαθέσιμο εισόδημα, προσπαθώντας στο μέτρο του εφικτού να συγκρατήσουμε τιμές. Με τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος όλοι οι Έλληνες πολίτες σήμερα παίρνουν το λογαριασμό, βλέπουν τι θα πλήρωναν και ποιο είναι το ύψος της κρατικής επιδότησης. Τα χρήματα αυτά εν πολλοίς τα έχουμε εισπράξει από τους ίδιους τους παραγωγούς».

«Θα δούμε τις δυνατότητές μας για το πετρέλαιο κίνησης»

«Είχαμε την πολιτική επιλογή να στηρίξουμε τις τιμές στην αντλία. Αυτή τη στιγμή το βάρος μας έπεσε στη στήριξη του πετρελαίου θέρμανσης, διότι καταλαβαίνετε ότι η θέρμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη ανάγκη από την κίνηση. Δεν είμαι έτοιμος να σας πω τι μπορούμε να κάνουμε με το πετρέλαιο κίνησης. Θα δούμε τις δημοσιονομικές μας δυνατότητες. Θέλω να τονίσω ότι οτιδήποτε κάνουμε, το κάνουμε πάντα πολύ προσεκτικά και πολύ μετρημένα, γιατί δεν μπορούμε να αποκλίνουμε από τους στόχους του προϋπολογισμού. Και εφόσον είμαστε έτοιμοι να ανακοινώσουμε κάτι, θα το ακούσετε από τα αρμόδια χείλη», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Εσωτερική διάσταση στις τουρκικές απειλές»

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου με την Τουρκία, είπε: «Έχω μιλήσει πολλές φορές για την επιλογή μου να μην μπω σε μία καθημερινή φραστική αντιπαράθεση με τον Πρόεδρο Ερντογάν και όλα όσα καταμαρτυρά στην πατρίδα μας. Έχουμε εκφράσει τις θέσεις μας με απόλυτα στιβαρότητα και σαφήνεια σε όλα τα διεθνή φορά και ο ίδιος είχα την ευκαιρία να τα πω στον κ. Ερντογάν όταν βρεθήκαμε στην Πράγα».

«Από εκεί και πέρα υπάρχει μια εσωτερική διάσταση της τουρκικής απειλής. Έχει να κάνει με τις τουρκικές εκλογές, την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η τουρκική οικονομία, την ανάγκη του κ. Ερντογάν να αλλάξει την ατζέντα. Υπάρχει, όμως, και ένας τουρκικός αναθεωρητισμός ο οποίος θα απαντηθεί από την χώρα μας, απαντιέται ήδη, με απόλυτη αυστηρότητα και συνέπεια», υπογράμμισε.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς-2

Έρευνες της ExxonMobil

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου: «Ίσως εδώ να αιφνιδιάσουμε εμείς αυτή τη φορά. Είμαστε σε θέση να σας πω ότι σεισμικές έρευνες για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν άμεσα. Όταν λέω άμεσα, εννοώ τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil».

Και πρόσθεσε: «Η χώρα μας -όπως έχω πει πολλές φορές- ασχέτως της προσήλωσης στην οποία έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας, αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Επομένως, αυτές οι έρευνες θα ξεκινήσουν από την ExxonMobil τις επόμενες μέρες».

Δώδεκα μίλια: Όλες οι επιλογές στο τραπέζι

Σε ερώτηση για τα δώδεκα ναυτικά μίλια, είπε: «Θα επισημάνω ότι όλοι αυτοί οι οποίοι μας ασκούν κριτική γιατί δεν κάνουμε κάτι τώρα το οποίο ενδεχομένως να κάνουμε στο μέλλον, ποτέ δεν το έχουμε αποκλείσει, είναι οι ίδιοι οι οποίοι κυβερνούσαν 4,5 χρόνια και δεν έκαναν απολύτως τίποτα όταν είχαν την δυνατότητα να το κάνουν».

«Όλες οι επιλογές αυτή την στιγμή βρίσκονται στο τραπέζι. Όμως, μιας και με ρωτήσατε για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, εκτός από την καταγγελία του σε όλα τα διεθνή φόρα -και δεν υπάρχει κανείς ο οποίος να αναγνωρίζει το παράνομο αυτό “μνημόνιο”, πέραν ενός τμήματος της λιβυκής κυβέρνησης- εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άνοιγμα στη Λιβύη συνολικά, για να μπορέσουμε επιτέλους να οριοθετήσουμε θαλάσσιες ζώνες με τη Λιβύη. Διότι Ελλάδα και Λιβύη έχουν ακτές οι οποίες βρίσκονται απέναντι η μία από τις άλλες. Είναι ο φυσικός μας συνομιλητής η Λιβύη. Και θα μπορούσαμε να διερευνήσουμε τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε από κοινού υδρογονάνθρακες οι οποίοι βρίσκονται στην περιοχή μεταξύ Ελλάδος και Λιβύης».

Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς-3

Η απόφαση για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

Σε ερώτηση σχετικά με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και την πληροφορία ότι η πώληση του ματαιώνεται, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Η κυβέρνηση αποφάσισε ότι στην παρούσα συγκυρία η Αλεξανδρούπολη είναι τόσο μεγάλης στρατηγικής, γεωπολιτικής και ενεργειακής σημασίας για τη χώρα μας, ώστε πρέπει να παραμείνει στη κυριότητα του ελληνικού Δημοσίου και συγκεκριμένα του ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο έχει και τη δυνατότητα να αναπτύξει το λιμάνι και να αξιοποιήσει πλήρως όλες του τις δυνατότητες».

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται να επεκταθώ πολύ περισσότερο γιατί στην παρούσα συγκυρία δεν βλέπαμε το λόγο να πουληθεί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης σε κάποιον ξένο επενδυτή», πρόσθεσε.

«Μήνυμα σε όσους φαντασιώνονται αυτοκρατορίες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κληθείς να σχολιάσει την κριτική για «υπερβολική στήριξη» της Ελλάδας στην Ουκρανία, είπε: «Κάνουμε ακριβώς αυτό το οποίο κάνουν σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία μας αφορά. Μας αφορά διότι ουσιαστικά είναι ο πόλεμος ενός αμυνόμενου απέναντι σε μία δεσποτική αυτοκρατορία η οποία θέλει με τη δύναμη των όπλων να ξαναχαράξει τα σύνορα».

«Καταλαβαίνετε ότι οι ομοιότητες με τη δική μας περιοχή είναι πολλές και αν θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα σε όλους εκείνους οι οποίοι φαντασιώνονται αυτοκρατορίες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν, και ταυτόχρονα μέσα από αυτή τη φαντασίωση να θέλουν να αμφισβητούν κυριαρχία και κυριαρχικά δικαιώματα, οφείλουμε να τασσόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας», είπε και πρόσθεσε: «Αυτό κάναμε, αυτό κάνουμε, αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε».

Κατέληξε, λέγοντας ότι «αυτές οι επιλογές έχουν κόστος, έχουν οικονομικό κόστος, αλλά τελικά είναι επιλογές τις οποίες η Ιστορία δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι θα δικαιώσει».

Κυρ. Μητσοτάκης: Απίστευτο ψέμα το δημοσίευμα – Ντροπή να κατηγορούμαι ότι παρακολουθούσα υπουργούς-4

«Βόμβα αστάθειας η απλή αναλογική»

«Δεν πιστεύω στην απλή αναλογική. Δεν είναι κάτι καινούριο αυτό το οποίο σας λέω. Η απλή αναλογική είναι μια εξαίρεση στην ιστορία των εκλογικών συστημάτων της χώρας, ο κ. Τσίπρας την ψήφισε για πολύ συγκεκριμένους λόγους, αποτελεί μια βόμβα αστάθειας σήμερα στα θεμέλια της χώρας και ο λόγος για τον οποίον -όπως φαίνεται- θα οδηγηθούμε σε δεύτερες εκλογές είναι ακριβώς διότι μεσολαβεί αυτή η κάλπη της απλής αναλογικής», είπε και πρόσθεσε: «Έχω πει πολλές φορές και το επαναλαμβάνω και σε σας, ότι ο στόχος μας είναι μια αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, όχι μονοκομματική».

«Αυτοδύναμη Νέα Δημοκρατία δεν σημαίνει μονοκομματική κυβέρνηση. Το έχω αποδείξει πολλές φορές ότι είμαι σε θέση να κάνω μεγάλα ανοίγματα και να φέρω στη Νέα Δημοκρατία αλλά και στην κυβέρνηση στελέχη», υπογράμμισε.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή